Testovali jste sami AFDD?
František Šohajda:
Nevím, zda jste byli na prezentaci AFDD, mají takové zkušební jiskřící zařízení a AFDD vybavil za velmi krátkou dobu-skoro mžikově ! (Neměřil jsem čas , ale jen vizuelně)
Zdeněk Friedrich:
Před několika lety, když se AFDD začaly objevovat mě to zajímalo a navštívil jsem několik přednášek od různých firem a nejvíce se mi líbila od docenta Mindla, s praktickou ukázkou, ve Žďáru n/S. Přednáška je i na https://elektrika.cz/data/clanky/afdd-detektory-poruchoveho-elektrickeho-proudu-v-sitich-nn a v pdf je též k dohledání u Schrack. Od té doby se vedou různé debaty a zatím nejsem přesvědčený o velkém přínosu pro bezpečnost instalací (neberu rozvody v kanclech apod. pomocí prodlužovaček systém tržnice). Uvidíme, za jak dlouho a do jakých instalací to výrobci protlačí do změny změn v 332130 nebo v nějaké nové sedmičkové řadě.
Milan Hudec:
Citace: Václav Třetí 29.07.2022, 09:07
To je sice pravda, ovšem ono to jiskření ve spoji je začátkem zahřívání svorky. Když vezmu jak zkoušel kol. Milan Hudec jiskření povoleného spoje při zátěži 3kW (tedy zhruba 13A) a AFDD nezareagoval, tak podle mě nesplnil svoji funkci. Nevím, zda měřil také teplotu svorky a nebo napětí na nedokonalém spoji. Z toho už by se dalo docela spolehlivě zjistit, zda je takový nedokonalý spoj schopen zapálit.
Když budeme uvažovat tímto způsobem, tak můžeme zavrhnout požadavek na nejiskřící zvonek v bytě s plynovou přípojkou, vždyť je přeci normální, že plyn neuniká volně do místnosti. Jenže to je onen princip vyšší bezpečnosti, protože se předem počítá se situací neobvyklou.
Ve výsledku byla propálená krabička, zuhelnatělá izolace na vodičích a roztečený plast věnečku a čokolády.
Proud jsem nechal procházet celé odpoledne, tj.přístroje měl času snad dost.
Je s podivem, že žádný z výrobců se do tématu nevrhá, stačilo by např.říci, že 3kW jsou málo, nebo je třeba natáhnout oblouk a nějaký čas ho držet.....
Zkrátka, za jakých poruchových podmínek přístroje spolehlivě zareagují.
Za mne je jiskřící, teplo vydávající spoj právě nejtypičtější důvod, proč zařízení nasazovat.
František Šohajda:
Nevím, jestli si to dobře pamatuji s přednášky ,říkali že asi nad 70W je už zápalná dávka... ::)
Václav Třetí:
Citace: František Šohajda 29.07.2022, 19:19
nad 70W je už zápalná dávka
Proto se do dřevostaveb používá chránič 300 mA.
Je škoda, že kol. Milan Hudec neměřil úbytek napětí na jiskřícím spoji, když dělal svůj pokus. Měli bychom představu, jaký tam byl výkon.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana