Proč nelze vést neizolovaný svod hromosvodu vnitřkem objektu?

(1/7) > >>

Kamil Novák:
V jedné hasičské zbrojnici se povedlo toto: jeden z vývodů od základového zemniče se nějakým nedopatřením nepodařilo vyvést mimo objekt, ale zůstal "trčet" z podlahy garáže.  :-\
Ti co montovali hromosvod nebyli líní, provrtali stěnu, svod z vnějšku prostrčili dovnitř a zde jej napojili na vývod.  :o
Jelikož je stavba ještě "v záruce" má Město v úmyslu toto (a mnoho dalších závad) reklamovat.
A tudíž potřebují vše řádně vyargumentovat .
Protože jsem se s podobnou debilitou ještě nesetkal a tudíž ji neřešil, nemohl by mi někdo napovědět, kde je uvedeno, že svody (neizolované) se mají vést vně objektu?  (norm)
Na příslušném stavebním úřadě jsem to vysvětloval na příměru, že roury od okapů se taky "zpravidla" nevedou vnitřkem objektu, ale to do revizní zprávy napsat nejde.  ;)

Jiří Schwarz:
Ještě platí že bych se neměl za bouřky přibližovat ke svodu hromosvodu blíže než na 3 metry?

Já už jsem měl několikrát dilema jestli při počítání bezpečné vzdálenosti s uvažovat povrch země, nebo připočítat ten cca 1m o co je níže svod připojen na zemnič. Tady bych v takovém případě musel počítat s X kilovolty proti "zemi".
Další problém, jsou elektrodynamic ké síly. Aby pohyb vodiče a snaha o jeho "narovnání" vzniklým magnetickým polem neudělalo další problém
(jednou jsem majiteli baráčku vysvětloval že když má vytrženou ze zdi držák svodu  pod "esíčkem" kolem okapu, že mu tam nikdo nemusel lézt, že to mohl udělat blesk)

pegas100:
Vždyť je to to samé jako vytažený vodič pro HOP. Kromě pár kosmetických vad, bych asi hnidopichem nebyl.

Jan Franěk:
Citace: pegas100  27.04.2022, 22:04

Vždyť je to to samé jako vytažený vodič pro HOP.

Asi nechápete rozdíl mezi tím, když je připraven vývod pro HOP (dnes správně MET)  přímo od zemniče a když "si můžete sáhnout" na potenciál svodu ze střechy.  :-X :-\
Navíc zde hrozí přeskoky na silový rozvod, na kovové části vrat a sendvičový panel, který bude pravděpodobně součástí opláštění budovy. Stát hned vedle v případě úderu blesku, nebude žádný šlágr. Bude to přímo nebezpečné, i vzhledem k možnému krokovému napětí (viz zmiňované 3m)

Kamil Novák:
Citace: Jan Franěk  27.04.2022, 22:16

Navíc zde hrozí přeskoky na silový rozvod, na kovové části vrat a sendvičový panel, který bude pravděpodobně součástí opláštění budovy.

Přesně tak, elektrická vrata i sendvičové panely zde jsou ...   :-[

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana