Kdy chytrou instalaci chtít a kdy nechtít?

(1/14) > >>

Jan Yossarian:
Kdy chytrou instalaci chtít a kdy nechtít?

Milan Hudec:
Coby odpůrce těchto systémů jsem vypozoroval snad jen absenci čidla zápachu na WC, po tom touží 9 z 10 hospodyněk.
Možná díra na trhu.

Jiří_Hrubý:
Citace: Jan Yossarian  21.08.2021, 08:59

Jaké funkce chytrého domu jsou opravdu praktické?

Řízení teploty v jednotlivých místnostech v závislosti na denní době a venkovní teplotě, je práce pro programovateln ý termostat za 2-3kKč.
Potud se implementace PLC nevyplatí.
Když se přidá řízení žaluzií podle osvitu, závlaha skleníku, zahrady, cyklické spouštění filtrace bazénu, nebo někdy až absurdní hry s osvětlením, což už je pro běžného baráčníka blbost, ale pro hračičku koníček, nebo pozéra nezbytná věc na machrování, už je na zvážení PLC pro ujednocení řízení osadit.

Ale pořád nechápu, odkdy je dům "chytrý" a kdy je to ještě jen blbá chalupa.
 Je to už když si dám nad schody žárovku spínanou SA10, které velmi chytře zhasne po mém odchodu, nebo až když bude v technické místnosti sto modulů pro PLC a relátka pro každou žárovku, zásuvku...?

Praktické funkce se tedy dají řešit "hloupým"(taky taková zhovadilost, říkat o něčem, že je chytrý, nebo hloupý, když je to stejně chytřejší, než většina uživatelů) jednoúčelovým zařízením, přesně ve smyslu vašeho chápání MaR.
Co ovšem považuje jeden za nesmysl, považuje druhý za nezbytnost, takže když se integrátorovi podaří narazit na správnýho hejla, prodá mu i vyhřívaný prkýnko řízený PLC.

Citace: Milan Hudec  21.08.2021, 11:38

Coby odpůrce těchto systémů jsem vypozoroval snad jen absenci čidla zápachu na WC, po tom touží 9 z 10 hospodyněk.
Možná díra na trhu.

Pozor kolego, toto již dávno existuje, pod českým označením "elektronický nos" se vyrábí analyzátory, které lze tomuto účelu naučit, takže rozmachu možná brání jen neznalost integrátorů...

Václav Třetí:
Chytrý dům není chytrý, je jen cvičený, stejně jako pes. Co ho naučím (vybavím ho čidly pro danou funkci) to dělá. Někdy dobře, někdy tak, jak se mu zachce (neposlušný pes),  nebo jak čidla ošálí povětrnost nebo také třeba letící pták.

Mám před domem světlo, které rozsvící soumrakový spínač. To velice spolehlivě pracuje téměř celý rok, asi tak jednou do roka ho oblbne při bouřce silný a déle trvající blesk a na určitou krátkou dobu zhasne (má hysterezi). Na druhé straně dvora mám před hospodářským stavením na rozsvícení radarové čidlo, IR se mi tam nehodí, musí "vidět" občas za roh. Rozsvítí při příchodu vždy spolehlivě, ale rozsvící také občas když nikdo nepřichází. Dlouho jsem pátral po příčinách a zjistil jsem, že zareaguje i na blízký přelet vrabce, větrem pohybující se mokré prádlo a možná také na rušení ze sítě. Přitom je to dražší, kvalitní kus jinak dlouhodobě spolehlivý. V tomto případě se objeví chybné zafungování podle situace jednou denně až jednou týdně. Co dodat, snad jen to, že osvětlení ovládané obyčejným spínačem zazlobí asi tak jednou za dvacet let, až v okamžiku, kdy se rozbije strojek spínače.

Proč jsem vlastně celý předchozí odstavec napsal? Tak trochu, aby si každý, kdo se zabývá myšlenkou "chytrého domu" uvědomil, že kde nic není se nemá co rozbít a nejjednodušší zařízení bývají nejspolehlivěj ší. Teď mě zde budou jistě říkat zastánci dálkově ovládaných předokenních žaluzií a dalších dálkově ovládaných prvků, jak je to dobré a dnes potřebné. Někdy to může být užitečné, ale pro mnoho mých zákazníků jsou tyto vymoženosti tak trochu stejná záležitost jako drahý kožich jejich manželky. Mají se čím chlubit a ukázat, že na to mají.

Milan Hudec:
Tohle vše se dá pořídit z bau za pár kaček, to je v poho.
Řeč asi bude o jednotných předražených systémech pro celý dům.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana