Proč mám na vypínači dva vodiče L?

<< < (6/7) > >>

Milan Hudec:
Citace: Zdeněk Dančák  28.01.2022, 12:25

To sice řeší nepřetížení smyčkovacích svorek vypínače, ale pokud je vypínač jen do 10A a jistič bude vyšší hodnoty, tak vypínač nebude správně chráněn proti případnému přetížení, které vznikne za nim.

Mimochodem 1,5mm2 umí za určitých okolností zvládnout i 16A.

Jinak 10A (trvale 2300W, hodinu min 2600W) je pro nějakou pomocnou, nebo dodatečně vytvořenou "zapomenutou" zásuvku dostatečné jištění, zvlášť když světelné obvody mají nyní minimální odběr. A většina výkonných spotřebičů mají vysokou zátěž jen krátkodobou.

Kolego, vypínač se dimenzuje "podle počtu žárovek",  nikoli podle jističe.

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec  28.01.2022, 16:54

Nechme Berker.
Běžné vypínače mají uveden proud 10A, jen nevím, zdali je to proud kontaktu či i svorek mezi sebou.

Nevím proč Berker vynechávat, když píšeš všeobecně o vypínačích. Ale OK. Vezmeme strojek ABB vypínače č.1 ,  který je stavěný na 10A. Logicky jej tedy nepředjistím  vyšší hodnotou jističe, než 10A. I když chápu tvůj logický argument, že "je jedno" čím je předjištěno, protože vypínačem poteče proud odpovídající maximálně pár světlům v RD. NIcméně z pohledu právě té svorky, která je na proud 10A stavěna (jinak by nemohla být tato hodnota na vypínači prostě vytištěna) si více nedovolím. Také když si prohlédnu konstrukci svorky, ať šroubové nebo bezšroubové toho ABBčka, nepřijde mi jejich konstrukce natolik chatrná, abych tomuto údaji nevěřil.

Ale pořád jsi mi neodpověděl na to, kde bereš tu jistotu pro své tvrzení, že tu svorku nemohu použít jako průchozí, ale musím použít Wagovky. Osobně vnímám toto tvoje vyjádření jako silně zavádějící až nepravdivé.

Zdeněk Dančák:
Citace: Milan Hudec  28.01.2022, 16:56

Kolego, vypínač se dimenzuje "podle počtu žárovek",   nikoli podle jističe.

Je to někdo takto stanoveno? Pokud se vypínač dimenzuje na proud dle příkonu žárovek, tím v podstatě nepřipouštíte větší proud ani na vedení za vypínačem. Pak je ale otázkou, zda i vedení před vypínačem nemůžu také posoudit tímto způsobem, protože v čem je vedení před a za vypínačem jiné, část trasy vede často i souběžně (mějme obvod: jistič - jeden vypínač- jedno světlo). Je pak vůbec potřeba vedení vůbec jistit, resp kde končí ten bod, kde se musí jistit vedení a kde už je odběr daný žárovkami?

Peter Lovacký:
Citace: Milan Hudec  28.01.2022, 16:54

Běžné vypínače mají uveden proud 10A, jen nevím, zdali je to proud kontaktu či i svorek mezi sebou.

A nemôže s vašou teóriou vyššieho prúdu cez prechodové svorky vypínača súvisieť napr. maximálne istenie svetelného obvodu?.. myslím že je to 25A..?

Osobne to ale vidím na akademickú debatu,.. bo v praxi sa podľa môjho pri maximálne povolenom istení na spínanie záťaže už používajú stýkače...

Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk  28.01.2022, 19:12

Nevím proč Berker vynechávat, když píšeš všeobecně o vypínačích. Ale OK. Vezmeme strojek ABB vypínače č.1 ,   který je stavěný na 10A. Logicky jej tedy nepředjistím  vyšší hodnotou jističe, než 10A. I když chápu tvůj logický argument, že "je jedno" čím je předjištěno, protože vypínačem poteče proud odpovídající maximálně pár světlům v RD. NIcméně z pohledu právě té svorky, která je na proud 10A stavěna (jinak by nemohla být tato hodnota na vypínači prostě vytištěna) si více nedovolím. Také když si prohlédnu konstrukci svorky, ať šroubové nebo bezšroubové toho ABBčka, nepřijde mi jejich konstrukce natolik chatrná, abych tomuto údaji nevěřil.

Ale pořád jsi mi neodpověděl na to, kde bereš tu jistotu pro své tvrzení, že tu svorku nemohu použít jako průchozí, ale musím použít Wagovky. Osobně vnímám toto tvoje vyjádření jako silně zavádějící až nepravdivé.

přečti si řádně moje příspěvky:.............. .
To jsem nikdy netvrdil, říkám pouze, že svorku ve vypínači mohu použít pouze do proudu dovoleného výrobcem, přičemž si nejsem jist, že dovolený proud se týká jak kontaktu vypínače, tak svorky.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana