Kdy chytrou instalaci chtít a kdy nechtít?

<< < (2/14) > >>

Jan Yossarian:
Citace: Milan Hudec  21.08.2021, 17:03

Tohle vše se dá pořídit z bau za pár kaček, to je v poho.
Řeč asi bude o jednotných předražených systémech pro celý dům.

Bohužel, to je nejčastější mylná domněnka. Za pár kaček si pořídím několik systémů. Ty spolu nekomunikují. Ke každému jiný návod. V domě tři rodiny a každý spáchá jiný zločin protože si myslel. Takže za pár kaček z Bau opravdu ne, to už IKEA je na tom líp ale to taky není řešení. Proto bych se vrátil spíš k té technické rovině, než té emoční a bláhové. Kromě toho "za pár kaček" také není žádná garance. Co je zadarmo, také podle toho vypadá.

Citace: Martin H.  21.08.2021, 16:50

Zhrniem 10 rokov praktickej skúsenosti s domácou automatizáciou počítačovým programom a pridám pár poznámok ...
V tomto případě jsem raději, než u těch, kteří takovou instalaci sice nemají ale zkušeností hodně. Souhlasím s vámi, že chlazení, tedy v mém případě určitě, nepotřebují nic jiného, než chladit/nechladit. Možná se situace změní pokud budu chtít u klimatizace střídat chlazení s dofouknutím teplého vzduchu. To dofukování se jeví jako velice praktická funkce než se trubkama topení prožene teplá voda a začne hřát.
U PLC to propojím s AIP ale pokud to není PLC a mám u systémovky pouze třeba jen bezpotenciálov ý kontakt tak netuším jaké kouzlo vytvořit.

Jan Hájek:
Hlavně bych v případě RD doporučil udělat hvězdicové rozvody a rozvaděče tak, aby to mohlo fungovat s , ,relátkovou ústřednou,, .
Pak není problém, jednou za čas vše vyhodit a koupit aktuálně nejoptimálnějš í systém v dané době.

V případě bytů a RD je trend směřování ke , ,krabicovému,,  řešení.

Problém u jakékoliv značky je její podpora a konektivita s dalšími systémy, stejně tak dostupnost komponentů po ukončení výroby.

Snad jedině KNX ukazuje dlouhodobou životnost.

V případě , ,relátkového,,  řešení sice odpadá úspora kabeláže, ale RD není fabrika.

Jan Yossarian:
Citace: Jan Hájek  21.08.2021, 18:01

Hlavně bych v případě RD doporučil udělat hvězdicové rozvody a rozvaděče tak, aby to mohlo fungovat s ,  ,relátkovou ústřednou,,  .

Relátková ústředna? To snad už nikdy. Hvězdicové rozvody snad také ne. To se dá udělat v novostavbě. Pak stačí aby se vyměnil nájemník a vše se může dělat jinak. Vidím to na všudy přítomnou sběrnici jakéhokoliv typu ale jen ne do jednoho centrálního bodu. KNX je v tomto ohledu super ale cena hodně vysoko a bez ETS neuděláte nic. Tedy u PLC, pokud si to neděláte sami, tak také nic ale je to cenově níž.

Ale já se neptal na typ systému ale na funkce. Jinak se to tu zase zvrtne na hádku co je větší žumpa.

Pokud se tedy bavíme o chytrých funkcích, pak bych uvažoval alespoň nějakou zajímavou závislost, výpočet. Nikoliv ovládání světla v závislosti na soumraku nebo času. Pak skutečně platí to, co psal pan Hudec s "pár kačkama".
Příklad: Vstoupím do domů já, tak se začně topit v  mé pracovně. Jak to pozná, že jsem to já a že chci zůstat aby to začalo topit, to už bych tou chytrostí nazval. A to v Bau za "pár kaček" nekoupím.

Fuk Tomáš:
Citace: Jan Yossarian  21.08.2021, 18:17

Příklad: Vstoupím do domů já, tak se začně topit v  mé pracovně. Jak to pozná, že jsem to já a že chci zůstat aby to začalo topit, to už bych tou chytrostí nazval.
Já bych to naopak nazval “za drahé peníze pořízeným totálním diskomfortem”.

Václav Třetí:
Citace: Jan Yossarian  21.08.2021, 18:17

Vstoupím do domů já, tak se začně topit v  mé pracovně.

To je komfort za všechny prachy. V pracovně bude minimálně půl hodiny zima jak v lednici. To není dobrý příklad. Navíc tento režim způsobuje jen tepelné ztráty a víc se protopí. To chce temperovat celý den a jen mírně dotopit, ale tu půlhodinu předem.

To je lepší pokud vstoupím domů (nebo ještě lépe přímo do pracovny),  tak se tlumeně rozsvítí a začne hrát moje oblíbená hudba. Pak přiběhne moje slavnostně oděná manželka se sklenkou vína v ruce a se slovy " Miláčku, jak já jsem se na tebe celý den těšila"

Sorry, to jsem se jen trochu zasnil, aby byla nějaká legrace. To je teprve ta správná filmová snobárna. Jen už jsem na to trochu starý.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana