Kdy chytrou instalaci chtít a kdy nechtít?
Jiří_Hrubý:
Citace: Jan Yossarian 24.08.2021, 07:39
Tak vidím, že i přes to, že jsem dodržel předmět diskuse a tak je tu řeč o něčem jiném. Když založím vlákno znovu dopadne to stejně nebo to bude už k věci?
Když ona ta praktičnost je velmi subjektivní vjem, závisející na potřebách a znalostech uživatele, potažmo investora.
Třeba to topení a větrání.
Já třeba v zimě topím celou chalupu na 22-24°C a na noc uberu na 18 a vůbec neřeším jednotlivé místnosti, protože v konci ta úspora není až tak významná a otevřít okna na krátký průvan rovněž nepovažuji za zásadní problém, stejně jako vytažení rolet, které mají mimo motoru i kliku.
To, že by to za mně dělal automat, považuji v současnosti za zbytné.
Optimální inteligentní dům, je objekt řízený majordomem a obsluhovaný služebnictvem. :)
Měla stařenka na návsi zvonek na jeden drát, chuděra by s ním ve svých osmdesáti dožila, avšak vnuk byl pokrokový, bronzový zvonek odlitý někdy za rakouska jí sebral i s měděným drátem a s velkou slávou ji nalepil na vrata zvonek bez drátu. Zprvu to bylo fajn, protože jí to blikalo a hrálo v sednici, jenže na jaře přišla s prosíkem, že jí to nezvoní a pošťačka ji nepřinesla důchod.
Vyřešil to k plné spokojenosti kus zvonkáče, suchý článek a zvonek za dvě stovky.
To je příklad pobláznění inovacemi od amatéra, bez znalosti negativ a důsledků.
Automatizace u slepic- už jako malej smrad, jsem dělal automat na otevírání zkonstruovaný z mechanického zvonku, zavírací automat zamítla babička, protože slepice je třeba večer zkontrolovat a sebrat vajíčka. Celkem logicky, někdy se courají ještě v 21:00, někdy zalezou už v 19:00 a dosud jsem neslyšel o automatizaci mající schopnost zkontrolovat přítomnost všech kusů a zároveň zabránit zavření kuny v kurníku. Výměna vody v automatice je fajn, ovšem pozor na studenou vodu v horkých dnech. Toto řeším měděnou napáječkou se samočinným doplňováním.
K péči řádného hospodáře zkrátka patří i osobní kontakt s chovanci, ač je to limitující pro nějakou rekreaci na dovolené, ale protože jsem vesničan, beru to od mala jako samozřejmost.
Rozmahel Vladimír:
To mně připomnělo automatizaci krmení chovných sviní.
Každá prasnice měla na těle svůj čip a tam byly nahrány její parametry krmení.
Ve stáji byl uzaviratelný box automatu na krmení. Box se otevřel a pokud se do boxu dostala prasnice, byla načtena, box se uzavřel a dostala svůj příděl krmné dávky. K tomu měla určitý čas. Jakmile se její čas naplnil, box se otevřel a byla nemilosrdně vytlačena další hladovou zájemkyní a celý proces se opakoval.
Fungovalo to znamenitě.
Možná, že to v rámci blížící se vlny covidu Andrej zavede v hospodách. :)
Václav Třetí:
Citace: Peter Lovacký 24.08.2021, 08:34
... "chytrý" telefón už má dneska každý ...a nesťažuje sa...
Mám ho doma a moc ho nepoužívám. Je to velké, těžké, nešikovné do kapsy, u sebe nosím úplně jiný.
Mimochodem, obecně mobilní telefon je ukázka, jak lidi zblbnou používáním techniky. To bohužel platí i o mně. Dokud byly telefony na stole a pamatovaly si maximálně poslední volané číslo, tak jsem si pamatoval mnoho telefonních čísel, např. lidí, se kterými jsem spolupracoval, dodavatelských firem, stálých zákazníků a všech členů rodiny. Dnes už si pamatuji tak akorát ty členy rodiny, vše ostatní se skrývá v telefonu, jenže běda, když telefon umře.
Citace: Rozmahel Vladimír 24.08.2021, 11:04
Ta pravda je někde uprostřed.
K plně automatizované mu domku je pak potřeba i operátor
Možná v budoucnosti to bude součástí balení a bude na výběr i volba pohlaví.
Vždyť to se tady snažím říkat celou dobu!
Ale kdo to bude platit?
A hlavně, aby si pak manželky nestěžovaly, že je jim manžel nevěrný se sličnou syntetickou operátorkou, tak jak se stávalo dříve se služkou nebo chůvou.
Citace: Jiří_Hrubý 24.08.2021, 12:34
Když ona ta praktičnost je velmi subjektivní vjem, závisející na potřebách a znalostech ...
Optimální inteligentní dům, je objekt řízený majordomem a obsluhovaný služebnictvem.
K péči řádného hospodáře zkrátka patří i osobní kontakt s chovanci, ač je to limitující pro nějakou rekreaci na dovolené, ale protože jsem vesničan, beru to od mala jako samozřejmost.
Jsem také z vesnice a taková ovečka ( i beran) by nešly spát bez podrbání na hlavě a kusu tvrdého rohlíku do huby. To jim automat nedá.
Citace: Milan Hudec 24.08.2021, 10:43
Jádro pudlíka je v tom co jste nazval "vpřed".
V minulosti si lidstvo také mnohokrát říkalo, jak kráčí vpřed a jak to dopadlo.
P.S. Karel Čapek a Božena Němcová by z nás měli radost. Jen nevím, zda je to fejeton nebo pohádka. Ale zabere to hodně času. A chudák kol. Jan Y. se stejně nic podstatného nedozvěděl. Takový už je život, úplně jiný, než ten naplánovaný.
Jiří_Hrubý:
Citace: Rozmahel Vladimír 24.08.2021, 12:55
Znám, ztráta obojku rovná se hladovka a nepřístupné drbadlo a mají to i kravičky... :)
Citace: Václav Třetí 24.08.2021, 13:02
Mimochodem, obecně mobilní telefon je ukázka, jak lidi zblbnou používáním techniky. To bohužel platí i o mně.
Nejste sám, i já a spousta dalších si ukládá méně a méně vědomostí do dlouhodobé paměti.
Ovšem generace, které ještě nebyly závislé na těchto technologiích, jsou stále poněkud navýši, oproti těm, které už tuto berličku berou jako samozřejmost.
Je prokázáno, že inteligence (intelektuální i manuální) živočišného druhu se odvíjí od toho, do jaké míry je tato nutná pro přežití.
Ani si neumím představit tu komedii, dát mlaďasům např. mapu a buzolu a vyslat je na orientační běh, zvláště poté, co mi vedoucí skautů líčila, jak hledala zaběhlá Vlčata po lese, protože se jim vybil mobil, do kterého celou cestu civěla, místo aby sledovala cestu a přírodu okolo, vrchol bylo, když moderní skautík určoval světové strany mobilem a tvrdil jí, že ten má přeci každý a na co tedy bude čumět na mech a slunce... :D
Václav Třetí:
Citace: Rozmahel Vladimír 24.08.2021, 12:55
Chudák prasnice, zvíře je živý tvor, má duši a takhle se k němu chovat je proti přírodě.
Je to stejné jako se slepicemi z průmyslových chovů. Když se jich někdo ujme po vyřazení z hal, tak jsou to okousané hromádky neštěstí bez peří, které se krčí v koutě na dvorku. Za dva, tři měsíce se zotaví a z většiny jsou krásné kusy.
Takhle dopadneme, až nám jednou někdo (zastánce všeobecného blaha) trochu přeprogramuje ty chytré domy, tedy těm, co je mají.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana