Kdy chytrou instalaci chtít a kdy nechtít?

<< < (7/14) > >>

Václav Třetí:
Nejsem odpírač automatizace, v rozumné míře je dobrá a užitečná. Neměla by ale obtěžovat a ohrožovat obyvatele při poruše. Také to není pro každého vhodné. Jednoduše řečeno, běžný rodinný dům nemusí vypadat jako americká státní pokladnice ve Fort Knox. Proto např. nechápu funkci, kdy výpadek sítě zajistí zablokování vchodů do domu a zatažení předokeních rolet - když si nemohu rozsvítit, tak mě zatažení předokenních rolet zbaví možnosti využít světlo venkovní. V takovém případě by se měl nacházet ve sklepě dieselagregát, který samočinně naskočí a začne dům zásobovat elektrikou. Na systémových řešeních mi vadí právě ta přílišná provázanost.

Já jsem již v 80. létech měl elektricky řízený kotel ÚT na koks. Párkrát se mi přehřál díky prudké změně povětrnostních podmínek, tak jsem vymyslel a tehdá také vlastnoručně zrealisoval ovládání (koupit nic nešlo) a fungovalo mnoho let, až do doby změny ve způsobu vytápění.

Porovnání funkce ovládání světel, určitě nemělo znamenat, že se automatické spínání nemá používat. Jen jsem chtěl dokumentovat, že čím je zařízení složitější, tím může vyrábět více problémů. Radarových čidel mám namontováno  více a pouze u tohoto jednoho se vyskytly potíže. Nepříjemné bylo, že vytvořilo dojem, že se někdo cizí pohybuje tam, kde nemá. Než jsem zjistil příčinu, byla nervózní hlavně žena, která mě vždy upozorňovala, že se něco děje.

S elektricky ovládanými vraty mám  zážitek, kde vznikla "Elektrická pastička na lidské myšičky". Zrenovovaný starší dům byl vybaven velkými elektrickými vraty bez klasické branky. Když došlo k výpadku hlavního jističe v elektroměrném rozvaděči, majitelé ani netušili, že je problém v jejich rozvodu. Jistič byl 3x50A, takže to byl asi jeho první výpadek. Doma chybu nenašli, tak běhali po zahradě jak ty myšičky a telefonovali, že se nemohou dostat ven, protože "nejde proud". Vtip byl, že díky tomu, že pán byl nepraktický, tak nevěděli, kde mají kličku na odblokování vrat. Nahodil jsem jistič, předvedl jsem jim znovu, jak odblokovat vrata klasickým inbus klíčem, protože ona klička nebyla nic jiného, jen měla ozdobnou plastovou rukojeť a mohl jsem odjet. Trochu se poučili a asi za rok jsem zjistil, že mají vedle vrat dodělaná klasická vrátka s klikou a zámkem na klíč.

Abych tedy přidal do diskuse též odpověď přesně dle dotazu, tak jako praktickou věc považuji bezpečnostní "Panic" tlačítka - to je ovšem více k EZS.

Citace: Mařík Pavel  24.08.2021, 08:08

prostě se ukázalo, kdo jde vpřed a kdo je konzerva  :)

A dopadne to jako v Japonsku - když nejde elektrika, tak se Japonec ani nevys..e. Jenže, co s tím, když se chce?

Peter Lovacký:
Jjj,..ono sú tiež kus nervy mimo domu keď systémovka neodpovedá jak má, a v hlave potom naskakujú hororové scenáre, že čo asi tak „chytrého“ sa doma deje...

Ono ešte poriadne potrvá kým chytrý dom celkom nahradí napr. takého oddaného sluhu z minulosti,.... ten najlepšie vedel, že čo kedy a jak bolo v dome treba.. aj bez 230V... :)

Havne že je na výber....šak, taký "chytrý" telefón už má dneska každý .. ;) ..a nesťažuje sa..

Pavel Horský:
Pavel Mařík, Honza Franěk, Mirek Minařík......k luci, protože vás moc dobře znám a vím, že jste již dááááávno tomuto systému propadli, proto vás nechám v klidu žít a zavřu se zase do své konzervy  ;) :D :D :D
Je mi jasné, že technickému pokroku nikdo neuteče a nikdo se před ním nemůže donekonečna schovávat. Já jako celoživotně panelákový tomu nechávám volný průběh u ostatních, baráčníků, kteří jsou mými potenciálními zákazníky. Jejich přání je pro mě rozkazem.
Jak už jsem psal, já sám na tom nic nevidím a zcela určitě bez toho již dožiji. Stejně tak to cítím u elektromobilit y.

Milan Hudec:
Citace: Mařík Pavel  24.08.2021, 08:08

Není třeba zakládat další vlákno, prostě se ukázalo, kdo jde vpřed a kdo je konzerva  :)

Jádro pudlíka je v tom co jste nazval "vpřed".
Stejně tak dobře vy jdete vzad a my konzervy jsme vás už předběhli o parník.

Rozmahel Vladimír:
Ta pravda je někde uprostřed.
Člověk by měl normálně uvažovat a hýbat se.
K plně automatizované mu domku je pak potřeba i operátor, který to bude obsluhovat za normálního člověka, který nechce nebo neumí obsloužit nebo nastavit danou techniku.
Možná v budoucnosti to bude součástí balení a bude na výběr i volba pohlaví.  :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana