Jak zkontrolovat odběr spotřebičů v nízké sazbě?
rhinosss:
Dnes mi dorazila faktura z ČEZu a radost nemám. Žiju s manželkou,třemi dětmi a tchýní ve starším rodinném domě na vesnici.
Máme 6 let starý kombinovaný kotel na uhlí a peletky.
Dvě lednice kdy jedna je staršího data.
Pračku a sušičku z 01/2020
Teplá voda se ohřívá buď kotlem nebo elektřinou v bojleru.
Máme sazbu D25D a jistič 3x25A
Minulý rok zhruba v březnu tu ČEZ zakopával vedení do země a tehdá si myslím ,že nám měnil elektroměr za digitální.
NT sazbu máme v týdnu 22:45 - 4:46 a 12:15-14:16 a o víkendu 4:10 - 8:36 a 13:55 - 17:31.
Vývoj spotřeb VT/NT od roku 2016
2016 - 4211/2525
2017 - 3628/2432
2018 - 3427/1265
2019 - 3226/1138
2020 - 3727/1329
2021 - 3793/4852
Jak jsem psal v 2020 se porouchala pracka tak se koupila nová a nově i sušička.
Tomu by odpovídal nárůst spotřeby.
V roce 2018 jsem začal důsledněji využívat kotel pro ohřívání teplé vody a vyměnil žárovky klasické za LED.
Chápu ,že je covid a spotřeba stoupne....ale ten skok je podle mého názoru dost brutální.
Zvlášť když je to jen v NT sazbě.
Má někdo nějaký nápad čím to může být?
Odečet byl proveden 7.12 a VT/NT k dnešnímu dni je 265/445 což vypadá ,že rapídní spotřeba v NT režimu pokračuje.
Napadá mě koupit měřáky zásuvek a zjistit co má tak velký odběr.
Ale příjde mi hodně zvláštní ,že se to týká jen NT sazby a u VT je to v podstatě stále stejné
Petr Liskar:
vám by zřejmě přišel vhod Energomonitor.
Příčinu vyšší spotřeby v nízkém tarifu bych nejdřív hledal ve vyšší spotřebě teplé vody.
Zdeněk Dančák:
1) špatná izolace. Buď má špatnou izolaci, třeba i provlhlou, nebo vykousanou od myší apod a topí svým pláštěm do okolí ...okolo boileru bude teplo, nebo má výrazně teplý plášť.
2) otevřená topná smyčka: O teplo z boileru můžete přicházíte prostřednictví m dvojitého pláště, která má normálně sloužit když vytápíte boiler z kotle - může však fungovat i obráceně a pak boiler funguje jak elektrokotel.
3) úniky teplé vody poškozením, tj. voda teče na zem, nebo do okruhu topení (hodně by přibývala)
4) úniky teplé vody pojistným ventilem. Standardně má být na vstupu studené vody, ale pokud jej máte někde jinde, tak by to také mohlo být vysvětlení sSlyšel jsem o závadě pojistného ventliku, která majitele vyšla na stočném na skoro 120.000Kč.)
5) kapající kohoutek teplé vody
Nicméně nárust spotřeby je velký, 3500kWh znamená skoro 10kWh za den, to by znamenalo, že boiler topí už téměř nepřetržitě v NT.
Taky dle nárůstu spotřeby cca 3500kWh by to při ohřátí vody z 15°C na 65°C znamenalo navýšení spotřeby teplé vody 60m3 za rok = navíc 164litrů 65°C vody za den...to je hodně.
Jiří_Hrubý:
A od toho 7. předpokládám natápíte vodu kotlem a další spotřebiče v režimu NT nemáte?
Bojler je vypnutý, nebo dotápí? Nestoupla vám taky spotřeba vody? Ona totiž i závada rázu instalatérskéh o, má vliv na výrazný nárůst spotřeby.
Zavíráte kohouty topné smyčky?
Měřiče do zásuvky jsou poněkud nesmyslná věc, levnější je dát do rozvaděče jednofázový elektroměr na lištu a měřit jen bojler. Po vyhodnocení za týden budete vědět víc a na tom elektoměru pak v podstatě uvidíte, kolik vám kombinovaný bojler ušetřil.
Nelze ani vyloučit vadu elektroměru, ale to je třeba ověřit měřením a sledováním spotřeby.
PS. kolega Dančák byl rychlejší.
Petr Liskar:
K bodům kolegy Dančáka ještě doplním bod
6) trvale běžící cirkulace teplé vody a s tím související tepelná ztráta.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana