Pomohou satelitu při malé vzdálenosti od svodu i třeba 3m HVI?
Jiří Schwarz:
Citace: František Šohajda 22.06.2022, 08:04
...
Jak to pak kolaudují SÚ?
Jak je to u vás?? :(
U nás je většina úředníků SÚ neprosto neschopná nějakého samostatného myšlení.
Mají dostat "10 dokumentů", tak si odškrtne 10 dokumentů a je mu jedno, co je v nich napsáno.
A podle toho to pak vypadá...
P.S. asi největší firma v okolí, co dělá elektroinstala ce a hromosvody má i prodejnu. Strašně se divili na co chci izolovaný FeZn 8 nebo 10, pak našli zaprášené kolo s černou izolací, se zelenožlutou "neznají"
Václav Sýkora:
Pane Schwarz:
Investor RD dostane "kladnou" revizní zprávu od RT na hromosvod. Tu pak předkládá pracovníkovi SU kvůli kolaudaci.
Vysvětlete mi, jak má pracovník SU poznat správně zpracovanou revizní zprávu na hromosvod, když to není odborník z našeho oboru?
Vy z oboru zkušení mrknete do cizí revizní zprávy a hned vidíte nedostatky ve zpracování revizní zprávy. A už selským rozumem vám dojde, že něco není v pořádku.
Loni jsem nastoupil do nového zaměstnání a světe div se, jaké bylo pozdvižení, že já mladý cucák poukazuju na 10-20 závad na strojním zařízení, když předním to mělo 1-2 závady a revize elektro kladné. Dokumentace strojních zařízení jedno velké scifi. Léta létoucí nikdo dokumentaci řádně nečetl, nehledal, nešťoural se v tom tak jako já.
Tím jsem jen chtěl poukázat, že opravdu drtivá většina lidí papíry dál nezkoumá, hlavně že je mají a jsou s kladným výsledkem.
A pak je velkým překvapením, když přijde kontrola OIP a chtějí to a ono. A do kontroly si firma myslela jak to mají v pořádku. Mluvím z nedávné vlastní zkušenosti, kdy jsem řešil dokumentaci k tlakovým zařízením, které nejsou mým oborem, přesto to pro mě bylo velice přínosné a jen mě to utvrdilo v tom, jak doposud se o tom nikdo pořádně nezajímal.
František Šohajda: Pracovník SU dostane kladnou revizi na hromosvody RD a hotovo. Papíry jsou, ale všichni dobře víme "v jaké kvalitě" jsou papíry a provedení instalace. :(
Jaromír Táborský:
Citace: Václav Sýkora 22.06.2022, 12:46
Vysvětlete mi, jak má pracovník SU poznat správně zpracovanou revizní zprávu na hromosvod, když to není odborník z našeho oboru?
Ano, přesně stejně tento nevychytaný mechanizmus vidím také. Úředník na SÚ sbírá papíry a razítka bez toho aby to mohl, měl, či musel nějak prověřovat. A pak se stává, že se postaví nefunkční katedrála. U hromosvodů je to naprostým pravidlem. Stačí jít po ulici a z deseti najdu jeden možná OK. A ten zbytek je argument tvrdit, vždyť takto je to přece normální.
Jan Franěk:
Stačilo by k revizi požadovat i projekt skutečného provedení a analýzu rizik.
Navíc každý podobný "úředník", by měl mít povinnou návštěvu alespoň jednoho školení na dané zaměření v každém roce, aby věděl co má vyžadovat. Různých školení a seminářů je na našem trhu jistě dostatek a to napříč všemi obory.
Tak, zpět na zem o:-) a šup do práce ;) 8) ::)
Vlado Konrád:
Ale no. VTZ je hafo , za všetky je zodpovedný v konečnom dôsledku RT .Ak vydá kladnú správu. Od úradníka naozaj požadujete veľa. A ešte by mal chodiť po školeniach aby vedl ako navrhnúť bleskozvod. :D Ak sa vás opýtam na STL plynovod ste v péru, ale úradník to ovládať má? aj zdvíhacie zariadenia, aj tlakové , aj statiku etc ...
Ten človiečik je tam na to, aby skontroloval, či všetky doklady sedia, a nie na to aby suploval projektanta, montážnu organizáciu a revízneho technika.
To si niečo mýlite ale fest.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana