Kde najdu specifikaci dlouhodobého maximálního zatížení pro zásuvku 3x16A?
Viktor Klemon:
Citace: Milan Hudec 01.09.2021, 14:33
Krásně sepsáno :)
Jen jsem nepojal onen rozdíl jistič/pojistky-diody.
povedané inak:
pri predpokladateľ nej poruche ( diódy sú jedny z najnamáhanejší ch komponentov vstupu nabíjačky, navyše aj iné poruchy v nasledujúcich obvodoch môžu spôsobiť ich prieraz = medzifázový skrat u trojfázového zapojenia kde prúdy budú na maxime siete)
poistky obmedzia skratový prúd lepšie ako istič, ktorý ho vypína väčšinou už v plnej výške
a ak časť diód ešte pracuje tak jednosmerný prúd vypne pomaly, s poškodením alebo vôbec,
a teda škody na elektronike a riziká na inštalácii budú nižšie
Práve preto sa v priemysle často používajú špeciálne rýchle poistky na istenie polovodičov
Jan Franěk:
Některé wallboxy mají i hlídání odebíraného proudu. Například při poruše nabíjení v autě se stávalo, že došlo ke spečení kontaktů silového stykače. Stanice zjistí, že do eauta "teče" proud, i když by neměl, a dá povel prvku, který shodí předřazený jistič nebo proudový chránič. I proto jsou tato zařízení lepší, než pouhá zásuvka. Ale ne každý je ochoten investovat do kvalitnějšího produktu a ve většině případů pak rozhoduje jen a pouze cena.
Petra Kovářová:
Koukám, že jsem se dozvěděla opravdu spoustu věcí, na které jsem se úplně neptala, ale díky. Co se týče toho příkonu, tak ten má palubní nabíječka toho elektroauta maximální 11 kW AC a auto při nabíjení aktuální odběr ukazuje. Podle toho vím, že jede těch 11 kW (resp. podle výpisu z TeslaMate 10,9 kW) konstantně až do cca 95%, a teprve pak to klesá (až na 1 kW při 99%). Ale mnoho hodin to jede na maximum a toho se týkal můj dotaz.
Jistič tam samozřejmě máme i různé ochrany. Jinak (poklona) za tipy ohledně péče o tu zásuvku a konektor. Wallbox zatím pořizovat nechceme, tohle nám stačí.
Milan Hudec:
Citace: Martin Kurka 01.09.2021, 14:53
Jistič nemusí vypnout zkrat se silnou DC složkou.
Žiji v tom, že ac jistič funguje i na dc (o problémech s obloukem jsem zpraven, proto se u dc jističů určuje polarita atd....).
Obdobná situace by přece nastala i u běžných spotřebičů s diodou typu fén, přímotop....
Kdyby jste informaci nepodal zrovna vy, nevěřím, takhle jsem jen naprázdno polkl a marně hledám nějakou oponenturu.
Jan Kelbich:
Citace: Martin Kurka 01.09.2021, 14:53
Jistič nemusí vypnout zkrat se silnou DC složkou, pojistky vypnou zaručeně. Proražená dioda udělá z můstkového usměrňovače ....
Vy myslíte opravdu na všechno, obdivuju. Tohle mě taky nenapadlo a nejprve jsem divil (jako že v čem je zkrat přes diodu jiný než přímo, a steně mě ta DC složka nenapadla).
I když si tedy myslím, že při průrazu jedné diody se ty ostatní rychle spálí, popř. prorazí také. Ale jde o to jak to bude rychlé ve srovnání s jističem.
Citace: Milan Hudec 01.09.2021, 19:30
Žiji v tom, že ac jistič funguje i na dc (o problémech s obloukem jsem zpraven, proto se u dc jističů určuje polarita atd....).
Obdobná situace by přece nastala i u běžných spotřebičů s diodou typu fén, přímotop....
No, v tom případě bude asi vypínaný proud podstatně menší, než u nabíječky vozidla. Zkuste si porovna zkrat někde na běžné 1f zásuvce v bytě a řekněme na vzstupu do bytové rozvodnice. Nevím, ale očekávám, že se to bude celkem dost lišit.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana