Může se do vody dostat napětí přes spotřebiče, které s ní pracují?
LukášH:
Opět jsem vděčný za vaše odpovědi.
Tu chatu jsme koupili letos na jaře a podle původního majitele se už celkem dlouhou dobu prakticky nepoužívala, jen udržovala, tudíž i elektroinstala ce je tam v překvapivě dobrém stavu. V hlavní obytné části je dokonce v mědi - původní majitel říkal, že je dělaná "nově" i když nevím, co v tomto případě znamená "nově", odhaduji, že někdy v posledních 10 letech. Bohužel tu ale původní majitel nejspíš jen vyměnil staré hliníkové vodiče za nové měděné, ale zapojení ponechal stejné, takže je to pořád v TN-C. Z těchto důvodů jsme po koupi vyhodnotili rekonstrukci elektroinstala ce jako ne zcela potřebnou - do budoucna s ní počítám, ale rozhodně ne v příštích pár letech.
Revizního technika mám v plánu si pozvat někdy příští rok. Budeme ještě dělat nějaké zásahy do zdiva v podkroví, při kterých bude potřeba o kus posunout jednu zásuvku a jedno světlo a chci tu revizi udělat až po tom, co to bude hotové.
Jinak ty spotřebiče, o kterých jsem mluvil nejsou určené k permanentnímu používání. Bojler je po drtivou většinu času vypnutý a slouží spíš jen jako nouzové řešení, kdybychom potřebovali teplou vodu (přes léto teplá voda není moc třeba, máme solární sprchu, v zimě tam nebudeme), vodárna má tlakový spínač, takže jede jen když si potřebuje nasát novou vodu a natlakovat se, čerpadlo také běží jen občas. Vlastně jediný spotřebič v celém objektu, který běží non-stop, je lednice.
Ve sklepě je ještě jedna místnost, kde elektřina zatím není, ale bude tam potřeba. Ta má sloužit v podstatě jako dílna a jakási technická místnost. mohu do ní nechat přivést kabel z té první místnosti, což by vyžadovalo jen minimální zásah do zdiva (v té druhé to půjde na omítku), a rozdělit tu PEN vodič na PE a N a celou tuto novou místnost tedy vést jako TN-S. Tam by pak nebyl problém dát na začátek proudový chránič a klidně i jistič a všechny výše zmíněné spotřebiče zapojovat do tohoto nového okruhu. Je mi ale jasné, že pokud by nastala závada na PEN vodiči ještě před tím rozdělením, tak mi ten chránič nepomůže i když spotřebiče budou zapojené až za ním.
Dočetl jsem se, že možným řešením je bod rozdělení PEN vodiče přizemnit, což nevím, zda v tomto místě bude dobře možné, ale možná že elektrikář by si s tím poradil.
Další řešení, na které jsem někde narazil, je údajně použití stykače tak, aby rozpojil fázi pokud se objeví napětí na nuláku nebo zemi, ale vhodnost tohoto řešení mi není známá.
Někde jsem se také dočetl, že existuje proudový chránič, který vybaví nejen při rozdílu proudů na fázi a nuláku, ale také při průchodu proudu zemí, nikde jsem ale nenašel, že by se to vyrábělo nebo prodávalo.
Milan Hudec:
Z výčtu typu spotřebičů a jejich minimálnímu provozu, by mohlo být řešením použití OT.
Až tam budete mít na obhlídce revizáka, zkuste mu toto nadhodit.
Peter Munka:
Ak vas zaujima hlavne porucha, kde uhnije PEN a fazove napatie sa objavi na kostre s jeho naslednym sirenim cez vodu a potrubia, tak je to velka loteria. Pri kovovom potrubi moze toto celkom dobre suplovat PEN, ak ma aj usek zakopany v zemi. Pri plastovom potrubi je nebezpecie minimalne, okrem samotneho bojlera, nik nema doma solanku s dobrou vodivostou.
Stlpec vody v potrubi bezneho priemeru k spotrebicom (1/2 alebo 3/4 col) ma uz na par metroch velky odpor.
Vznikat mozu aj rozne delice napatia typu : bojler s uhnitym PEN prepojeny potrubim s bateriou v kupelni, ktora je pospojena na stale funkcnu zasuvku s fungujucim PEN.
LukášH:
Potrubí jsme dělali nově, protože vodovodní rozvody v chatě vůbec nebyly, a je celé kompletně v plastu. Je to ale malá chata, takže délka sloupce vody mezi jednotlivými vývody, kde může dojít ke styku vody s člověkem, je odhadem tak 3 metry.
Jinak ten bojler je přidělaný kovovými závitovými tyčemi k betonové zdi, která je obklopená zemí (hlínou - je to sklep pod zemí), takže je možné, že bude sám fungovat jako svod uzemnění.
Deductio:
Na to bych nespoléhal.
Je-li to možné tak bych do té zdi vyvrtal alespoň 3 díry dva metry od sebe, do nich zatloukl dvoumetrové zemnicí tyče a propojil je FeZn drátem o průměru 10mm.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana