Jaké krytí splňuje plošina vozíčkáře pro venkovní použití?
Jaromír Táborský:
Citace: Petr Chalupa_ 15.05.2022, 10:52
Je to vedeno jako strojní zařízení. Tudíž jsou povini k tomu vypracovat analýzu rizik a na základě této analýzy zvolit vhodná bezpečnostní opatření. (norm) Dost by mě zajímalo, do jaké kategorie tuto plošinu zařadili. Možná by vám na vyžádání tento dokument poskytli. Očekával bych, že tam bude minimálně nějaký klíček, kterým se to celé "oživí", aby to nemohlo spustit nehlídané dítě. Také bych tam čekal tlač. nouzového zastavení.
Ano, souhlasím, strojní zařízení se vším všudy. Vlastně navíc stroj na veřejnosti. Myslím, že realizací jak to má vypadat je dost, bohužel fotku nemám.
Pavel Horský:
Dozvíme se zde výrobce zařízení?
Jaroslav Jonáš:
Výrobce vám k plošině pro vozíčkáře žádnou výchozí revizi nedodal, ani nedodá. To byste se načekal. Na stroje - strojní zařízení se revize neprovádějí. K ověření bezpečnosti místo revize máte prohlášení o shodě s uvedenými NV, možná tam chybí použité normy. Dále k tomu náleží od výrobce průvodní dokumentace a návod k používání. Tam by mělo být uvedeno vše potřebné. Účel používání, podmínky pro uvedení do provozu a ovládání, určení pro vnitřní nebo i venkovní prostory atd. Pokud uvádíte závažné pochybnosti, tak technická inspekce (TIČR) vám nepomůže. Podle zákona 22/1997 dozor nad stanovenými výrobky uváděnými na trh vykonává ČOI.
Milan Hudec:
Citace: Josef Vandělík 15.05.2022, 08:21
Výrobce nám k tomu bohužel nedal, ani výchozí revizi. Dodal jen Prohlášení o shodě, návod k použití – ani v jednom se nepíše, zda se jedná o výrobek určený do venkovního prostředí. Pak popis rozvaděčů, kde je sice krytí IP54/20 přístrojů na plošině citováno, ale když vidím, jak to vypadá v praxi, tak se mi to nějak nezdá. Nejhorší pro nás je, alespoň tak to chápu já, že i kdybychom to alespoň nějak provizorně dodatečně zakrytovali, tak to bude považováno jako zásah do zařízení se všemi právními důsledky. Takže to mám chápat tak, že bez patřičného, nejlépe znaleckého posudku, nám nezbude nic jiného, než si to převzít a doufat, že hrající si děti nebudou strkat ruce, kam nemají a elektrické komponenty vystavené dešti to nějak přežijí?
Na základě skutečnosti, že jste vyjádřil pochyby o bezpečnosti (dle dostupných informací bych se přiklonil k jejich relevantnosti), vám nezbývá nežli zařízení neprovozovat do doby vyhotovení posudku a vyjádření OI.
V opačném případě jde část odp.i za vámi.
Josef Vandělík:
Výrobce dodal tento Návod k používání viz. kopie, dále pak Návod ke zkouškám (patrně co se má kontrolovat a jak, v rámci pravidelných revizí), Návod k údržbě, Provozní knihu výtahu a liniové schéma zapojeni. Pročítal jsem to několikrát, ale do jakého prostředí je ta plošina určená jsem nikde nenašel. Když tak pročítám vaše odpovědi, přepadá mě čím dál tím větší zoufalství. Zkusím tedy tu ČOI a budu doufat.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana