Musím v koupelně pospojit bojler, když je připojen plastem a není tam Cu vodič?
Pavel Horský:
Co se týče frekvenčních měničů, je situace jasná viz příloha "požadavky na elektro - napájení výtahu Schneider"
K bojleru...jak už tu bylo uvedeno, v životě by mne nenapadlo nenaprojektova t pospojení do prostorů koupelny a to buď vše samostatně z MET (vana, sprchový kout, topná soustava, ventilační potrubí atd. atd.) a nebo ze samostatné svorkovnice instalované na hranici koupelny, dále do prostorů technických místností, ke stožáru STA, k multimediální skříni a datové skříni RACK, ke kovovým pracovním stolům atd. atd.
A úplně nejvíc mě rozčilují řeči o šetření peněz zákazníka omezováním bezpečnosti a nebo komfortu elektroinstala ce.
Jan Franěk:
Za mne je doplńující místní pospojování, velmi spolehlivou a nadčasovou ochranou, která funguje i v méně příznivých případech. Stesky na zavlečení jiného potenciálu některých kolegů, vnímám jako liché, protože není ani tak důležité jaký potenciál zde mám, ale to, že je na všech částech přístupných doteku, stejný. PRoblém to znamená jen tam, kde nějakou část z pospojení vynechám. Nicméně některé vodivé části není nutné do tohoto pospojení začleňovat. Například držáky ručníků a podobně, protože jsou izolovaně uložené. To by měl ale RT ověřit během revize. Pokud by zjistil že například kohoutek, nebo držák nejsou spolehlivě izolačně uložené, měl by vyžadovat jejich dodatečné začlenění do systému místního pospojení. Z praxe si pamatuji jediný případ kdy držák ručníhů měření nevyhověl, a to bylo tím, že byl provrtán kabel ve zdi, během montáže držáku na zeď. Zrovna tak nepamatuji že by nevyhověl vodovodní kohoutek, instalovaný na plastovém potrubí o větší délce jak 2m. Nicméně i doma mám pod plastovou vanou připravený CY 6mm, kdyby se časem něco měnilo. (tedy krom jiného)
Požadavek ma 10mm CY vodič k pospojení bojleru, vzhledem k citovanému článku, vnímám jako nadstandardní požadavek a plně se ztotožňuji s kolegou Radimem Strycharskim, že se řeší normální, bezporuchový stav. Za mne padající PCH u bojleru, jen zviditelní problém o cca 1-2 roky dříve, než by nastal u připojení bez PCH. Z pohledu provozní spolehlivosti a především bezpečnosti, je to pro mne akceptovatelná "daň". Chránič většinou umožní ještě několikrát obnovit napájení a dá čas k pozvání technika na opravu. U instalací bez PCH, to je většinou buch a konec, tedy to představuje 1-5 dní bez teplé vody, dle vytížení techniků.
Nicméně proti 10mm CY vodiči, jakožto bezpečnějšímu řešení, nic nenamítám a klidně se pod to podepíši. Ovšem nebudu na něm trvat, pokud nebude docházet k naplnění článku 543.7, z normy ČSN 33 2000-5-54... . Ovšem pokud bych měl tento článek řešit v nebezpečném prostoru, jakým koupelny jsou, asi bych se zamyslel na tím, jestli není něco v návrhu špatně. Zde není prostor na nějaké experimenty.
Karel Bělohlávek:
Citace: Pavel Horský 14.09.2021, 11:14
A úplně nejvíc mě rozčilují řeči o šetření peněz zákazníka omezováním bezpečnosti a nebo komfortu elektroinstala ce.
V tomto případě je otázkou, kde je hranice toho „omezení bezpečnosti“. Je to opravdu vynechání pospojení v případě, kdy na pospojovaném zařízení chybí (od výrobce) bod připojení nebo není kam připojit (přístupná vodivá část, popř. vodivá část přítomná v koupelně)?
Ano, lze použít redundantní ochranný vodič (jedná se v tomto případě vůbec o ochranu místním doplňujícím pospojováním?). Stejnou úvahu však můžeme mít i při použití proudového chrániče. Nebylo by také vhodné pro obvody koupelny dávat do série dva proudové chrániče? To by také přeci značně zvýšilo bezpečnost.
Instalace provedené dle nových standardů jsou oproti starším instalacím mnohem bezpečnější, stačí vyjmenovat např. riziko použití PEN, hliníkových vodičů, více kovových předmětů, absence proudových chráničů atd. I tak má pospojení (př. zdvojení PE) své opodstatnění, obzvlášť, když bojler v koupelně není zapojen přes proudový chránič (což normy dovolují, jak již bylo zmíněno), nebo při rekonstrukci starších instalací.
Samozřejmě bych vodič pro pospojení navrhl také, i pokud by bojler byl zapojen přes RCD. Právě z důvodu uvedených nízkých cenových nákladů tohoto řešení. A určitě tedy ne průřezem 10 mm2.
Dle bezpečnostních příruček je samozřejmě nejlepší odstranění rizika, tzn. elektrický ohřívač vůbec nepoužívat, nebo ho alespoň nedávat koupelny, což ale v řadě případů realizovat nelze.
Doplňující otázka:
Existuje vůbec bojler určený výrobcem do zóny 1?
Jiří Kantner:
Citace: Pavel Horský 14.09.2021, 11:14
K bojleru...jak už tu bylo uvedeno, v životě by mne nenapadlo nenaprojektova t pospojení do prostorů koupelny a to buď vše samostatně z MET (vana, sprchový kout, topná soustava, ventilační potrubí atd. atd.) a nebo ze samostatné svorkovnice instalované na hranici koupelny, dále do prostorů technických místností, ke stožáru STA, k multimediální skříni a datové skříni RACK, ke kovovým pracovním stolům atd. atd.
V žádném případě jsem nechtěl zpochybňovat pospojování vodičem PE v koupelně, jako paranoiu jsem měl na mysli spíš ten průřez PE 10-16mm2, případně dvojité pospojování
Jedna věc je, že nemalé procento staších boilerů bude mít unikající proud více než 10mA a druhá věc jestli je to podle výrobce ok a nebo by to hodnotil jako závažnou poruchu.
Bytelné pospojování a zemění současně s absencí RCD dovolí takový spotřebič dále provozovat při zachování provozní spolehlivosti a slušné bezpečnosti.
Když bychom se se podivali na ten boiler blíže, bylo by možná vidět, že nádoba někde rosí, vytváří se vodivé cestičky v místech kde skapává voda a usazuje se vodní kámen, nebo často chybí spodní víko které zakrývá elektroinstala ci a v teplém a vlhkém prostředí tam kondenzuje voda. Nepovažuju to za normální provozní stav ale za poruchu. Chránič vybaví - a lidi nadávají ale pospojování to vyřeší. Ta výjimka na použití RCD pro pevně připojený boiler je české specifikum? Co boiler který se připojuje do zásuvky? tam RCD být musí. nevybavuji si žádný výrobek (boiler), který by neměl svorku na pospojování. Nicméně se obávám že nějaký takový na trhu být může (trh má totiž neviditelné ruce:-) )
Milan Hudec:
10mm2 vodič má cca pouhé 3mm v průměru, není to rozhodně nijaký obr, nechápu zděšení.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana