Proč mám na vypínači dva vodiče L?
Daniel11T:
nejprve ze všeho – nehodlám nic zapojovat, přepojovat, řešit svépomocí. Jen mě podobná témata poslední dobou začla bavit a zajímat. Ale rozumím tomu jen tak z rychlíku, proto tento dotaz :)
Narazil jsem doma na věc, kterou bych rád rozlousknul. V pokoji mám jediný vypínač, jediný světlo. Do vstupu vypínače ale vedou dva vodiče L. Všechna světla v bytě jsou přes jeden jistič.
Může to být právě proto, že jsou všechna světla v jednom obvodu na jistič? Nebo v tom může být něco jiného?
!
Jaromír Táborský:
Citace: Daniel11T 26.01.2022, 19:10
nejprve ze všeho – nehodlám nic zapojovat, přepojovat, řešit svépomocí. Jen mě podobná témata poslední dobou začla bavit a zajímat. Ale rozumím tomu jen tak z rychlíku, proto tento dotaz :)
Narazil jsem doma na věc, kterou bych rád rozlousknul. V pokoji mám jediný vypínač, jediný světlo. Do vstupu vypínače ale vedou dva vodiče L. Všechna světla v bytě jsou přes jeden jistič.
Může to být právě proto, že jsou všechna světla v jednom obvodu na jistič? Nebo v tom může být něco jiného?
!
Odpověď je jednoduchá ale zeptám se co byste tam čekal za barvy vy?
Daniel11T:
Jasně, mně samozřejmě nepřekvapuje, že tam je L, ale to, že tam vstupují dva vodiče. Ten jistič je jediný, co mě jako laika napadlo.
Zdenek Hejčl:
Jeden bude přívod a druhý vývod pro pokračování k dalšímu vypínači...
Jiří Schwarz:
Už i ty 3 modré N vodiče napovídají jak jsou rozvody provedeny, že okruh pokračuje k dalšímu světlu (vypínači)
Dnes celkem standardní provedení aby zeď pod stropem nehyzdily krabičky (víčka)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana