Jak zkontrolovat odběr spotřebičů v nízké sazbě?

<< < (3/4) > >>

Emanuel Kocián:
Naprosto standardní stav.
My, dokud jsme měli elektroměr "s kotoučkem" (elektromechani cký),  tak ten elektroměr nebyl schopen naměřit (protočit na kotoučku) 35-45 W příkon. Ověřeno. Kotouček se při takovém příkonu zkrátka se jen třepal a sotva znatelně cukal sebou sem tam, ale netočil se. Takže se dá říci, že za této konstalace jsem měl stand-by spotřebu v domácnosti zadarmo (různé nabíječky, routery, TV zesilovače atp.). Za 24 h to klidně mohlo dělat 0,5-0,8 kWh zadarmo k dobru.
Pak nám vyměnili elektroměr za digitální a bylo po vtákách, a ten už naměří i elektrický pšouk.

Covid a home office má samozřejmě nebetyčný vliv. Víc se vyvařuje a razantně šla nahoru i spotřeba vody.

Zdeněk Dančák:
Citace: Václav Třetí  30.12.2021, 19:36

Pojistný ventil u boileru má být namontován v přívodu studené vody,....
... takže by nemělo docházet při jeho odkapávání ke ztrátám teplé vody.

"Má být" ještě nezaručuje že to tak je :-)

Už jsem slyšel i o případu, že vodař omylem zapojil WC na teplou vodu. Myslím, že na to přišli rychle, ale stát se může i toto.

Jinak u toho pojistného ventilu hlavně kontrolovat zda neprokapává. Jak jsem zmínil ten případ se šíleným stočným, tak chyba byla v tom, že ventil začal protékat vždy až v noci, kdy se ve vodo síti nepatrně zvýšil tlak kvůli sníženému odběru a dotyčný měl boiler v technické místnosti + odkap zavedený přímo do sifonu. Takže voda mu pravidelně protékala přes noc...ve dne to bylo vždy v pořádku.
Citace: Emanuel Kocián  31.12.2021, 12:05

Covid a home office má samozřejmě nebetyčný vliv. Víc se vyvařuje a razantně šla nahoru i spotřeba vody.

Tazatel má docela normální "noční" proud, takže denní aktivity se v NT příliš neprojeví. Resp pokud by se projevily, tak ve VT musí být nárůst ještě výraznější a to se neděje.

Pokud je odběr NT skutečně způsoben normálním odběrem teplé vody, tak by mne zajímalo jak velký bojler má a na jakou teplotu ohřívá. Protože u nějaké běžné 120l ohřívané na 65°C by muselo docela často docházet k vypuštění veškeré teplé vody. Děje se tak? A případně jaký je příkon. U starých obojživelníků často bývalo těleso jen okolo 1kW ...za 8hod odebere max 8kWh.

Václav Třetí:
Citace: Zdeněk Dančák  31.12.2021, 12:31

Jinak u toho pojistného ventilu hlavně kontrolovat zda neprokapává.

Omyl! Pojistný ventil prokapávat musí, ovšem pouze při nahřívání. Běžný tlak ve vodovodní síti v obci bez výškových budou bývá 3 až 4 bary stejně tak jako maximální tlak běžných domácích vodáren.   Maximální tlak u pojistných ventilů před boilerem má být 6,3 bar a ventil se aktivuje během nahřívání narůstajícím objemem vody v závislosti na teplotě, takže prokapávání je normální a žádané, chrání tlakovou nádobu před poškozením a roztržením. Pokud ventil neprokapává, tak se jedná o nebezpečnou situaci, kdy hrozí poškození vyšším tlakem buď samotné nádoby boileru a nebo může být vadná zpětná klapka, která je jeho součástí a přebytečný tlak a teplá voda se vrací do studenovodního potrubí. V místech, kde je tlak studené vody vyšší než 4 bar by se měl na přívod studené vody do boileru osadit redukční ventil a tlak snížit.

Většina dnešních boilerů má poměrně vysoký příkon 2 - 2,5 kW bez ohledu na objem, u starších typů to bývalo odstupňované a bylo počítáno, že úplně studený boiler se musí nahřát asi za 6 hod.  Příkony byly obvykle následující:

50 l    ...   0,8kW
                                   80 l    ...    1 kW
                                 125 l    ...    1,35 kW
                                 160 l    ...     2 kW
                                 200 l    ...    2,5 kW

To bývalo dodržováno u elektrických i kombinovaných boilerů.

K elektroměrům: citlivost elektronických elektroměrů je asi od 2W, a tak reaguje i na nezatíženou nabíječku mobilu a různé stand by stavy spotřebičů, kdežto na většině elektromechani ckých elměrů se dala rozsvítit žárovka 40W bez pohybu kotoučku - to souviselo s nastavením magnetické brzdy, při nastavování se hledal kompromis, aby nedocházelo ke zpětnému pohybu kotouče bez zatížení a bylo ošetřeno i v seřizovacích předpisech pro cejchovny.
Akumulační sazba bývá dnes obvykle dělená,  na odpolední dobu vychází běžně 3 hod. z celkových osmi u většiny nastavení HDO, takže běžné denní aktivity mohou ovlivňovat poměr spotřeby NT/VT a chytré hospodyně například  perou nebo pečou v troubě v době NT, aby ušetřily.

P.S. Tlak může být udáván v různých jednotkách, tedy pro lepší orientaci převodní koeficienty:
    1 bar = 100kPa = 0,1MPa a přibližně se též rovná 1 atm.

Zdeněk Dančák:
Citace: Václav Třetí  31.12.2021, 16:00

Omyl! Pojistný ventil prokapávat musí, ovšem pouze při nahřívání....

Omlouvám se za špatnou formulaci a souhlasím s Vámi. Měl jsem na mysli, zda neprotéká i v případě, kdy nemá, viz uvedený příklad. Při nahřívání si samozřejmě má odkápnout. Chtěl jsem upozornit na stav, kdy může potichu trvale odkapávat nebo přímo protékat, zejména když je vyveden do skrytého sifónu a uživatel mírné protékání neslyší a ani nevidí a proto si je nemůže snadno ověřit. Když jsem měnil pojištovák naposled, tak až třetí nový fungoval správně. První dva kompaktní protékaly i když byl bojler dlouhodobě vypnutý. Až třetí kus, velký Slovarm funguje spolehlivě. Všechny byly nastaveny na 6barů, mám obecní vodovod.

Petr Liskar:
Citace: Václav Třetí  31.12.2021, 16:00

Omyl! Pojistný ventil prokapávat musí, ovšem pouze při nahřívání.

Pokud má soustava teplé užitkové vody expanzní nádobu, tak je to bez prokapu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana