Ako prepojiť existujúcu výstuž v betóne stien s bleskozvodom?

<< < (2/4) > >>

Peter Lovacký:
Možností je viacero, a dôležitý môže byť aj ekonomický protitlak....

Napr. „s“ na miestach vhodných pre EI ste si prerátal?..a nemyslím pre kc podľa tabuľky 12, ale podľa prílohy C..
Je síce informatívna, ..no napovie dosť...
Napr. pre tenký plech atiky (ak je to prípustné),   norma pripúšťa aj jeho roztavenie,.. a čo sa týka ochrany plechovej strechy, tam máte postup napr. na obr. E.26

V prípade mrežovej sústavy s väčším počtom ôk sa prúd delí na každom spoji, čo výrazne znižuje kc ktorý defacto priamo závisí od čiastkového bleskového prúdu..
Navyše oko 20x20m dokáže poskytnúť dosť zaujímavého priestoru pre LPZ0b..a k tomu vysoký počet zvodov do ktorého sa zarátavajú aj vnútorné zvody...
Celkom zaujímavá výzva,..viac pre kc mreže nájdete v tej prílohe C 305ky..

Berte to len jak tip,..možno potom niektoré miesta v sklade uvidíte v inom svetle...
Ono 62305ka má pre neizolovaný LPS celkom šikovne poriešené aj rozsiahlejšie ploché strechy...

ppt.electric:
Citace: Peter Lovacký  17.02.2022, 19:55

Možností je viacero, a dôležitý môže byť aj ekonomický protitlak....

Napr. „s“ na miestach vhodných pre EI ste si prerátal?..a nemyslím pre kc podľa tabuľky 12, ale podľa prílohy C..
Je síce informatívna, ..no napovie dosť...
Napr. pre tenký plech atiky (ak je to prípustné),    norma pripúšťa aj jeho roztavenie,.. a čo sa týka ochrany plechovej strechy, tam máte postup napr. na obr. E.26

V prípade mrežovej sústavy s väčším počtom ôk sa prúd delí na každom spoji, čo výrazne znižuje kc ktorý defacto priamo závisí od čiastkového bleskového prúdu..
Navyše oko 20x20m dokáže poskytnúť dosť zaujímavého priestoru pre LPZ0b..a k tomu vysoký počet zvodov do ktorého sa zarátavajú aj vnútorné zvody...
Celkom zaujímavá výzva,..viac pre kc mreže nájdete v tej prílohe C 305ky..

Berte to len jak tip,..možno potom niektoré miesta v sklade uvidíte v inom svetle...
Ono 62305ka má pre neizolovaný LPS celkom šikovne poriešené aj rozsiahlejšie ploché strechy...

Ďakujem za Vašu odpoveď. Z cenového hľadiska by bol neizolovaný bleskozvod najlepšie riešenie (určite by sa investor potešil :D)len ta preskoková vzdialenosť vnútorných rozvodov od kovovej konštrukcie tam je problém :/ (Vnútri budovy budú  po oceľovej konštrukcii strechy ťahané rôzne rozvody nn). Ak by som prepojil zbernú sústavu s oceľovou konštrukciou strechy určitá časť blesku by mohla tiecť práve vnútrom budovy. Armovanie v betóne stien nie je možné prepojiť s touto oceľovou konštrukciou strechy a zároveň s bleskozvodom. Takto by som vytvoril nejakú čiastočnú faradayovú klietku.

ppt.electric:
Zaujímal by ma ešte jeden váš názor. Ak použijem distančné podpery (km=0,7),  čim si vyrátam preskokovú vzdialenosť na streche. Keďže je na streche vegetačná vrstva pod ňou izolácia a trapezový plech moja oddialená zachytávaciu sústava ma byť vzdialená na preskokovú vzdialenosť od vegetačnej vrstvy alebo môžem uvažovať že vegetácia a tepelná izolácia pod ňou mi vytvárajú "izoláciu" a zachytávaciu sústavu bude vzdialená na preskokovú vzdialenosť od trapezového plechu. Pre pochopenie vkladám aj obrázok.

Jan Hájek:
Osobně bych to z podstaty věci viděl raději od vegetační vrstvy, ale myslím, že by korektní řešení  bylo posoudit celou vzdálenost a vypočtenou dostatečnou vzdálenost prodloužit o tloušťku vegetace + něco na vlhkou hlínu.
Nezapomenout na normativní požadavek:
Tabulka 11 – Izolace vnějšího LPS – Hodnoty koeficientu km
 POZNÁMKA 1 Je-li použito několik izolačních materiálů v sérii, je  osvědčenou praxí použít nižší hodnoty km.

ppt.electric:
Ďakujem za Vašu reakciu Pán Hájek. Už som si to našiel v norme a budem sa riadiť teda km=0,5. Bohužiaľ nástroj na výpočet  "s" Dehnsupport, zatiaľ nevlastním, tak som pátral v norme po spôsobe určenia preskokovej vzdialenosti. Je tam vzorček pre väčšie strechy viď obr. v prílohe. Ako I1 som uvažoval 100kA. Koeficient kc1 som uvažoval 0,25 pri delení prúdu do 4 vetiev a pri delení prúdu do dvoch vetiev 0,5. kc2 až kcn som zadával stále 0,5. Neviem ale aké prúdy zadávať za hodnoty I2 až In pretože mi moje vypočítané hodnoty vyšli zjavne zle.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana