Musím v koupelně pospojit bojler, když je připojen plastem a není tam Cu vodič?
Radim Strycharski:
Citace: Milan Hudec 15.09.2021, 18:48
10mm2 vodič má cca pouhé 3mm v průměru, není to rozhodně nijaký obr, nechápu zděšení.
Nikdo by zajisté nebyl zděšen použitím opalovacího krému faktoru 50 ve skleníku. Otázkou je, proč by se měl použít. Rozbitá okna skleníku po krupobití určitě není relevantní důvod.
Václav Třetí:
Boilery, které nemají vnější svorku na pospojení jsou např. od moravské firmy W-term.
Nevidím ovšem důvod, proč by se nedala použít např.AB svorka na vstupní/výstupní trubce boileru, která je kovová a velice dobře spojená svařením s tlakovou nádobou.
Dále je uvnitř zemnící šroub na kterém jsou pospojeny PE vodiče od přívodní svorkovnice, top. tělesa, termostatu, tepelné pojistky, nádoby, příruby a pláště. Šroub je dostatečně dlouhý, neměl by být problém přidat ještě jednu mosaznou matici a dvě podložky. Je to bod určený k propojení zemního potenciálu, takže by neměl být problém ani legislativně. Přidaný vodič CY nebo CYA o průřezu 4mm2 se vejde do průchodky s přívodním kabelem, žádnou další díru netřeba vrtat.
Místní pospojení považuji stejně jako Honza F. za velice spolehlivé, trvale funkční a bez potřeby ho často zkoušet, za jednu z nejlepších ochran, kterou lze udělat v koupelně, prádelně a jiných podobných místech v domácnosti. O průmyslu tady nehovoříme, tam je nezbytné.
Tak nějak nechápu, proč se v Čechách a na Moravě dnes ze všeho dělá problém. Jednoduché věci dělají složitými úředníci, normotvůrci a právníci! Proč se o totéž snažíme sami?
Citace: Milan Hudec 15.09.2021, 18:48
10mm2 vodič má cca pouhé 3mm v průměru, není to rozhodně nijaký obr, nechápu zděšení.
Průměr samotného vodiče 10mm2 je spíše 3,6mm, s izolací kolem 5mm, jako uzemňovací přívod do koupelny správně, dále rozdělit a k boileru a zásuvkám zejména z mechanických důvodů vidím jako optimální tu 4mm2.
Citace: Radim Strycharski 15.09.2021, 19:23
Nikdo by zajisté nebyl zděšen použitím opalovacího krému faktoru 50 ve skleníku. Otázkou je, proč by se měl použít. Rozbitá okna skleníku po krupobití určitě není relevantní důvod.
Lidičky nepřehánějte, když to tady čte laik, kterému to alespoň trochu myslí, musí nabýt přesvědčení, že všichni elektrikáři jsou blázni.
P.S. Tím se ovšem nezastávám různých kutilských, neřemeslných zvěrstev, která dělají také někteří rádoby kolegové.
Radim Strycharski:
Citace: Václav Třetí 15.09.2021, 19:39
Lidičky nepřehánějte, když to tady čte laik, kterému to alespoň trochu myslí, musí nabýt přesvědčení, že všichni elektrikáři jsou blázni.
Přehnaný je právě ten CY 10 ZŽ k boileru. Když ho tam někdo dá dobrovolně, tak ať tam je. Vyžadovat ho ovšem nelze. Maximálně může být důvod pro místní doplňující pospojování a pro něj plně postačuje například CY 2,5 ZŽ v husím krku.
Václav Třetí:
Jak jsem to tam napsal já? 10 jen jako přívod do koupelny, dále pak doporučuji 4 a to ze tří důvodů, je dostatečně pevná, je o stupeň silnější než standardní přívod k zásuvkám a k boileru a je zároveň ještě manipulovateln á. Tedy je ve všech parametrech dostatečná.
Jiří Kantner:
Citace: Václav Třetí 15.09.2021, 20:23
Jak jsem to tam napsal já? 10 jen jako přívod do koupelny, dále pak doporučuji 4 a to ze tří důvodů, je dostatečně pevná, je o stupeň silnější než standardní přívod k zásuvkám a k boileru a je zároveň ještě manipulovateln á. Tedy je ve všech parametrech dostatečná.
tohle zní docela rozumně, rád bych se zeptal na jednu věc která s tématem okrajově souvisí - velmi často se v rozvaděčích a nejen tam používají NSCH svorky: pro průřezy 1,5 a 2,5mm2 ok ale od 6mm2 výše je tuhost vodiče taková že jakýkoliv pohyb tímto vodičem uchyceným pod šroubkem této evorkovnice vede k uvolnění spoje. Dle mého má tahle svorka všecky nectnosti levné čokolády bez toho plíšku. Viděl jsem jich už několik vyhřátých (na vodiči N) . Máte někdo podobnou zkušenost?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana