Jaké krytí splňuje plošina vozíčkáře pro venkovní použití?
Fuk Tomáš:
Citace: Josef Vandělík 15.05.2022, 20:18
ale do jakého prostředí je ta plošina určená jsem nikde nenašel.
Jistý náznak tam je. Hovoří se tam o dopravě mezi podlažími a o povinnostech uživatele budovy vybavené tímto zařízením. Autor textu zjevně neuvažoval veřejné prostranství vystavené povětrnosti.
Martin Kurka:
Tam je závad více.
Například holý nekrytý šplhací pastorek na stoupací ozubené tyči.
Riziko vtažení jako hrom. Riziko není zmíněno v návodu, není předepsán nebo vyroben kryt atd.
Zjevně je plošina určena k montáži na pevnou stěnu a ne do zábradlí schodiště, kde je přístup z druhé strany.
Návod k obsluze obsahuje v kapitole určení hrubé nedostatky. Tedy spíš mnoho věcí ani neobsahuje.
Není zde věk uživatele pro laickou obsluhu a požadované rozpoznávací schopnosti obsluhy.
Není zde určení prostředí atd. Ale je třeba pátrat i v návodu na instalaci, pokud existuje.
V podstatě výrobce strašně riskuje, protože jakmile neohraničí možné použití, jde veškerá zodpovědnost za ním, neboť zodpovídá za bezpečnost zařízení po celou dobu jeho životnosti.
A tím, že není určena výslovně vnitřní montáž, určena montáž pouze na stěnu, může investor a projektant reklamovat vzniklé náklady na demontáž a montáž jiné vyhovující plošiny, ztrátu za prodloužení dodací lhůty atd. Už to by výrobce docela vytrestalo a takový trest je naprostá maličkost ve srovnání s tím, kolik by platil, kdyby tam nějaký klučík střčil ruku.
Jan Bocek:
"Zatím s každým s kým jsem to konzultoval, říkal, tohle přeci nemůže být provozováno venku na dešti a sněhu, ale nikdo neporadil, co s tím máme dělat a jak se bránit proti převzetí?"
Jak? Nezaplatit fakturu.
Oslovte revizního technika se zkušenostmi v oblasti strojů, strojního zařízení a nechte provést nezávislou výchozí revizi tohoto zařízení.
Výrobce nebo dodavatel v předloženém Prohlášení o shodě se opírá o NV 176 a NV 118. V těchto NV je zcela podrobně a konkrétně uvedeno, jak má zařízení vypadat a býti provedeno, aby bylo bezpečné. A tu bezpečnost musí doložit v "dokumentaci k prohlášení o shodě". Najdete to v příloze uvedených NV.
Výchozí revize, anebo ještě lépe technický bezpečnostní audit, může odhalit takové závady, že zařízení nebude schopné bezpečného provozu. Pokud výrobce nebude ochoten reagovat, předejte to ČOI včetně toho auditu nebo VRZ.
Myslím, že uvedené zařízení nesplňuje ani základní požadavky na bezpečný provoz pro používaní strojů a technického zařízení dle NV 378/2001 a jak ukládá ZP 262/2006 a 309/2006.
Velice důležitý moment také je, zda se zaplatila dodavateli faktura. Pak je to na dlouho a řešení u soudu. Pak do hry vstupují soudní znalci a právníci.
Pavel Horský:
a tak jsem napsal výrobci...
",
Dostal jsem se k plošině viz obr. přílohou.
A ptám se vás….to co je no fotografii je již finální podoba, nebo je na fotografii mechanika plošiny bez krytů, které budou ještě doplněny?
Je tato plošina určena k montáži do otevřeného prostranství, kdy jsou přístupné její mechanické součásti?"
a bylo mi odpovězeno...
"ano, plošina je do venkovního prostředí, má potřebné krytí.
Hlavní pohon je do exteriéru, pohon nájezdových ramp je stěračový - exteriérový.
Lineární pohon podlahy má IP 54
Nerozumím souvislosti otevřené prostranství a přístupné mechanické součásti. Ty jsou s potřebnou povrchovou úpravou, vlivy prostředí jim neuškodí"
a já na to....
"Šlo mi především o přístupné, nezakrytované mechanické součásti, do kterých může kdokoli, převážně děti, strčit své nenechavé prstíky a hrozí tím úraz :-)
Ale pokud garantujete bezpečí zařízení při jeho provozu, pak je zřejmě vše v pořádku".
a konečná odpověď ze strany výrobce...
"Z prostorových důvodů se cpeme mezi trubky a vzhledem k velice proměnlivému sklonu tam na kryt není prostor.
Pravděpodobnos t, že tam někdo strčí prsty zrovna během cca 2 sec. pohybu v poměrně nepřístupném místě je mizivá.
V podstatě není možné, aby tam někdo náhodně - neúmyslně strčil prsty"
Závěr nechť si udělá každý sám.
Z mého pohledu je to nebezpečný výrobek, který bude výrobce samozřejmě svéhlavě chránit. Doporučuji upozornit ČOI, nebo se stane něco velmi ošklivého :-[
Miroš Jan:
Dle mého názoru, se jedná o velice nebezpečné SZ. Nepouštěl bych to do žádného provozu, a nepřipojil na napětí. (zle)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana