Jaké krytí splňuje plošina vozíčkáře pro venkovní použití?

(1/5) > >>

Josef Vandělík:

Stavíme návštěvnické středisko a součástí dodávky je plošina pro vozíčkáře. Dodavatel stavby oslovil firmu a ta dodala tuhle plošinu.

Výrobce plošiny tvrdí, že je vše v pořádku a podle normy. Do rotujících a pohybujících částí prý nikdo přece nebude strkat ruce, na ovládání je použitých 24V, tak proč by nemohla mít elektrická tlačítka holé spoje, spojovací konektory s fastony a koncáky bez krytů, maximálně zapatlaný silikonem.

Zatím s každým s kým jsem to konzultoval, říkal, tohle přeci nemůže být provozováno venku na dešti a sněhu, ale nikdo neporadil, co s tím máme dělat a jak se bránit proti převzetí?

Jan Franěk:
Nečekejte jednoznačnou odpověď.

Takovou odpověď by měl dát právě výrobce, který musí naplnit předmětné normy a zákony, co se funkčnosti a především bezpečnosti týká. Jsou-li nějaké pochybnosti o samotném provedení, je potřeba obrátit se na nějakého odborníka, aby zpracoval posudek. Tam se dozvíte o stavu zařízení od nezávislého odborníka a případně budete mít dokument pro jednání s dodavatelem, případně podklad k soudu.
Neznám osobně tuto problematiku, ale pravděpodobně se jedná o strojní zařízení, možná zdvihací zařízení (měl by jste poznat z podkladů výrobce). Oslovil bych nějakého soudního znalce. Jeho výstup má nějakou právní váhu.
Možná se ještě ozve nějaký kolega, který se s tím už setkal.

Josef Vandělík:
Výrobce nám k tomu bohužel nedal, ani výchozí revizi. Dodal jen Prohlášení o shodě, návod k použití – ani v jednom se nepíše, zda se jedná o výrobek určený do venkovního prostředí. Pak popis rozvaděčů, kde je sice krytí IP54/20 přístrojů na plošině citováno, ale když vidím, jak to vypadá v praxi, tak se mi to nějak nezdá. Nejhorší pro nás je, alespoň tak to chápu já, že i kdybychom to alespoň nějak provizorně dodatečně zakrytovali, tak to bude považováno jako zásah do zařízení se všemi právními důsledky. Takže to mám chápat tak, že bez patřičného, nejlépe znaleckého posudku, nám nezbude nic jiného, než si to převzít a doufat, že hrající si děti nebudou strkat ruce, kam nemají a elektrické komponenty vystavené dešti to nějak přežijí?

Pavel Horský:
Upozorněte dodavatele, že budete vše řešit s technickou inspekcí a ČOI. Pokud si nenasype popel na hlavu a nebude s tím něco dělat, pak se na ně opravdu obraťte a uvidíte ten fičák. To co jsem viděl je opravdu nebezpečné a může to někomu opravdu nepěkně ublížit. Stačí se podívat do protokolu určení vnějších vlivů pro daný prostor, kde je plošina instalována. Pokud je plošina spustitelná každým, tzn i nenechavými dětmi, pak může být na průser zaděláno v cukuletu :-)

Petr Chalupa_:
Je to vedeno jako strojní zařízení. Tudíž jsou povini k tomu vypracovat analýzu rizik a na základě této analýzy zvolit vhodná bezpečnostní opatření.  (norm)  Dost by mě zajímalo, do jaké kategorie tuto plošinu zařadili. Možná by vám na vyžádání tento dokument poskytli. Očekával bych, že tam bude minimálně nějaký klíček, kterým se to celé "oživí",  aby to nemohlo spustit nehlídané dítě. Také bych tam čekal tlač. nouzového zastavení.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana