Testovali jste sami AFDD?
Miroslav Revús:
Ohľadom Hager AFFD, ktorú som získal na predposlednej Spojke:
Robil som na nej malú sériu testov so simuláciou oblúku a teplovzduškou 2kW ako záťažou.
Výsledok je cca 50% úspešných vypnutí v čase do 30 sekúnd.
Druhých neúspešných 50%, teda nevypnutí v krátkom čase, pripisujem nevhodnej konštrukcii kontaktov, ktorými som simuloval oblúk.
Ak si nájdem jeden deň času na experimenty, tak pokusy zopakujem s vylepšeným generátorom oblúka.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Miroslav Revús 20.07.2022, 17:48
nevypnutí v krátkom čase, pripisujem nevhodnej konštrukcii kontaktov, ktorými som simuloval oblúk.
To bude ono! Zdroj oblouku v reálné situaci bude potřeba správně zkonstruhovat! Nová informace v katalogu spojovacího materiálu: "Vhodné pro AFDD". Určitě na to vyjde nějaká IEC norma.
Milan Hudec:
Nevím, jak jste to zkoušeli na spojce, ale já rozžhavil obloučkem jak věneček, tak krabici, kde byl uchycen a ochrana ani muk (dance)
Takový žhavil Míla, žhavil drát, pro AFDD ovšem nikdy akorát (dance)
Jiří Kantner:
AFDD prvek musí řešit docela složité FFT výpočty a porovnání s uloženými charakteristik ami průběhu proudu na oblouku (jak v paralelním zapojení tak v sériovém) a vyladit tento prvek tak, aby spolehlivě rozpoznal funkční a poruchové stavy rozhodně není jednoduché. Přitom pokrok se je tlačen kupředu normativními dokumenty mnohdy hodně rychle a tak se dá čekat, že AFDD bude za chvili povinnou součástí nových instalací.
Od letošního března se používání AFDD stalo povinným ve Velké Británii. Prý k tomu nařízení přispěl i požár Grenfell Tower.
cituji:"AFDD musí být instalovány na počátku všech jednofázových střídavých koncových obvodů napájejících zásuvky se jmenovitým proudem nepřesahujícím 32 A v následujících prostorách:
Obytné budovy s vyšším rizikem (domy s výškou větší než 18m nebo mající více než 6 pater)
Domy s více obyvateli (asi terminus technicus, který má v GB naprosto konkrétní význam)
Účelové ubytování pro studenty
Pečovatelské domy
Tak jsem zvědav kdy to tady začne také a jak tuhle vychytávku budou všichni radostně instalovat. Nařízení je nařízení a kšeft je kšeft.
Jen tak mimochodem, nedohledal jsem jaký výkon AFDD spotřebovává a jestli se to liší v klidovém stavu a ve stavu když zažízením protéká proud.
Centrální AFDD považuju za nešťastné - podobně jako centrální chránič a když bude AFDD na každém jištěném okruhu a bude trvale brát tak 3-5W, máme docela zajímavou klidovou spotřebu. Jo bezpečnost není zadarmo (dance).
František Šohajda:
Co jsem absolvoval školení na AFDD tak řekli, že je v něm nahráno spousta typů jiskření, aby nevypínalo třeba při špatných uhlících v 1 fázových strojích...
Pořád se přidávají další....
A ohledně vypnutí, musí být určitá energie na jeho vypnutí simulovaná energií pro zapálení požáru!
Takže to není všelék pro a na všechno!! (dance)
Pak se diví výzkumníci - elektrikáři že jim to nevypne? ;D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana