Jak vypočítat výkon na sekundární straně 12KVA transformátoru?
Petr Fryda:
Mám zařízení s transformátore m který má na štítku hodnoty - primar dvoufazovy pripojeni 400V/30A, sekundar 25V/450A. Jedná se o transformator kterým ohřívám odporový drát zpravidla molibdenový pro ohřev v peci. Jedná se mi o následující problém. Na výstupu transformátoru mám průvlekové měřící trafo do 500A kterým měřím v PLC aktuální proud a samozřejmě měřím také napětí sekundáru. Moje představa byla že když vím aktuální proud a napětí na sekundáru vypočítám si aktuální výkon. Jenže nevím jaký použít správný vzorec. Napětí při zatížení sekundáru 120A klesne až na 1,2V. Pokud dosadím do orientačního vzorce P=U*I tyto hodnoty vyjde mi že aktuální výkon je 144W což je asi blbost když vidím jak ten drát o průřezu 6mm2 svítí do červena ;D pokud zohledním ve vzorci COS a učinost a pod stejnak mi to nějak nevychází. Nějaká rada od zkušenějších borců?
Petr Liskar:
Citace: Petr Fryda 31.08.2021, 12:02
Nějaká rada od zkušenějších borců?
Měřit napětí a proud na primáru.
Velký Bobeš:
Chybí převod proudového trafa. takže kdoví, co jste vlastně naměřil a čím? :-[
Jan Kelbich:
No, někde asi chyba bude.
Nejprve bych si rád ujasnil, co je to "primar dvoufazovy pripojeni".
Ten transformátor by měl i při 450 A udržet cca těch 25 V, podle údajů je na to dělaný.
Takže 1,2 V a 120 A - to je vlastně měřeno kde ? Na sekundárním vinutí tr. ? Na zátěži ? A co je mezi tím ?
Není chyba v převodu nebo vyhodnocení toho MTP ? Najde náhodou ve skutečnosti o 480 A ? (Někde chyba 1:4 ?)
Jirka Š. Svejkovský:
Při napětí 25 V a proudu 450 A vychází odpor spotřebiče v desítkách miliOhmů. To je srovnatelné s odporem přívodních vodičů a chyby měření. Naměřil jste hausnumero.
Jak radí kolegové, měřte na primáru.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana