Lze vést elektroinstalaci v místnosti ve zdi, ve které je komín?

<< < (2/5) > >>

Václav Třetí:
Citace: Pavel Horský  26.09.2021, 07:00

Možná by se hodil odkaz na normu.
Já už to několikrát hledal a nenašel.
Byl bych za to moc rád.

Přiznám se, že nevím, možná je to v nějaké normě stavební nebo na komíny, možná je to také pouze JPP (Jedna Paní Povídala).  Já tuto poučku znám ze slovního podání jednoho mistra kominického už ze 70. let. Logiku to má, to že se dnes nepoužívá nějaký komín neznamená, že ho za 20 let nebude potřeba.

A co takový nový majitel objektu. Je docela běžné, že k prodávanému objektu nedostane jediný list dokumentace. To byl a je běžný stav například objektů zabraných v kolektivizaci JZD sedlákům, kteří byli prohlášeni za kulaky a vyhnáni ze svého majetku. Když v restituci dostali zpět většinou zničený vybydlený objekt zpět, nenašli tam obvykle nic z toho, co museli opustit, natož plány objektu a jiné dokumenty. Mnozí se toho ani nedožili.

Jiří_Hrubý:
Taky jsem čekal, že se dozvím normativní požadavek.
Sám to mám taky zažito z doslechu, že přes komín se kabely netahají.
Logiku to samozřejmě má, protože už jsem se setkal se záhadným dehtováním zdi, které bylo způsobeno zasekáním kabelů přes komín, s tím, že sekáč projel těleso durch, natáhl kabely, zaplácnul sádrou a zedník opravil a zaštukoval.
Mohlo to vzniknout i v dobách trubkování, kdy se snad mohlo očekávat nebezpečí šíření spalin či přímo ohně do vedlejších místností.
Na druhou stranu, v praxi se sem tam s trubkou či kabely přes komín setkám a zřejmě to bylo provedeno dobře, protože chalupa nevyhořela.
K vlastní realizaci šlicu bych v případě nutnosti jít přes komín pozval zedníka, nebo si vytvořil šlic tak, aby spára, ve které vede, byla zbavena staré vápenné malty a vyspárována cementovou, protože lze předpokládat drolení spáry při sekání a zeslabení izolační vrstvy mezi kouřovodem a kabelem.
Je-li na komínovém tělese 5cm malty, je lépe jít s kabelem po cihle.

Václav Třetí:
Když se přes komín musí, tak se musí, občas to doopravdy jinak nejde. Co se samotného provedení týká, pokud se nevejdeme do omítky (tomu lze pomoci použitím plochých CYKYLo a CYKYLs, ovšem v průřezu 2,5 nebývá) musíme sekat do zdi samotné, je třeba nesekat do cihel, aby se neuvolňovaly, přisekat opatrně spáru a celý kabel v místě přechodu podmazat i svrchu zatáhnout dobrou ostrou maltou. Sádra ani beton není dobrý, sádra praská a beton se s cihlou dokonale nespojí. Zeď je také potřeba očistit od prachu ze sekání a před zazdíváním dobře navlhčit.

Peter Lovacký:
V omietke steny, či možno skôr obmurovky komína, ťažko predpokladať viac jak 55 stupňov teplotu okolia, čo 3x2,5ka na 16A v "C" vydrží...
A samotný kábel vydrží ešte viac..,  no kebyže sú aj tak pochybnosti, treba na také rizikové miesto dať 3x4ku..prípadn e aj znížiť istenie..

Peter Lovacký:
A čo sa týka prípadneho bleskového potenciálu v komíne (?), .. dal by som ďalšie "D" do zásuvky v blízkosti komína do 5m..
Pospájanie komínovej vložky a "C" v podružnom by mali byť samozrejmosťou ..

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana