Kolik přívodů k čidlu vést jedním stíněným kabelem?
Martin Kurka:
Já mám zkušenost, že pokud nejsou v agregátu frekvenční měniče, jejichž kabely by se táhly v souběhu se senzory, nebo nejde o prostředí jako svařovny, pak pro technickou přesnost analogového signálu 5% ani není třeba stíněný kabel z hlediska EMC. Proudová smyčka 4-20mA má velmi malou impedanci a naindukované rušivé signály jsou malých úrovní.
Stínění často používám pokud táhnu senzory slaboproudým kabelem, protože v souběhu se silovými dělá stínění izolační bariéru pro oddělení obvodu napájených ze zdrojů bezpečného napětí a slaboproudé kabely s pevností izolace 3kV (4kV) jsou dražší než stíněné. A mám vyzkoušeno a změřeno, že na jednotlivá čidla 4-20mA stačí dvoužilové obdoby CYSY kabelů.
Co je fakt dobré, jsou párové kabely s definovaným zkrutem a tažení signálu po párech a ne mít ve svorkovací krabici společný + pól tažený jednou žilou a spojení + pólů až v rozvaděči blízko napájecího zdroje. Pokud potřebujete společný + pól ve vzdálené svorkovací skříňce, pak se mnohdy se nevyhnete tomu tahat i - pól a ve svorkovací krabici dát mezi + a - pól elektrolytický kondenzátor s malým ESR, aby se potlačily rušivé SF a VF složky v napájení. Protože některé senzory si rušivé signály z napájení nepříjemně zesílí a převedou do užitečného signálu.
Tohle vše jsou zkušenosti z proudových smyček 4-20mA, u analogových signálů 0-10V je stínění kabelu nezbytnost a musí být i správě velkoplošně spojeno v jednom bodě (FE sběrnice).
Nejlepší a nejjednodušší je externí interfaceová jednotka připojená polní sběrnicí k PLC. Pak můžete použít k senzorům konfekciované kabely s konektory na obou stranách a máte daleko lepší servis, zprovozňování i detekce závad. Dnes když může jít PLC naproti senzorům je toto řešení výhodnější než snopy kabelů, hejna svorek a těžko přístupné velké svorkovací skříně v těžkém prostředí technologie.
Juraj Rojko:
Pan Horváth se ale neptá na vnější rušení a vliv stínění, ale zda může sloučit několik proudových smyček do jednoho kabelu aniž by se navzájem ovlivňovaly. Vzhledem k principu a charakteru signálu, by to podle mě neměl být problém.
Petr Chalupa_:
Citace: Juraj Rojko 24.08.2022, 18:20
Pan Horváth se ale neptá na vnější rušení a vliv stínění...
To sice ne, ale pan Kurka zde správně poukazuje na to, že tomu lze jít od začátku naproti a žádný problém ani nemusí vzniknout. Třeba má ten projekt autor ještě ve stádiu, kdy to může změnit (analogové vstupy PLC např. použít na jiný projekt...) a zde nasadit komunikační jednotku a chytré čidlo, např. IO link, nebo něco podobného. Doba nám pokročila a tyto systémy, konkrétně třeba na siemensu už vycházejí v součtu komponent finančně stejně, nebo dokonce i méně, než analogová karta + čidlo s analogovým výstupem. ;)
Petr Liskar:
Citace: Jakub Horváth 24.08.2022, 08:15
Lze jít ze spojovací skříně agregátu do hlavního rozvaděče kde je PLC pomocí jednoho vícežilného stíněného kabelu, nebo je potřeba použít co čidlo to jeden samostatný stíněnný (4 žilný) kabel ? Všechna čidla jsou analogová 4-20 mA (dvou až čtyř žilové zapojení)
Ve Vašem případě je odpověď pana Dobrovolného výborné řešení.
Já osobně jsem zastánce metody "co čidlo, to samostatný kabel" poté, co jsem se na jedné realizaci těžce "spálil" na tom, že ve sdruženém vedení jedna proudová smyčka ovlivňovala druhou a příčinu se nám nepodařilo nalézt...
Juraj Rojko:
Citace: Petr Chalupa_ 24.08.2022, 20:41
To sice ne, ale pan Kurka zde správně poukazuje na to, že tomu lze jít od začátku naproti...
Vůbec nezpochybňuju rady (nejen) pana Kurky, jen jsem chtěl upozornit, že některé odpovědi míří trochu mimo podstatu dotazu. A také jsem doufal, že to pan Kurka ještě trochu rozvine tímto směrem, protože nepochybuju, že vzhledem k jeho znalostem a zkušenostem bude umět upozornit na případné zádrhele, které tam já nevidím.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana