Musím v koupelně pospojit bojler, když je připojen plastem a není tam Cu vodič?

<< < (9/14) > >>

Radim Strycharski:
Citace: Milan Hudec  13.09.2021, 14:07

10mA a více má mnoho bojlerů po cca 10letech užívání, z tohoto důvodu není v čr předepsán PCH.

Milane, podle mě není tvoje argumentace použitelná, protože zvýšený unikající proud, na který by se měl brát zřetel při návrhu zařízení, by měl pocházet z přirozené technické (konstrukční) vlastnosti připojeného zařízení. Čili je to věc zařízení z principu nezávisle na jeho stáří a opotřebení. Žádná topidla, boilery, varné desky ani topnice ohřevu výhybek nemají mít z principu zvýšené unikající proudy a pokud přece jen ano, tak se můžeme chytit hodnot "normálních" unikajících proudů podle výkonu spotřebiče např. dle ČSN 33 1600 ed. 2. Samozřejmě očekáváme, že vlivem teplotní dilatace může dojít ke kratší životnosti izolačního stavu než u jiných zařízení, ovšem není to potom stav normálního provozu, ale stav nadměrného opotřebení nebo poruchy. Nakonec i sám článek 543.6 uvádí, že se to týká případů za normálních provozních podmínek.

Milan Hudec:
Normální provozní stav bez definice životnosti výrobku (a tato v legislativě chybí),   je stav, kdy zařízení nebude zjednodušeně řečeno vyhazovat předepsaný ochranný prvek, v tomto případě to bude pro české podmínky jistič cca10 -16A.
Navíc v případě domácího bojleru se jedná o pár metrů zž vodiče za pár kaček, nevidím důvod o tom vůbec spekulovat.

Jiří_Hrubý:
Po několika případech, kdy byl s velkou slávou odpojen chránič od bojleru, z důvodu jeho náhodných výpadků, nechápu smysl úvah proč netahat solo PE k bojleru.
U starých instalací byla standardem sporákovka u bojleru a paralelní PE. Z podstaty dáno přívodem L+PEN. Od plošného zavedení TN-C-S, se nějak automaticky spoléhá na PE v napájecím kabelu a zvýšení ochrany chráničem a to i v případech, kdy "drahý" chránič může nahradit levný drát. Bojler, když se povede, vydrží klidně 15 let, staré bojlery ze 70. let, které na vesnici ještě lecdes dožívají, mají jakousi úroveň bezpečnosti zajištěnou jen a pouze tím drátem navíc, co tam kdysi někdo připojil.
Nejsem chorobný pospojovač.
Když jsem před lety měnil starý sporák, byl u gumy ze sporákovky připáskován i CY4 přímo z rozvaděče a připojen pod krytem na šroub pospojení vnitřností sporáku.
Dnes by někdo nazval autora paranoidním pospojovačem, já v tom vidím prozřetelnost a řemeslnou práci.

Miroslav Minařík:
To je jako "déjà vu". S jakousi pravidelností se toto téma vynoří v různobarevném přestrojení. Stejně jako si čistíme zuby, tak podobnou rutinou taháme do koupelny ochranný vodič pospojování. S přihlédnutím k celkové částce za elektroinstala ci se jedná o cenově mizivou položku, která má však zásadní důležitost.

Ještě jsem nepotkal projektanta, který by ochranný vodič nenavrhl. A podobně jsem nepotkal elektrikáře, který by navržený vodič v projektu ignoroval. A dokonce ani takového elektrikáře, který by ochranný vodič nenatáhl, i kdyby k tomu projekt neměl. Pak se vynoří tazatel, základních rutin neznalý, a začne vymýšlet. Ale v tomto případě není o čem diskutovat.

Možná to chce vlastní zkušenost. Život ve starém činžáku, kde je celý dům napájen jedinou fází, přičemž vlastní PEN je závislý, zda soused náhodou nepere, člověka naučí si uzemnění a pospojování patřičně vážit. Toliko k přivedení vodiče ...

A zda pospojit bojler nebo ne?
Pokud to zde již nebylo několikrát uvedeno, pak je "dokumentace výrobce k použití" svatým písmem. A citace norem? Irelevantní, bezpředmětná. Norma je je obecně doporučená! Pokud výrobce uvádí v návodu, že ke správné funkci musí být přítomna tančící tchýně, pak to má vyšší váhu než norma.

Nebo jsem to přehnal?

Radim Strycharski:
Citace: Miroslav Minařík  13.09.2021, 20:36

A zda pospojit bojler nebo ne?
Pokud to zde již nebylo několikrát uvedeno, pak je "dokumentace výrobce k použití" svatým písmem. A citace norem? Irelevantní, bezpředmětná. Norma je je obecně doporučená! Pokud výrobce uvádí v návodu, že ke správné funkci musí být přítomná tančící tchýně, pak je to má vyšší váhu, než norma.

Nebo jsem to přehnal?

Zpravidla se z toho stává bumerang, protože se v návodu často dočteme, že montáž musí být provedena dle platných norem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana