Jaký je fyzikální důvod proč nedojde při každém přehození ke změně směru otáček?
Jan Nevoda:
Jaký je fyzikální důvod proč nedojde při každém přehození dvou fázových vodičů ke změně směru otáček běžného asyn. 3f. motoru ? Dle mě je to tím, že při každém prohození JAKÝKOLIV dvou fázových vodičů se nezmění řazení "fází" z pravotočivého na levotočivé a opačně, z praxe je tomu cca z až 30% případů, že se na poprvé nepodaří prohozením dvou fáz. vodičů změnit směr otáček běžného 3f. motoru (bez měniče) Samozřejmě v celém obvodu od zdroje až k motoru není prakticky nikdy dodržen sled fází a tak není zárukou 100% výsledku změny směru otáček přehozením L1 a L2, natož L1 a L3, jak učili nás před 35ti lety. (kdy se řadila hnědá barva jako střední fáze L2 a dvě černé jako krajní fáze) překvapilo mě kolik, kolik elektrikářů je schopno se "do krve" hádat, že změna směru otáček nastane při jakémkoliv prohození dvou fáz. vodič. S jedním elektikářem jsem se chtěl vsadit, že mu to předvedu v praxi, ale nakonec nechtěl, ač se tvářil dál, že pravdu má on.
Martin Kurka:
A to bych se s Vámi vsadil.
Možností zapojení je 6, 3 točí doprava, 3 doleva.
Na obrázku jsou možnosti prohazování, není nakresleno pro přehlednost prohození krajních fází, tam by šipky směřovalu hned vodorovně vpravo do sousední kombinace.
Takže jakékoliv dvě si vyberete a otočíte, třífázový asynchronní motor s klecí nakrátko reverzuje.
Juraj Rojko:
Důvod? Levé ruce. Hlavně ta pravá.
Jiří Blažej:
To by mě zajímalo, v kterých případě po přehození fází se nezmění u asynchronního motoru s kotvou nakrátko směr otáčení. Chtěl bych to vidět, natočte video
Jan Nevoda:
Asi si dám tu práci a opravdu vám zde nahraju video. Z praxe se stává, že vzájemně prohodíte dvě fáze a 3f motor se točí stále původním, neboli stejným směrem. Překvapujeme kolik elektrotechnik ů se s tímto nikdy asi nesetkalo a stává se to poměrně často...na ja, richtig
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana