Kde najdu specifikaci dlouhodobého maximálního zatížení pro zásuvku 3x16A?

(1/10) > >>

Petra Kovářová:
Mám v garáži zásuvku 400V 3x16A (červený pětikolík) a zajímalo by mě, jak dlouho může být zatížena konstantním maximálním odběrem (11kW) a zda je na to nějaká norma/specifikace, která to určuje? Bylo mi elektrikářem řečeno, že při každodenním zatížení po dobu třeba až 8 hodin se brzy rozteče nebo konektory se navaří nebo tak něco.

Jirka Š. Svejkovský:
Jedna věc je specifikace výrobce. Předpokládám, že tam budeme něco o trvalé zátěži 24/7.
Jiná věc je zkušenost vašeho elektrikáře, jak často chodí měnit takové zásuvky.
Podle mého názoru by zásuvka od slušného výrobce a správně nainstalovaná neměla mít problém s takovým provozem.
Teda jestli je těch 11 kW opravdu maximální, včetně rozběhovým proudů motoru.

Václav Třetí:
Prozraďte nám, o jaký spotřebič se jedná a zda výrobce zařízení osazuje přívod vidlicí 16A. Je  docela důležité, zda bude odebíraný proud ve fázích stejný. Pro spolehlivost by bylo možné použít zásuvku a vidlici 32A . Také záleží na přívodním kabelu, jeho délce a průřezu.

Jiří Schwarz:
Jasně, zásuvkové spoje se vyhřívají, plast se taví, nejlepší byl starý klasický porcelán v bakelitovém krytu

Pokud jsem se setkal s "vyhřátými" svorkami v zásuvce, u 3f bych viděl chybu v prasáckém připojení licny nebo zoxidovaného Al vodiče, někdy i lehce zoxidovaným povrchem z důvodů instalace zásuvky do nevhodného prostředí, problematické skladování a manipulace s kabelem...

U 1f zásuvek bych našel výjimky, kdy bychom to měli výrobci (nebo dovozci) omlátit o hlavu, aby se probral...

Petra Kovářová:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  31.08.2021, 18:58

Jedna věc je specifikace výrobce. Předpokládám, že tam budeme něco o trvalé zátěži 24/7.
Jiná věc je zkušenost vašeho elektrikáře, jak často chodí měnit takové zásuvky.
Podle mého názoru by zásuvka od slušného výrobce a správně nainstalovaná neměla mít problém s takovým provozem.
Teda jestli je těch 11 kW opravdu maximální, včetně rozběhovým proudů motoru.

Je to nějaká obyč podomítková zásuvka a bylo to instalováno v rámci elektroinstala ce celého domu před 15ti lety, tak to asi výrobce a specifikaci nedohledám.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana