Proč nelze vést neizolovaný svod hromosvodu vnitřkem objektu?
Kamil Novák:
Citace: pegas100 27.04.2022, 22:04
Vždyť je to to samé jako vytažený vodič pro HOP. Kromě pár kosmetických vad, bych asi hnidopichem nebyl.
Takže vlastně proč netaháme svody vnitřkem "chalupy" ?
Nemuseli bychom řešit povětrnostní vlivy a dostatečnou vzdálenost a na ty svody bychom si mohli případně zavěsit i nějaké ty vánoční ozdoby...
Jan Franěk:
Navíc - Co ten drát AlMgSi přímo v omítce?
Jak je ošetřeno možné zatékání vody do omítky? Co reakce chemických látek v omítce (v kombinaci s vodou) s tím drátem? Viz příloha
Navíc zatáhnout do domu něco, u čeho počítáme minimální přeskokovou vzdálenost až dovnitř objektu, který chceme přeskokům a nebezpečnému potenciálu bránit, vůbec nedává smysl. Naopak je to proti všem principům správného návrhu a provedení vnější ochrany objektu.
pegas100:
Já myslím, že přeháníte, protože přeskoková vzdálenost u zemně je téměř nulová. Co se týče těch 3m, tak ta vzdálenost se řeší pouze cedulkou. Pokud jde o svody, které jdou vnitřkem objektu, tak téměř každá budova s ocelovou konstrukcí a sendvičovým pláštěm, má uzemněné patky a zkušební svorky uvnitř budovy.
Jistě to není ideální řešení, ale také není správné hned vše odsoudit, že je to špatně. Tazatel jsem nedal počet svodů, konstrukci budovy atd.
Jiří Kantner:
Citace: pegas100 28.04.2022, 06:59
Já myslím, že přeháníte,...
Tady se asi s naprostou většinou z nás neshodnete. Vy budete tvrdit že přeháníme já bych mohl napsat člověče proberte se!
Přijde vám normální zavést si nebezpečný potenciál dovnitř budovy? A podepsat se pod takovou revizi?
Je hezké že se odvoláváte na ocelovou konstrukci která má uzeměné patky ale při bleskových proudech v řádu desítek kA stačí i relativně malý odpor k tomu aby vzniklo někde nebezpečné napětí
Pavel Horský:
Já bych to jednoduše svedl na zvýšené nebezpečí úrazu za bouřky. Představme si, že si do výklenku někdo něco doloží a zrovna při bouřce si pro to sáhne. Shoda náhod, zásah objektu bleskovým výbojem, přeskok na odebíranou věc, game over.
I po profesní stránce to není uplně košer.
Jak píše Jirka, za bouřky by se neměl nikdo zdržovat v okolí svodu do 3m a je naprosto jedno, zda jde jen o zkušební svorku.
Každopádně, ten co by byl na okamžik součástí jímacího vedení a měl by štěstí, že ho to nevypnulo, by nám po odlepení roztavené podrážky od podlahy s překouslým jazykem už nic neřekl ;) :D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana