Jaký je fyzikální důvod proč nedojde při každém přehození ke změně směru otáček?
Jan Kelbich:
Citace: František Ševčík 12.09.2022, 10:56
Vrátím se k myšlence hodinového úhlu 3 a 9. Prošel jsem hodně literatury a zapojení jsem nenašel. Můžete nakreslit a popřípadě doplnit mé neznalosti?
Sice jsem nic takového nestudoval (mám automatizační techniku SŠ a výpočetní techniku VŠ), ale také jsem postřehl, že v literatuře co mi prošla náhodou rukama, tak že se tam hodinová čísla 3 a 9 neuvádějí. Ale přesto to neznamená, že by byla fyzikálně nemožná. Asi se prostě nepoužívají.
Rád bych to i nakreslil, ale nemám moc v čem. Nemáte kvalitnější tabulku ? Úpravou v Gimpu bych to zvládnul.
Ale je to jednoduché. Hodinová čísla posunutá o 4 dostávám cyklickou záměnou svorek na jedné straně.
1 → 5 → 9
7 → 11 → 3
Když budu mí nějaké kvalitní fázorové diagramy v rastrové grafice, udělám obrázky.
Václav Třetí:
O cyklickou záměnu svorek na jedné straně vůbec nejde! Jde o záměnu začátků a konců vinutí. Protože jde o dvě vinutí a dva vývody z každého vinutí. Z toho vyplývají čtyři možnosti. Prohlédněte si rozdíly ve schematech zapojení trafa např. Dy1 a Dy5. Snad pochopíte.
Jiří_Hrubý:
Citace: Jan Kelbich 12.09.2022, 09:25
Nevykompenzova né trafo 1f má skutečně na jedné fázi dodávku činného výkonu do sítě, i když celkový činný výkon je nulový. Málokdo si to uvědomí a pak se diví (a je pozdě).
Takže spíš dvoufázové trafo, 400/xxV. Nebo mi pořád něco uniká.
Jan Kelbich:
Citace: Jiří_Hrubý 12.09.2022, 12:03
Takže spíš dvoufázové trafo, 400/xxV. Nebo mi pořád něco uniká.
No, ono je pořád jednofázové a je zapojené L-L. To jsem nezmínil, tak nějak jsem to pokládal za samozřejmost.
1f trafo zapojené L-N samozřejmě dodávku negeneruje.
Jan Kelbich:
Citace: Václav Třetí 12.09.2022, 11:54
O cyklickou záměnu svorek na jedné straně vůbec nejde! Jde o záměnu začátků a konců vinutí. Protože jde o dvě vinutí a dva vývody z každého vinutí. Z toho vyplývají čtyři možnosti. Prohlédněte si rozdíly ve schematech zapojení trafa např. Dy1 a Dy5. Snad pochopíte.
Tak pokud bych se omezil jen na změnu polarity vinutí, tak se samozřejmě na některá hodinová čísla nedostanu. Ale proč bych obracel cívky tam, kde mi stačí přejmenovat svorky ?
Prozkoumám to podrobněji až budu mít čas. Ale i tak mi něco říká, že ta lichá by měla být dosažitelná i jen tou změnou polarity.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana