Je třeba v provozu s nebezpečím výbuchu vytvářet základový zemnič?

<< < (3/4) > >>

Zdeněk Dančák:
Normu neznám, když jsem řešil zemnič okolo svého domu, tak jsem někde tu informaci narazil, že Cu v zemi (bez izolace) by způsobila poškození okolní Fe-Zn zemničů (třeba u sousedů apod.) protože by s nimi tvořila článek a vlhká zemina s minerály by fungovala jako elektrolyt - měď je obecně poměrně agresivní vůči jiným kovům, naproti tomu nerez je docela neutrální. Navíc si nejsem jistý, zda je Cu v jílech a podobných zeminách vůbec stabilní.

Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk  28.01.2022, 05:59

Tak sem nějakou postni.

Ale jen takové zamyšlení. Pokud projektant navrhne takový beton který by mohl poškozovat pozinkovanou vrstvu, nebo přímo samotné železo (což mi úplně nedává smysl v případě použití pro železobetonovo u konstrukci) neměl by na to upozornit ostatní profese včas, aby se nechalo připravit jiné řešení, než kterým bude předpokládaný standard?

Dej do vyhledávače třebas toto, velice hezky sepsáno....... ....
Vliv koroze zinkované oceli na soudržnost s betonem

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec  28.01.2022, 10:35

Dej do vyhledávače třebas toto, velice hezky sepsáno....... ....
Vliv koroze zinkované oceli na soudržnost s betonem

OK, mám za sebou rychle prolistované dvě práce. Výsledkem je, že zinková vrstva prodlužuje životnost ocely v betonu s vyjímkou použití některých chemických látek, například plastifikátorů a podobně. Nicméně stále platí to, že neočekávám že pokud někdo navrhuje železobetonovo u konstrukci, tak použije takové chemické přísady, které významně zkrátí životnost FeZn materiálu v tomto betonu. Spíš naopak. Potom nevidím důvod bát se v tomto případě o FeZn pásek v základovém betonu.
Souhlasím s tím, že V4A bude top řešením pro většinu případů. Ale také ne vždy a všude.

Peter Lovacký:
Citace: Milan Hudec  27.01.2022, 19:02

Jak kdy, záleží na betonu....,   na toto téma jsou i vědecké práce.

Súhlas,...predpokladám že dačo podobné nájdete aj vo vašej prílohe 62 305ky,..u nás je to v E.4.3.4

Zdeněk Dančák:
Citace: Jan Franěk  28.01.2022, 13:02

OK, mám za sebou rychle prolistované dvě práce. Výsledkem je, že zinková vrstva prodlužuje životnost ocely v betonu s vyjímkou použití některých chemických látek, například plastifikátorů a podobně. Nicméně stále platí to, že neočekávám že pokud někdo navrhuje železobetonovo u konstrukci, tak použije takové chemické přísady, které významně zkrátí životnost FeZn materiálu v tomto betonu. Spíš naopak. Potom nevidím důvod bát se v tomto případě o FeZn pásek v základovém betonu.
Souhlasím s tím, že V4A bude top řešením pro většinu případů. Ale také ne vždy a všude.

Jestli jsou plastifikátory zlo, tak mám obavu, že dnešní průmyslový beton se už bez plastifikátorů ani nedělá. Navíc konzistence se občas upravuje pomocí chemie až na místě.
V betonu je standardně čistá ocel, případně uhlíkové či plastové vlákna, takže s nějakou chem reakcí s pozinkem, někde na spodku výkopu si myslím hlavu nikdo moc neláme. Další velkou nejistotou je i to, aby byl zemnič vůbec zakryt betonem, aby neležel na dně výkopu či pod částečně sesunutým výkopem. Já vím, správně to tak být nemá, ale co nejde vidět a zkontrolovat.. .....tak mně napadlo, když použijete nerez, tak aby ji tam vůbec někdo dal :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana