Proč nelze vést neizolovaný svod hromosvodu vnitřkem objektu?

<< < (6/7) > >>

Pavel Horský:
Citace: Milan Hudec  02.05.2022, 07:34

Trochu rozvinu.
U FVE je dokonce normou "podpořeno" připojení (nedodržená vzdálenost,  či panel ve funkci jímače u objektů bez hromosvodu) k hromosvodu,  a ze stejného bodu zemnící vodič do mezilehlé přípojnice u střídače (tento propoj se projektuje kudy?)

Milane, ty snad dovedeš vyhodnotit, že to co píšeš je prostě nebezpečná blbost, byť je podpořena normou. Tahat si záměrně část výboje do objektu a mávat nad hlavou výtiskem normy s tvrzením, že když to napsal normotvůrce, je vše v pořádku, není přece normální.

Tento propoj se projektuje samostatně vedený na svorkovnici MET. Ovšem ta "propoj" je vedena z konstrukce panelů po jejich uložení v ochranném pásmu izolované jímací soustavy.
A nebo je veden drátem AlMgSi8 podél vodiče HVI a připojen na zemnič hromosvodné soustavy.

Nezlob se na mě, ale propojit konstrukci FVE natvrdo s jímací soustavou a pak to ještě prodloužit na MET je prostě nehorázná a nebezpečná blbost.
Alespoň tak to vnímám já.

Milan Hudec:
Já to vidím stejně jako ty, leč normotvůrce buďto zaspal dobu, co já vím.......

Pavel Horský:
Citace: Milan Hudec  02.05.2022, 08:43

Proto máme tu možnost dělat vše lépe, než nám doporučí norma, kterou zpracovávají zase jen lidé, kteří jsou mnohdy tak nějak na tisíce km od reality.
Jsme technici poměrně náročného řemesla a měli bychom podle toho přistupovat k řešení každého technického problému.
Ale co zrovna Tobě budu povídat. Ty moc dobře víš o čem mluvím a já vím, že to víš  ;) :D :D :D

Radim Strycharski:
Citace: Milan Hudec  02.05.2022, 08:43

Asi jde o případ, kdy jsou panely FVE v zóně LPZ0A nebo není možno dodržet "s".

Vít Rotrekl:
Citace: Pavel Horský  02.05.2022, 09:53

Proto máme tu možnost dělat vše lépe, než nám doporučí norma, kterou zpracovávají zase jen lidé, kteří jsou mnohdy tak nějak na tisíce km od reality.
Jsme technici poměrně náročného řemesla a měli bychom podle toho přistupovat k řešení každého technického problému.
Ale co zrovna Tobě budu povídat. Ty moc dobře víš o čem mluvím a já vím, že to víš  ;) :D :D :D

A jak chceš argumentovat u zákazníka, který si tě pozve, že máš udělat revizi, která bude provedena přesně podle toho obrázku v ČSN 50539-12 (viz příloha). A je více obrázků, které právě řeší, jak se chovat k FVE.

Teoretická situace - mějme mešní přízemí domek, analýza rizika zpracovaná, bez nutnosti vnějšího LPS, na přívodním vedení svodiče jsou osazeny svodiče správně dle požadavků v ČSN. Na střeše panely, které budou dle obrázku 1 v 50539-12 připojeny vodičem CY50mm2 dle požadvku v čl.4.1. Pořád vše v souladu s ČSN, ale ty to napadneš, že je to špatně. Protože prostě selský rozum říká, že si nechci zavést bleskoproud do domu. To je sice hezké, že se ti to nelíbí, ale jak sáím říkáš, když něco napadneš, tak to musíš být schopen podložit normou. Takže?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana