Musím v koupelně pospojit bojler, když je připojen plastem a není tam Cu vodič?

<< < (8/14) > >>

František Šohajda:
Citace

Pokud bojler dálší svorku nemá, tak vodič budto nezapojím a bude rezervou pro jiný typ bojleru, nebo ho "nějak" ke kostrukci přeci jen připojím, ovšem s velkým rozmyslem s ohledem např.na korozi atd.,    znovu opakuji S VELKÝM ROZMYSLEM!

Pokud spotřebič(což boiler je) a nemá dodatečnou svorku na "plášti" boileru, pak výrobce
(je to snad výroek) takovou další svorku nepotřebuje, i kdyby tobylo v normách 100x napsáno!
Návod výrobce je vždy o kousek více jak normy!  (dance)

Jiří Kantner:
Je hezké předpokládat, že  boiler bude mít hodnotu unikajícího proudu vetší než 10mA ale co k tomu soudného člověka vede?  první co by mě zajímalo je vyjádření výrobce protože také spotřebiče by měly mít upozornění na hodnotu unikajícího proudu na štítku.
Hodna unikajícího proudu přesahující 10mA může vybavit citlivější RCD s hodnotou 30mA. Neřekl bych že je to běžný jev.

trocha info je tady https://www..../legislativa/ochranne-a-pracovni-pospojovani-u-strojnich-zarizeni

kde přechází  profesní pečlivost v lehčí formy paranoie  ::) ?

Milan Hudec:
10mA a více má mnoho bojlerů po cca 10letech užívání, z tohoto důvodu není v čr předepsán PCH.

Karel Bělohlávek:
Citace: Miroš Jan  13.09.2021, 13:51

Milan nejspíš naráží na čl. 543.7, z normy ČSN 33 2000-5-54, ed.3,2012. :)
Osobně u takového boileru, sem nikdy nezažil unikající proud ve vodiči PE.
Jo takové frekvenční měniče, to je jiná káva.
Tam klidně poteče ve vodiči PE 180 mA. FM 30 kW. (zle)

Je to opravdu tam! :D

Jen by mne zajímaly další ukázkové příklady zařízení s tímto unikajícím proudem, např. sporák nebo varná deska. :)

Karel Bělohlávek:
Citace: Milan Hudec  13.09.2021, 14:07

10mA a více má mnoho bojlerů po cca 10letech užívání, z tohoto důvodu není v čr předepsán PCH.

U takového bojleru bych chtěl měřit izolační stav, cca < 23 kΩ.

S použitím proudového chrániče jsem nikdy problém neměl, pokud tedy bojler nebyl KO.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana