Kdy chytrou instalaci chtít a kdy nechtít?
Jan Franěk:
Je komické číst některé názory, kdy to vypadá, že je snahou především šířit mnohé mýty. Vtipná videa natočená jen za účelem zábavy, pak využívat jako argument proti systémovkám :'(
Jednak když nejde elektrika, je jedno jestli máte "hloupé" elektrické žaluzie, nebo řízené systémovkou. Ve výsledku s nimi stejně nehnete. Zrovna tak jako si neotevřete vrata, branku, nerozsvítíte světlo, nebo neupečete koláč. Za to opravdu systémovka nemůže a jediným řešením je ruční pohon žaluzií. Ale kdo by každý večer obíhal celý dům a temnil a to samé opakoval ráno, aby přivítal slunce. atd. K tomu se asi nemá cenu vyjadřovat. A to že někdo nezavře baypass, nebo provede jinou chybu, není problém systémovky, ale návrhu a obsluhy. Jenže každá snaha o "blbuvdorné řešení" stojí pochopitelně i další prostředky. Investor je ale ten, co platí a udává směr, tedy nese svůj podíl na finální podobě. Jak velký díl, záleží strašně mnoho na integrátorovi, kterého si vybere.
Otázka tématu sice zní logicky, ale správná není. Za cca 16 let aktivní praxe se systémovými instalacemi, (začal jsem ale někdy okolo roku 1998-9), zjištuji to, že i když se mnoho řešení vzájemně podobá, bylo rozhodnutí v mnoha případech z úplně jiného důvodu. Každý má prostě svůj pohled, svoji představu a priority, dle kterých se rozhoduje. Proto je jedno co zde kdo napíše, ve finále si stejně najdete ten svůj důvod, který vám pomůže rozhodnout se. Jak pro systém, tak pro rozsah řešení. Každý systém má svá pro a proti. Zde není ale dostatek prostoru na podrobný rozbor.
Osobně jsem dávno zjistil, že vše co mi zvedá můj komfort, je pro mne praktické. Ne že bych byl líný a nemohl si dojít ke vypínači a rozsvítit, ale pohodlnější je to často z mobilu a gauče. Ovšem stačí "rýmička" a hned je to namísto komfortu, zároveň neocenitelná pomůcka.
Dávno se mi systémovka stará i o slepice, kdy 2x denně dostanou čerstvou vodu. To bych například sám nedokázal i kdybych chtěl, protože jsem dlouho mimo domov. Neocenitelná funkce v posledních létech, kdy nepršelo a bylo vedro. Za nějaký čas to bude i slepice pouštět, zavírat, nebo krmit.
O závlaze, topení, ... ani nemá cenu mluvit. Pro mne je důležitý komfort i proto, že nemládnu a za nějaký čas bude dům i pro mne velkým pomocníkem, až kompenzační pomůckou. Proto jej postupně a každoročně rozšiřuji a vylepšuji. Pro mnohé mohu být bláznem, ale protože já sám to vnímám jinak, vidím v tom smysl a tedy i přínos. Jinak bych do toho přece neinvestoval. Je to moje volba a rozhodnutí. Nehledejte důvody ostatních, ale ty svoje. Zkušený integrátor vám pak pomůže s doladěním a možná i pomůže objevit další důvody a funkce.
PS: ne ke každému KNX, je zapotřebí ETSka ;)
Jan Franěk:
Citace: Jan Franěk 23.08.2021, 13:44
Zrovna tak jako si neotevřete vrata, branku, nerozsvítíte světlo, nebo neupečete koláč. Za to opravdu systémovka nemůže a jediným řešením je ruční pohon žaluzií.
Omlouvám se. Vlastně jsou i nějaká další řešení namísto ručního pohonu, ale není to za 5,50Kč ;)
Ve finále není problém aby žaluzie zajely do polohy uklizeno, po spuštění požárního poplachu, po výpadku napájeníé domu delším jak... minut a podobně. Jen o tuto funkci musí investor stát a chtít ji zaplatit. Integátor si s řešením hladce poradí.
Milan Hudec:
Tobě přijde v pořádku pracovat hodně (třebas dřít na stavbě), aby se nemuselo pracovat málo (otočit vypínačem)?
Václav Třetí:
Co se nepoužívá, to odumírá. Takže se na stáří lidičky připravujte být aktivní. Hezky všude chodit, zbytečně neposedávat, nepolehávat a něco dělat.
Milan Hudec:
Nesklouzávejme do osobních rovin
Prostě někdo je této technologie fanoušek, někdo ne, oba mají svoje rovnocenné důvody.
Rybář s mřenkou může být klidně spokojenější nežli úspěšný podnikatel.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana