Kde najdu specifikaci dlouhodobého maximálního zatížení pro zásuvku 3x16A?

<< < (3/10) > >>

Martin Kurka:
Aha, nechtěl jsem to zesložiťovat, ale teda musím.
V připojování aut je ustálená hantýrka názvů konektorů podle jejich výrobců.

Konektor protokolu a normy SAE J1772 nebo dle IEC 62196 Typ 1 též známý jako typ J - používal vidlici a zásuvku výrobce vidlic a zásuvek Yazaki, tak mu to zůstalo, (protože čísla se smrtelníkům) blbě pamatují.

Konektor  protokolu a normy IEC 62196 neboli  Typ 2 používal vidlici výrobce Mennekes a tak mu to také zůstalo.
Mennekes má shodný handshake protokol, mluví s autem stejnou řečí a přes stejné signály jako Yazaki.

Odpor (rezistor) má jednu jednoduchou funkci. Říká, jaký maximální proud přenese konkrétní kabel, jaký má průřez. Pokud je v garáži wallbox se zásuvkou Mennekes a k autu je zase přívodka Mennekes, pak nabíjecí kabel Mennekes-Mennekes můžete použít jak doma u garážového wallboxu, nebo si jej odvézt k veřejné nabíječce. Takže nabíjecí kabel musí umět na sebe prásknout doma i na veřejnosti, co je zač.

Wallbox je jednoduché či složitější zařízení hlídající schopnost instalace domu dodat nabíjecí AC proud přes nabíjecí kabel a kontrolující zasunutí kabelu do wallboxu a do auta.
Ale jsou i wallboxy s pevně připojeným nabíjecím kabelem na jednom konci a s konektorem Mennekes (nebo Yazaki - podle auta) na volném konci.

Wallbox si zkontroluje, že je celé spojení až do auta celistvé, a pak slaboproudým PWM signálem zvaným PILOT řekne palubní nabíječce auta, že může spustit nabíjení a podle střídy PILOT signálu může během nabíjení proud i ponížit. Což umí chytřejší wallboxy, které mají možnost rádiem nebo drátem připojit měření proudu na vstupu do rodinného domu a povolit či utáhnout opratě nabíjení auta, podle reálné spotřeby domu, aby nevypadával hlavní jistič. Na hloupějších wallboxech se dá nastavit fixně jeden či dva maximální proudy a podle přepnutí brumlá PWM signál s větší či menší střídou.

Stručně řečeno, velikost rezistoru je maximální možný proud kabelem a je fyzicky zabudován nejčastěji v konektoru kabelu. A PWM střída PILOT signálu je v daný okamžik maximální povolený nabíjecí proud, co si smí palubní nabíječka auta vzít, pokud jej umí využít. Nejčastěji je generován wallboxem a generátor je uvnitř wallboxu.

Ale opuchlý nabíjecí kabel se síťovou zástrčkou (jedno či trojfázovou a Mennekesem (či Yazaki) na druhé straně kabelu sdružuje funkci kabelu i wallboxu. Proto má v sobě jak rezistor, tak PWM generátor, tak relé.
Obdobně wallbox s nabíjecím kabelem pevně připojeným má rezistor, PWM generátor i relé v sobě.

Martin Kurka:
Trochu jinak pracuje DC rychlonabíjení přes CHAdeMO kabel nebo Mennekes Combo konektor, nebo TESLA supercharger konektor. Tam je usměrňovač a PWM výkonový stupeň umístěn ve stojanu veřejné nabíječky. Do auta jde DC proud o napětí 300 nebo 600V  a řízený proud až stovky ampér. Potřebnou velikost proudu si říká po komunikačním digitálním protokolu auto samo. Nabíjecí stojan maximální možný proud upravuje podle stavu sítě, počtu aut připojených k nabíječce apod. Auto si hlásí stupeň nabití, teplotu článků atd. a stojan nabíjecí proud podle toho upravuje. Vzhledem k tomu že rychlonabíjení poměrně raubuje články, nabíjí se jen většinou jen do 80% kapacity baterie auta, pak už by šlo nabíjení pomalu a přednost mají okolní auta.
Nabíjecí kabel i konektor je už pěkný klacek a v zimě tuhoň.

CHAdemo a Mennekes CCS Combo mají na rozdíl od AC nabíjení rozdílné komunikační protokoly, u CCS Combo jde komunikace jen po datových signálech, CHAdeMO je fousatější a signálů má více.
Veřejné rychlonabíjecí DC stanice CHAdeMO opouští a přechází více na CCS Combo.
Tesla superchergery je jiný svět i když jakési kabelové redukce existují, z CHAdeMo je složitější z CCS Combo je jednoduchý a novější Tesly jej i mají standardně jako svůj.

Jan Franěk:
Nejčastěji používaným typem zásuvek a vidlic v Evropě u AC nabíjení do 22kW, je právě TYP 2.

Založené vlákno není o nabíjecích konektorech elektromobilů (tedy nemělo by být),    ale o klasické 400V zásuvce a k té směřovaly i moje reakce. Z té bude tazatelka nabíjet své eauto a myslím že ji další, byť z našeho pohledu velmi zajímavé informace, vůbec nezajímají. Obávám se, že se v tom už pomalu ztratila a přitom jediné co potřebovala vědět, jestli informace od elektrikáře je pravdivá, či nikoliv. Tedy to, jestli zásuvka vydrží, nebo nevydrží, dlouhodobější maximální proudovou zátěž.

Z tohoto pohledu si stojím za svým příspěvkem, i když přiznávám, že jsem si nevšiml, že jeho reakce se týkala typu zásuvky Mennekes pro nabíjení vozidel a ne zásuvky na stěně.  ;) Tímto se omlouvám za z jeho pohledu trochu zmateční odpověď. Nicméně byla konkrétní reakcí na položený dotaz.

Citace: Jan Franěk  31.08.2021, 22:50

Mennekes patří mezi špičkové produkty a několik let jsem jim dával co proto tím, že jsem je zatěžoval dlouhodobě na samé hranici jejich technických možností. Selhání bylo minimum a většinou za to mohl uvolněný spoj. Proto bych doporučil výměnu "obyčejné" zásuvky za tuto značku a jsem přesvědčen o tom, že nabíjení ustojí dlouhodobě. Obzvlášť když se nenabíjí po celou dobu plným výkonem, jak už kolega podrobně popsal.

Jediným problémem může být nedostatečně dimenzovaný kabel. CYKY 5x2,5 je většinou v pohodě. ALe potkal jsem několik zásuvek 5P 400V 16A, tahaných 5x1,5mm CYKY a tam se svorky zásuvek při větších zátěžích už začínají zahřívat více a riziko "selhání" zásuvky se pak znatelně zvedá.

Milan Hudec:
Jsem se v informacích nějak ztratil (dance)
Tak se optám jednoduše:
K nabijení se musí používat onen chytrý kabel, nebo stačí normální spojka mezi zásuvkou a automobilem?

Viktor Klemon:
Citace: Milan Hudec  01.09.2021, 10:07

Jsem se v informacích nějak ztratil (dance)
Tak se optám jednoduše:
K nabijení se musí používat onen chytrý kabel, nebo stačí normální spojka mezi zásuvkou a automobilem?

Väčšina vozidiel po pripojení hlúpym káblom nabíja nejakým default výkonom, ktorý sa nedá meniť, u niektorých je nastaviteľný cez palubný systém ( Tesla).
Tá elektronika v kábli určí autu možný odoberaný výkon. Obvykle vyšší ako default,
preto sa to predáva a používa. Pre vozidlá s možnosťou nastavenia nie je potrebný,
postačí kvalitná zásuvka a "hlúpy kábel"
Rozdiel medzi káblom s elektronikou a wallboxom je mechanický (a ergonomia)
+ wallbox môže byť riadený externe, teda môže lepšie využiť voľný výkon, vhodné
hlavne pre celoelektrifik ované domácnosti.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana