Jaký vliv má triakový regulátor na účiník?

<< < (3/4) > >>

Martin Kurka:
Citace: Petr Zíka  28.05.2022, 10:25

Martin Kurka: Shelly bude měřit proud i výkon správně...
Karel7400: Pokud triakový regulátor zapnu, tak na příslušné fázi klesne významně účiník...
Tato dvě tvrzení jsou ale ve vzájemném rozporu (tedy předpokládám, že účiník ukazuje Shelly). Já bych místo "Shelly měří" řekl spíše "Shelly věří, že měří".

A proto čtěte pozorně co jsem napsal, tato dvě tvrzení nejsou v rozporu, přesně jak ukázal kolega Fuk.
A také úproto jsem, jak si můžete všimnout, schválně nepsal, že Shelly měří dobře účiník.
Shelly jej totiž dopočítává.
Výkon Shelly i elektroměry měří správně okamžitým násobením vzorků napětí a proudu, a práci sčítáním těchto součinů vzorků.  Tato metoda měří správně i krájené bramboroidní průběhy za triakovým regulátorem.

Proud Shelly měří také obdobnou metodou z definice efektivní hodnoty. Dělá čtverečky ze vzorků proudu jsoucích ve fázi s napětím, podělí periodou a odmocní. Takže správně zefektivní i bramboroidní proud, nejen čistou sinusovku, tak jak to správně změří i TRMS multimetry.

A protože Shelly neměří napětí na zátěži za triakovým regulátorem, ale napětí síťové (vstup do triakového regulátoru) pak při dopočítání účiníku ze správně změřeného výkonu a ze správně změřeného proudu, pak při použití napětí před regulátorem místo za, pak  co se týče dopočítaného účiníku hrubě kecá.

Martin Kurka:
Ještě abych doplnil.
Power factor (PF)   a účiník (cos φ) není to samé.
Účiník je definován jen pro sinusový průběh a proto tam platí jistá zjednodušení a tam power factor a účiník splývá.

Power factor je definován pro obecný průběh napětí a je to poměr mezi činným a zdánlivým  výkonem jedné periody.
Nevím, jestli Shelly měří účiník, nebo power factor. Jestli měří power factor, měří správně, ale účiník to u nesinusového odběru není i kdyby jej za něj na displeji vydávalo.

Jelikož tazatel mluví o účiníku a počítá ve výpočtech s účiníkem, nemůže se dopočítat na nesinusovém průběhu i z tohoto důvodu. Leč nepoužití TRMS multimetru je pro ověření výkonu a  zjištění, kde je rozdíl údajů tou větší a kardinální chybou.

Karel Vejrosta:
Citace: Martin Kurka  28.05.2022, 20:37

...
Nevím, jestli Shelly měří účiník, nebo power factor. ...

Omlouvám se. Shelly ukazuje hodnotu PF.

Pro sebe si tedy odnáším, že svému levnému multimetru mohu věřit jen u normální sinusovky a pokud chci aby shelly dávalo správná čísla, musím se zbavit triakové "regulace".

(i bych normálně podě.koval, ale je to zakázané  :o)

Fuk Tomáš:
Shelly dává správná čísla, jen je třeba jim také správně rozumět.

Petr Zíka:
Pánové, dě.kuji vám. Ještě jsem se krátce zamyslel nad formulací "Power factor je definován pro obecný průběh napětí a je to poměr mezi činným a zdánlivým výkonem jedné periody.",  tak nějak mi tam neseděl ten zdánlivý výkon v souvislostí s odporovou zátěží. Pak jsem si zkusil představit rozpad toho skoku proudu do harmonických, tam byla představa jaloviny už snesitelná, ale dál jsem nedošel, tu matiku jsem už dávno zapomněl. Nicméně obohatilo mne to, ještě jednou dííky!
Petr
P.S. Opravdu jsem napsal vám s velkým V. A ty překlepy... Vždyť víte.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana