Jaký je fyzikální důvod proč nedojde při každém přehození ke změně směru otáček?
Jan Kelbich:
Citace: Vlado Konrád 11.09.2022, 07:17
Áno na slovensku. Sme takí bohatí, že si môžeme dovoliť aj trafá Yzn1 :). Vážne. Kvôli výhodnejším parametrom pre distribúciu s rozdielne zaťaženými fázami. Aj keď cenovo sú drahšie.
Tohle by mě zajímalo. Můžete uvést podrobnosti ?
V případě ideálního transformátoru je toto spojení ekvivalentní s Dyn1. Takže tady se asi projevuje rozdíl mezi teoríí a praxí, která prostě nemůže ignorovat parazitní vlastnosti.
Ještě by mě mě zajímalo, proč se v distribuci snad vždy používají provedení tr. s lichým hodinovým číslem, která navíc mají iracionální velikost převodu (to stručně znamená, že přesně 400 V na sekundárním vinutí nezískám).
Proč se nepoužívají provedení se sudým hodinovým číslem (např. Yy, Dz) ?
Vlado Konrád:
Ideálny transformátor neexistuje.
zn má vinutia delené na polovice a každá polovica je na inom jadre. Polcievky musia mať vyšší počet závitov ( tuším 15-16% hrubého Cu vodiča) ako patrí k polovici Uf, ich napätia sú posunuté a vektorovo sa sčítavajú. Používa sa u sietí s nesúmerným zaťažením väčším ako 20% In , čo je u malých tráf s vyvedeným n v distribúcii je skoro vždy. Toto zapojenie zabezpečí, že fázové napätia sa vplyvom zaťaženia nedeformujú a majú pomerne stálu hodnotu.
Nastaviť 400V v distribučných sietiach, kde kolísa napätie na vn aj nn starne z dôvodu zaťaženia a aj dodávky kontinuálne a v čase je teoretická úvaha, ktorá v praxi neexistuje
vn/nn
Yy je citlivé na nesúmerné zaťaženia nepoužíva sa
Dz je zas plytvanie materiálom naviac D kompenzuje čiastočne nesúmernú záťaž, lomená hviezda je zbytočná a drahá
Prečo hodinový uhol 1 pri vn/nn trafách neviem, zrejme z dôvodu ich počtu a nastavenia výroby . Ide ale o distribúciu. Dnes si neviem predstaviť Dy0 načo by bolo okrem špeciálnych inštalácií mimo distribúciu. Nakoniec za príplatok vám spravia trafo s prevodom aký chcete , zapojenie aké chcete, výkon, hodinový uhol ( nie všetky) a Uk
Jiří_Hrubý:
Citace: Jan Kelbich 11.09.2022, 10:33
Ještě by mě mě zajímalo, proč se v distribuci snad vždy používají provedení tr. s lichým hodinovým číslem, která navíc mají iracionální velikost převodu (to stručně znamená, že přesně 400 V na sekundárním vinutí nezískám).
Proč se nepoužívají provedení se sudým hodinovým číslem (např. Yy, Dz) ?
Asi proto, že všechno co bude mít D bude z principu liché a mimo Yzn1 všechno ve Y je sudé. Takže by to komplikovalo paralelní provoz.
Jan Kelbich:
Citace: Vlado Konrád 11.09.2022, 12:04
Ideálny transformátor neexistuje.
V praxi neexistuje, ale je to výborný matematický model pro prvotní zkoumání vlastností.
zn má vinutia delené na polovice a každá polovica je na inom jadre. Polcievky musia mať vyšší počet závitov ( tuším 15-16% hrubého Cu vodiča) ako patrí k polovici Uf, ich napätia sú posunuté a vektorovo sa sčítavajú.
Jak je to udělané a jak to funguje vím. Ta hodnota je přesně sqrt(4/3).
Používa sa u sietí s nesúmerným zaťažením väčším ako 20% In , čo je u malých tráf s vyvedeným n v distribúcii je skoro vždy. Toto zapojenie zabezpečí, že fázové napätia sa vplyvom zaťaženia nedeformujú a majú pomerne stálu hodnotu.
V praxi čekám nějaký malý rozdíl, a jde mi to jak je velký (vyjádřit by to šlo asi jako Uk netočivé složky, nebo přímo jako posun potenciálu uzlu při nesymetrii 100 % In).
Nastaviť 400V v distribučných sietiach, kde kolísa napätie na vn aj nn starne z dôvodu zaťaženia a aj dodávky kontinuálne a v čase je teoretická úvaha, ktorá v praxi neexistuje
Jistě, napětí sítě má 10% toleranci (takže od 360 V do 440 V), ale vpřípadě lichých hodnových čísel pak v sobě nominální hodnota obsahuje sqrt(3).
vn/nn
Yy je citlivé na nesúmerné zaťaženia nepoužíva sa
Málokdo to ví, ale na nesymetrii (až do 1/3 nominálního výkonu) citlivé není. Připravujeme experiment s tím, že to budu předvádět na Elektrikcké spojce příští rok.
Dnes si neviem predstaviť Dy0 načo by bolo okrem špeciálnych inštalácií mimo distribúciu.
Dy0 nejde vyrobit. Je to fyzikálně memožné.
Nakoniec za príplatok vám spravia trafo s prevodom aký chcete , zapojenie aké chcete, výkon, hodinový uhol ( nie všetky) a Uk
Toto je důležité, pro každé konkrétní spojení je jen 6 hodinových čísel možných.
Dd, Dz, Yy, Zd, Zz : sudé hodninové číslo
Dy, Yd, Yz, Zy : liché hodinové číslo
(Všimněte si, že pro sudý počet ypsilonů je to sudé hodninové číslo a pro lichý počet ypsilonů je to liché hodninové číslo.)
Jan Kelbich:
Citace: Jiří_Hrubý 11.09.2022, 12:39
Asi proto, že všechno co bude mít D bude z principu liché a mimo Yzn1 všechno ve Y je sudé. Takže by to komplikovalo paralelní provoz.
"všechno" ne, Dz má sudé hodinové číslo.
Jak jsem psal v minulé odpovědi pro sudý počet ypsilonů je to sudé hodninové číslo a pro lichý počet ypsilonů je to liché hodninové číslo.
D Y Z
d sudé liché sudé
y liché sudé liché
z sudé liché sudé
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana