Jaký je fyzikální důvod proč nedojde při každém přehození ke změně směru otáček?
Václav Třetí:
Ano, trafo 250kVA je běžné, tím se dnes začíná, já jsem jen chtěl upozornit, že už i na vsích se vidí trafa silnější.
Jiří_Hrubý:
Citace: Vlado Konrád 09.09.2022, 21:42
Sú bežné aj dnes . Ideálne by boli aj na vyššie výkony. Sú ale konštrukčne zložitejšie a hlavne drahšie ( nie je kvôli tomu dopyt) a tak do 250kVA Yzn1 a 400 kVA vrátane a vyššie Dyn1 ( olejové) . 250kVA je úplne bežné trafo aj dnes.
Jen ze zvědavosti, to popisujete situaci na Slovensku, nebo tady?
Největší dodavatel SGB dodává Dy1 od 50kVA a takto se i osazují.
Citace: Václav Třetí 10.09.2022, 07:06
Ano, trafo 250kVA je běžné, tím se dnes začíná, já jsem jen chtěl upozornit, že už i na vsích se vidí trafa silnější.
Vídají se, to je pravda, ale nejdříve po rekonstrukci. Ono velký trafo není výhra, protože je potřeba ten výkon nějak procpat drátama a zase čím větší trafo, tím vyšší jištění a aby vyšla Zs, znamená to jít už po pár stech metrech od stanice s jištěním dolů. Ve výsledku není nic neobvyklého, když z 630kVA trafa je odběr v nízkých desítkách ampérů.
Stanice se posilují a nové projektují podle počtu OM, parametrů sítě a s ohledem na územní plán v případě nových stanic.
No a právě s přihlédnutím k faktorům jako délka napájeného úseku, počet OM, rezervovaný příkon, topologie sítě a další, se zvolí výkon trafa. Méně je někdy více, už kvůli vlastní spotřebě trafa a proto, že jeho provoz na zlomek jmenovitého výkonu, není ekonomický.
Navíc více menších stanic má výhodu v možnosti snadných provozních manipulací, možnosti vytvoření mřížové sítě, či jen paralelního provozu.
Takže trafa do 250kVA tu jsou a dlouho budou v poměrně hojném počtu na stávajících DTS a velmi čsto tam zůstanou i po rekonstrukci.
Jiná situace nastane, je-li stanice rekonstruována kvůli územnímu plánu, nebo se staví nová, pro napájení developerské zástavby. Tam už se 630kVA osazuje běžně, nezřídka i dvojmo.
Jiří Blažej:
Proč diskuze odbočila z původního dotazu k reverzaci motoru na výkon distribučních transformátorů?
Já třeba stále nedočkavě čekám na video s přehazováním fází a (ne)změnou směru otáčení...
Václav Třetí:
Toho se asi nedočkáte
Vlado Konrád:
Citace: Jiří_Hrubý 10.09.2022, 11:06
Jen ze zvědavosti, to popisujete situaci na Slovensku, nebo tady?
Největší dodavatel SGB dodává Dy1 od 50kVA a takto se i osazují.
Áno na slovensku. Sme takí bohatí, že si môžeme dovoliť aj trafá Yzn1 :). Vážne. Kvôli výhodnejším parametrom pre distribúciu s rozdielne zaťaženými fázami. Aj keď cenovo sú drahšie.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana