Proč mám na vypínači dva vodiče L?

<< < (7/7)

Milan Hudec:
Citace: Zdeněk Dančák  28.01.2022, 20:03

Je to někdo takto stanoveno? Pokud se vypínač dimenzuje na proud dle příkonu žárovek, tím v podstatě nepřipouštíte větší proud ani na vedení za vypínačem. Pak je ale otázkou, zda i vedení před vypínačem nemůžu také posoudit tímto způsobem, protože v čem je vedení před a za vypínačem jiné, část trasy vede často i souběžně (mějme obvod: jistič - jeden vypínač- jedno světlo). Je pak vůbec potřeba vedení vůbec jistit, resp kde končí ten bod, kde se musí jistit vedení a kde už je odběr daný žárovkami?

332130 ve všech edicích

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec  28.01.2022, 21:14

přečti si řádně moje příspěvky:.............. .
To jsem nikdy netvrdil, říkám pouze, že svorku ve vypínači mohu použít pouze do proudu dovoleného výrobcem, přičemž si nejsem jist, že dovolený proud se týká jak kontaktu vypínače, tak svorky.

OK, tak to jsem přehlédl. Ale pokud vypínám zásuvky vypínačem, jedná se v drtivé většině o zásuvky určené pro stojací lampu a tento okruh bude jištěn maximálně 10A jističem, stejně jako světelný okruh. Pokud budu od zásuvky čekat více, prostě využiju 16A jističe a kvalitnější vypínače. A to bych rozhodně netahal přes 10A vypínače smyčkováním. Potom už tvoji poznámku chápu a souhlasím s tím.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana