Kdy chytrou instalaci chtít a kdy nechtít?
Jan Franěk:
Citace: Václav Třetí 23.08.2021, 20:05
Co se nepoužívá, to odumírá. ...
Souhlasím. ALe rodině ta automatizace umožnila volněji cestovat po krásách naší vlasti a podobně. Jinak byl každý výlet, kdy se spalo mimo domov, problematický, například kvůli slepicím. Museli jsme otravovat sousedy. Když jsem to neudělali, zpravidla nás to stálo slepici :( Dnes sice už neřeším problém se psy, kteří nás připravili o cca 6 ks slepic během 2 let, ale o to klidněji si dovolím cestovat.
Naše zimní návštěvy hor za lyžováním, velmi často končily dříve kvůli nemoci některého z dětí. Návrat do komfortně vytopeného domu, který jsme na dálku zapnuly, byl s dítětem v horečce k nezplacení. Takových "drobností" je samozřejmě mnohem více. Ale kdo je odpůrcem automatiky, stejně ho to nepřesvědčí. My ostatní si to prostě jen užíváme ;)
Komfort a automatizace některých procesů v domě, neznamená že se jen válíme na gauči. Velmi úsměvně vnímám jednu reklamu, kde je v hrátkách se slovy věta, že šel dělat nehejbal (válet se na gauči). Jen díky automatizaci mám více prostoru na práci, koníčky i zábavu. Kdo mě zná, ví že rozhodně nejsem gaučovej typ.
Nechci tvrdit a netvrdím, že každý odpůrce automatizace, je pomýlený. To v žádném případě. Ale jako já neodsuzuji jejich názory a postoje, očekávám že i oni akceptují ty, kteří v tom naopak přínos vnímají a chtějí si automatizaci pořídit. Chápu a normálně beru jejich argumenty, pokud jsou na rozumném základě. Jejich postoj jim nerozmlouvám, protože to stejně nemá cenu a ne každý to logicky musí vnímat stejně jako já. Rozčilují mne pouze šířené nepravdy a výmysly. Nicméně vnímám že někteří prodejci a integrátoři svým chováním či argumenty této profesi škodí a pak chápu odpor lidí k automatizaci, když se předtím dostali do spárů podobným prodejcům pozemků na Marsu. Víc asi k tématu nemám ve všeobecné rovině co říci. Jak jsem psal.
Návrh každého domu je dlouhý a začíná zjištěním potřeb a představ zákazníka. Pokračuje to návrhem řešení, kdy zákazník dostane přehled možných funkcí k výběru tak, aby odpovídaly jeho představám. Pak se dolaďují drobnosti, objem prací a samozřejmě cena.
Nevidím smysl ve vypisování všech možných "vychytávek" do této diskuse, když neznáme konkrétní potřeby tazatele. Vnímám to jako kontraprodukti vní z více důvodů. Hlavně zdejší odpůrci automatizace jen začnou hledat další tisíce důvodů proč tu kterou funkci nee, přitom položená otázka nezněla proč nechtít automatizaci, ale která funkce je opravdu praktická. Dle nich jednoduše žádná a proto automatizaci odmítají. O svém názoru jsem už psal a zbytečně se zde dohadovat s odpůrci nehodlám.
Pavel Horský:
Citace: Milan Hudec 23.08.2021, 21:36
Prostě někdo je této technologie fanoušek, někdo ne, oba mají svoje rovnocenné důvody.
Přesně tak.
Sleduji mlčky tuto diskusi od samotného začátku a divím se např. Honzovi, že se začíná čertit a pomalu nastupuje do boje s těmi, co systémovku nemusí, nepřišli ji na chuť a nevidí v tom žádné kouzlo.
I já patřím mezi takové.
Nikomu ji ovšem nerozmlouvám a pokud ji po mě někdo chce navrhnout, odkážu ho na odborníky, kteří to mají v malíku.
Sám se to zatím nehodlám učit. Nemám proč. Jestli mi kvůli tomu volají dva zákazníci za rok, je to hodně.
A ovládat něco z gauče?
Václav 3 to napsal moc hezky...
Citace: Václav Třetí 23.08.2021, 20:05
Co se nepoužívá, to odumírá. Takže se na stáří lidičky připravujte být aktivní. Hezky všude chodit, zbytečně neposedávat, nepolehávat a něco dělat.
A už začínám být poněkud dost alergický na řeči "jsem pořád v práci", "doma nic nestíhám, protože mám moc práce", "za celý rok si kvůli práci pořádně neodpočinu"....proto mi systémovka moc pomůže :-D :-D
Pokud něldo žije prací tak, že nemá čas na příjemnější věci, je mi ho líto.
Život je tak krátký a nechat si ho utéct mezi prsty jen díky tomu, že ho budu někomu ulehčovat? Člověk by se měl nad sebou někdy vážně zamyslet a to dokud je čas.
Jan Yossarian:
Tak vidím, že i přes to, že jsem dodržel předmět diskuse a tak je tu řeč o něčem jiném. Když založím vlákno znovu dopadne to stejně nebo to bude už k věci?
Pavel Horský:
Citace: Jan Yossarian 24.08.2021, 07:39
Tak vidím, že i přes to, že jsem dodržel předmět diskuse a tak je tu řeč o něčem jiném. Když založím vlákno znovu dopadne to stejně nebo to bude už k věci?
Ne. Vždy to dopadne stejně :D
A je to naprosto normální a logické.
Stejně tak dopadají i osobní rozhovory, kde se téma začne stáčet jiným směrem, který je pravděpodobně důležitějším.
A zdá se, že je zde již téma vyčerpané.
Nebo vám nestačí zde uvedený výčet praktických věcí?
Já bych řekl, že jich více není.
Mařík Pavel:
Není třeba zakládat další vlákno, prostě se ukázalo, kdo jde vpřed a kdo je konzerva :)
Přikláním se na stranu lidí, kteří nějakou systémovku mají. A výhody? Pohodlnost, přehled, a koneckonců i komfort. Pokud se mi něco děje na domě automaticky, mám přece o starost míň. Nemusím se zaseknout v práci, ale třeba na výletě, nebo někde na návštěvě. Vrátím se a dům za mě udělá, co je potřeba, postará se o topení, v létě o zálivku, pokud bych byl snob, třeby v zimě za mě uklidí chodník od sněhu topným kabelem.
Funkce k nezaplacení, kterou vidím já, je vypnutí topení pro daný pokoj, když někdo nechá otevřené okno déle, než je zdrávo. Nebo třeba zhasnutí v případě nepřítomnosti v místnosti po nějakou dobu. A dálkové ovládání topení, mňam. :)
Pokud vezmu pořízení systému, jeden můj nejmenovaný kamarád přišel na to, že pokud si pořídí "chytrou", základ má za cenu systému pro ovládání žaluziií, zbytek už je bonus.
Co se týče systémů, je potřeba vědět, co chci za funkce. Otevřeně, je potřeba počítat s tím, jakou mám podporu od výrobce, velice mne zklamal E-gon od ABB, který prostě ukončil podporu, ale naštěstí je v republice člověk, který vám s tím dokáže pomoci. KNX je stabilní systém, i když má své mouchy a nastavit si můžete jen to, co vám výrobce aplikace umožní. Pravda, existuje KNX, který nastavíte bez ETS, ale jak přijde něco složitějšího, nebo spolupráce s jiným systémem, bez ETS to nedáte. Loxone jsem měl také na stole, ale po pravdě mě moc nenadchl. Nakonec to v mém případě vyhrál systém made in Kolín, kde si udělám co chci a jak chci, totální volnost a neomezené možnosti.
A ještě něco pro ty, kteří říkají, že bez elektriky jsem v pasti, důležité lze zálohovat UPS a věci mít na jedné fázi. Myslím, že třeba nahození a vypnutí centrály lze s chytrou poměrně sofistikovaně řešit.
Jo a co místo indentifikace čipem na klíčích použít NFC v mobilu?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana