Ako prepojiť existujúcu výstuž v betóne stien s bleskozvodom?
ppt.electric:
Vidím, že sú v tomto fóre riešené zaujímavé veci a z tohto dôvodu by som vás tiež chcel poprosiť o radu. Chcel by som sa s Vami poradiť ohľadne projektu, ktorý by som mal riešiť na jednom rozsiahlejšom objekte.
Jedná sa o skladové priestory výšky cca 8m šírky 130m a dĺžky 167m viď. pôdorys. Vo vnútri objektu je dvor pre parkovanie. Šrafované je vyznačená strecha (rovná strecha s prečnievajúcou atikou). Na týchto skladových priestoroch sa bude meniť strecha. Problém je v tom, že nosná konštrukcia strechy bude z ocele. Na túto oceľovú konštrukciu pôjde trapézový plech, následné izolácia a vrchná časť strechy bude vegetačná. Atika po obvode strechy bude tiež oceľová. (Neizolovaný bleskozvod z môjho pohľadu nie je možné realizovať z dôvodu, že nie je možné dodržať preskokovú vzdialenosť bleskozvodu od trapézového plechu. Pri neizolovaných zvodoch tiež nie je možné dodržať preskokovú vzdialenosť od kovovej atiky.
Majiteľ by bol najradšej ak by sa na streche poprepajalo všetko so všetkým. Z môjho pohľadu je to zlý pohľad na riešenie vonkajšej ochrany, keďže v halách budú po nosnej oceľovej kontrakcii pod strechou ťahané káble napr. osvetlenia ventilácie atď. a tiež nie je možné urobiť dokonalú faradayovú klietku z dôvodu, že si neviem predstaviť ako prepojiť existujúcu výstuž v betóne stien s bleskozvodom.. ...
Chcem mu preto navrhnúť izolovaný bleskozvod, ktorý by sa realizoval tak, že mrežová sústava by sa dvihla na distančné podpery. Zvody by boli riešené pomocou vysokonapäťové ho vodiča, keďže len takto viem dodržať preskokovú vzdialenosť zvodov od atiky. Zajímal by ma váš názor na moje riešenie.
Richard Pech:
S vaším návrhem souhlasím..
Když se nachomýtnu k instalaci FVE na střeše rodinného domku, tak vždy doporučuji doplnit jeden či dva izolované jímače, včetně svodu vn kabelem, vykopání zeminy u původního svodu a odbočení v zemi, vytvoření dalšího vývodu pro připojení vn kanelu k zemniči. Původní jímací soustavu navrhuji ponechat, jako vyrovnání potenciálu..
Hádejte, jak to dopadá :D Naflákají to na střechu, připojí na hromosvod, zkasírují zákazníka, vyřídí mu dotaci a zdrhají.
Zdrhám také a výchozí revizi nechávám svým konkurentům. Nikomu nic nevysvětluji, prostě nezvedám telefon, všechny informace už jsem jim podal.
Pavel Horský:
Četl jsem příspěvek schválně 2x, abych se ujistil, že diskusní hlavní dotaz má pramálo společného se samotným obsahem příspěvku pod ním.
Určitě bych volil izolovanou soustavu pomocí HVI.
Spojení všeho se vším je více než nešťastné.
Dostatečné vzdálenosti je nutno ověřit např. pomocí DEHNsupportu.
ppt.electric:
Čo sa týka názvu príspevku ospravedlňujem sa, nejakým nedopatrením sa tam dostal text ktorý by by sa tam nemal nachádzať a neviem ho editovať >:( Čo sa týka technického riešenia ja som volil radšej mrežovú sústavu, ktorá by sa izolovala, keďže je to dosť rozsiahla strecha a tie tyče by museli byť dosť vysoké, aby pokryli celý priestor. Čo sa týka ceny tiež som uvažoval, že vyzdvihnutie sústavy by mohlo byť cenovo prijateľnejšie . Ak sa mýlim opravte ma.
Pavel Horský:
Já s vaším řešením nemám problém. Pokud tedy mříž zvednete s dodržením dostatečné vzdálenosti a svody budete izolovat pomocí HVI, pak je pohoda. Mě se to líbí.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana