Může se do vody dostat napětí přes spotřebiče, které s ní pracují?
LukášH:
Moje, víceméně teoretická otázka zní: pokud mám v obvodu zapojené spotřebiče, přes které teče voda (boiler, tlaková vodárna, čerpadlo, zahradní vířivka, myčka a jim podobné) může se z těchto spotřebičů dostat napětí do vody s nějakou nezanedbatelno u pravděpodobnos tí? Mám tím na mysli při běžném provozu nebo za předpokladu, že nastane nějaké běžně se vyskytující porucha na sítí nebo ve spotřebiči.
Je mi jasné, že každý spotřebič je jiný, ale předpokládám, že existují nějaké bezpečnostní normy pro jejich výrobce, které by měli podobné situaci zabránit.
Důvod, proč se ptám, je částečné praktický. Mám chatu zapojenou v TN-C a potřebuji (nebo chci) tam mít spotřebiče z výše zmíněného seznamu. Z bezpečnostních důvodů není problém pro ně používat proudové chrániče, třeba jen ty do zásuvky, ale ani ty nezachrání vše. Přizemnění každé zásuvky také není jednoduše možné. Zajímá mě převážně, zda například přerušený PEN vodič by mohl způsobit, že se dostane fáze na kostru některého z těchto spotřebičů a z kostry do vody a mohlo by to někomu ublížit (například člověku ve té zahradní vířivce nebo někomu, kdo si zrovna myje ruce pod kohoutkem).
Nezajímají mě čistě hypotetické situace, jejichž pravděpodobnos t je mizivá, zajímá mě, zda je něco podobného reálné riziko. Pokud ano, rád bych věděl, jak se něčemu podobnému co nejlépe vyhnout a případně zda do budoucna neudělat s pomocí kvalifikovanéh o elektrikáře nějaké změny v rozvodu, které by podobné riziko eliminovaly. Přechod z TN-C na TN-S bohužel není úplně reálný.
František Ševčík:
Podívejte se na toto video: https://www.youtube.com/watch?v=w13B3lg-BlU&ab_channel=Pe%C5%A5an
Ivan Polínek:
Nikoliv hypoteticky, ale čistě prakticky při přerušení vodiče PEN na přívodu do zásuvky, ve které je zapojeno jednofázové čerpadlo nebo třeba myčka, se na kostře spotřebiče objeví přes impedanci spotřebiče fázové napětí.
František Ševčík:
Přesně jak napsal pan Polínek. Fázové napětí při přerušení PEN se objeví na kostře spotřebiče. V tom videu to je i názorně, polopaticky vysvětleno.
LukášH:
(poklona) za odpovědi. Jestli tomu tedy dobře rozumím, tak pokud by taková situace nastala a měl bych na tom plovoucím PEN vodiči připojen třeba zapnutý bojler připojený na vodovodní potrubí, pak by všude ve vodě v tomto potrubí bylo až fázové napětí a kdokoliv by s ní přišel do kontaktu, třeba při puštění vody z kohoutku, by byl ohrožen na zdraví (předpokládám plastové neuzemněné potrubí).
Existuje nějaký způsob jak se tomu bránit (kromě přizemnění a přechodu na TN-S)?
Mívají třeba samy takové spotřebiče nějakou ochranu proti podobnému jevu?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana