Jak vypočítat výkon na sekundární straně 12KVA transformátoru?

<< < (4/4)

Jan Kelbich:
Citace: Petr Fryda  01.09.2021, 11:32

Transformator s primarem na 400V asi nebude pripojenej na jednu fazi ne?

Nakreslete schema.

Nevidim v te formulaci problem a protoze jsou nejbeznejsi transformatory trifazove a jednofazove ktere maji primar na 230V napsal jsem konkretne dvoufazovi primar protoze jinak nevim jak bych tam tech 400V dostal bez druhe faze nicmene to neni to hlavni ne?

Pokud je zapojen jen na dvě fáze a nic, tak to bude nejspíše tak, jak psal pan Václav Třetí.
Pokud by měl být "primár dvojfázový",  musel by mít dvě vinutí (a magnetický obvod by se musel větvit). Předpokládám, že takovou specialitu tam nemáte, ale protože by to ovlivnilo výpočet, tak se raději ptám. Ale řádově by se to mělo shodovat i tak.

Parametry jsou mereny na sekundaru primo na svorkach trafa, napeti ac namerene na sekundaru sedi, to ze je tak nizke pri zatizeni ok hold to neni dostatecne tvrdy zdroj ale pak nechapu stitek ktery udava 25V a 450(480)A. To jsou hodnoty ktere by si to melo udrzet pri zatizeni proudem 450A tech 25V.

Tak to bych taky čekal. (Nemůže tam být někde skrytý nějaký přechový odpor apod. ?)

Ale i kdyz pominu ze je to mekky a spadne napeti pri zatizeni stejnak pointa otazky zustava.Merit na primaru by jiste slo a mnohdy to tak delame coz funguje dobre! I s vypocty neni problem. V teto aplikaci ale potrebujeme merit hodnoty primo na sekundaru uz kvuli citlivosti a rychlosti odezvy na pozadovanou regulacni hodnotu a proto mne zajima jak se v takovem pripade postupuje.

No, nenapadá mě, proč by odezva na primáru měla být časově jiná, než na sekundáru, příp. přímo na zátěži. (Nebo že by nebyly dostupné vhodné převodníky ?)

Kdyz pominu toto trafo a predstavim si jakykoliv zdroj ke kteremu mam pripojenou zatez. Pokud bude zatez klidne kus kabelu misto topneho segmentu a zdroj bude mekky a spadne napeti ale proud potece veliky. Vykon je vyjadren predevsim na zaklade napeti a proudu. No a pokud je zdroj mekky ale proud doda tak jiz vyse zminovany vypocet nesedi proste.

S tím souhlasím, 144 W se mi zdá také málo, ale neznám podrobnosti a celkovou konfiguraci.

...

Jan Kelbich:
...

Protoze aby se ta zatez ohrala na to staci ten proud i pri nizkem napeti.

Myslím, že teď si ale trochu protiřečíte. Viz předchozí citace. Alespoň podle mě, o ohřátí rozhoduje výkon, ale také chlazení. Teprve při jejich znalosti (výkon, tepelný odpor, teplota okolí),  je možné vyřešit soustavu a nalézt teplotu v ustáleném stavu.

A jak rikam merit proud na primaru kde vim i napeti jasne neni problem ale tady potrebuju udaje primo na sekundaru. Ale tak jsem rad ze si na me nekteri zdejsi odbornici ohrejou polivcicku.  ;D

A proč zrovna ze sekundáru ? A proč ne přímo na zátěži ?

Omlouvám se, jestli píšu moc podrobně či "polopaticky",  nebo snad do toho moc "šťourám",  ale zajímá mě to, tak trochu se více vyptávám.

Václav Třetí:
Nikdo si tady na vás polívčičku přihřívat nechce, ovšem pokud taktně neprozradíte, že jste udělal z 400V 50Hz guláš pomocí fázové regulace tyristory nebo triaky, tak naše úvahy jdou jinou než správnou cestou. Měřícími přístroji nebo převodníky určenými pro měření sinusových průběhů nezměříte za regulací Elfistorem nic jiného než nesmysly. A z těchto hodnost vypočítáte ještě větší nesmysl!

P.S. Trafo s primárním vinutím 400V se připojuje mezi dvě fáze, přesto je stále jednofázové. Jde o princip trafa nikoliv způsob jeho připojení k jakési síti. Představte si, že jsou země, kde mají distribuční síť 127/220V ,  takže tam všechny spotřebiče na 220/230V připojují mezi dvě fáze

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana