Jak vypočítat výkon na sekundární straně 12KVA transformátoru?
Viktor Klemon:
Tu to vidím na chybu merania napätia. Nemeráte náhodou úbytok na prívode ( omylom),
resp. prevodník na meranie napätia merá zle ( nie je na DC ?)
Petr Fryda:
Mereni mam na AC. Je mozne kdyz je ten transformator regulovany Elfistorem (fazove rizeni) ze tim jak ukrajuje sinusovku tak by doslo k chybovemu mereni kdyz meridla ac pocitaji s plnou 50 hz?
Milan Hudec:
Citace: Petr Fryda 31.08.2021, 12:02
Mám zařízení s transformátore m který má na štítku hodnoty - primar dvoufazovy pripojeni 400V/30A, sekundar 25V/450A. Jedná se o transformator kterým ohřívám odporový drát zpravidla molibdenový pro ohřev v peci. Jedná se mi o následující problém. Na výstupu transformátoru mám průvlekové měřící trafo do 500A kterým měřím v PLC aktuální proud a samozřejmě měřím také napětí sekundáru. Moje představa byla že když vím aktuální proud a napětí na sekundáru vypočítám si aktuální výkon. Jenže nevím jaký použít správný vzorec. Napětí při zatížení sekundáru 120A klesne až na 1,2V. Pokud dosadím do orientačního vzorce P=U*I tyto hodnoty vyjde mi že aktuální výkon je 144W což je asi blbost když vidím jak ten drát o průřezu 6mm2 svítí do červena ;D pokud zohledním ve vzorci COS a učinost a pod stejnak mi to nějak nevychází. Nějaká rada od zkušenějších borců?
Tak ona šestka drát při 150A se červenat prostě bude.
Měřit hodnoty na sekundáru zapojeného do zkratu moc nejde, kdysi jsme pokusovali na očku hloupé trafopájky a nic moc, tím netvrdím, že např.kolega Kurka by si s tím neporadil, ale takovým odborníkem nebudete ani vy ani já.
Jedinná relevantní možnost je měřit teplotu toho drátu.
Viktor Klemon:
Citace: Petr Fryda 01.09.2021, 12:15
Mereni mam na AC. Je mozne kdyz je ten transformator regulovany Elfistorem (fazove rizeni) ze tim jak ukrajuje sinusovku tak by doslo k chybovemu mereni kdyz meridla ac pocitaji s plnou 50 hz?
O tomto tu reč nebola, teraz je príčina jasná, chyba merania s bežnými prevodníkmi
bude nepredvídateľn á, a to aj pri meraní na primáre transformátora .
Zo školy si pamätám prístroj tepelný watmeter, používaný napr. na VF obvodoch s premenlivou frekvenciou. Merať by sa ale muselo na bočníku, transformátor bude
mať tiež premenlivú chybu.
Určite by bolo možné naprogramovať pobný algoritmus do nejakého prevodníka.
Nebude to ale čím presne nastaviť, preto by ste dostali len relatívnu hodnotu, na riadenie by mohla stačiť.
M S:
Osobne by som sa k zariadeniu posadil s presným odporovým bočníkom a osciloskopom.
Pri krátkych testoch so 100% výkonom je možné overiť, či prúdové trafo meria presne, respektíve, či prevodník meria presne.
Následne by som nastavil výkon na 20-40-60-80 %, osciloskopom presne zistil, koľko prúdu zariadenie odoberá. A zistil fuknciu potrebnú aplikovať v PLC na meranú hodnotu, aby sa priblížila reálnemu stavu.
Elfistor má analógový výstup, kde očakávam info o aktuálnom nastavení výstupu. To by som strčil do PLC tiež.
A mimochodom, ako tak čítam datasheety Rawet, P121 je prevodník strednej hodnoty prúdu. Čo tak zvoliť TRMS prevodníky, ktoré podľa sú podľa datasheetu určené priamo na silne skreslené signály, vhodné aj pre použitie s frekvenčnými meničmi? Je síce pekné, že meriate Rawet prevodníkom aj napätie, no ak ide tiež o prevodník určený na meranie sinusu, výstup bude zúfalo nepresný. A ak P beriete z dvoch nepresných hodnôt U a I, nič iné, ako bordel z toho nevypadne.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana