Kdy chytrou instalaci chtít a kdy nechtít?

<< < (4/14) > >>

Jan Yossarian:
Citace: Fuk Tomáš  21.08.2021, 19:43

Já bych to naopak nazval “za drahé peníze pořízeným totálním diskomfortem”.

Uvedl jsem to pouze jako příklad. Jak systémovka zjistí, že jsem to já a jak zjistí jak efektivně topit? Pokud to bude umět, nazvu ji inteligentní.

Citace: Václav Třetí  21.08.2021, 23:05

To je komfort za všechny prachy. V pracovně bude minimálně půl hodiny zima jak v lednici. To není dobrý příklad. Navíc tento režim způsobuje jen tepelné ztráty a víc se protopí. To chce temperovat celý den a jen mírně dotopit, ale tu půlhodinu předem.

Uvedl jsem to pouze jako příklad. Jak systémovka zjistí, že jsem to já a jak zjistí jak efektivně topit? Pokud to bude umět, nazvu ji inteligentní.

Citace: Milan Hudec  22.08.2021, 08:14

Systémovky jsou super u nemohoucích, postižených a pod.,   v této oblasti se dá najít mnoho možných využití. Průměrný jedinec by si však mohl nějaký ten hloupý čudlík ovládat sám.

Stopro souhlasím!

Citace: Milan Hudec  22.08.2021, 08:14

Systémovka je o radosti, největší radost mě udělá, když někomu rozmluvím fu.z Kolína.

Tomuto opravdu nerozumím.

Citace: Václav Třetí  22.08.2021, 11:45

To má smysl a je to rozumné použití a ulehčující život nejen postiženému, ale celému jeho okolí.

Přesně tak.

Citace: David Hruda  22.08.2021, 11:58

Svěřil se mi kolega, který se loni nastěhoval do nového domu, že při výpadku napájení (jichž je letošní léto plné) mu došlo, že jsou v domě jako v pasti.
Automaticky stažené předokenní žaluzie na všech oknech a dveřích mimo vchodových na druhé straně domu. V případě požáru někde u těchto dveří bez šance na únik.
Byl z toho docela špatný...

To si dokážu představit a při nemožnosti ručního otevření je to fakt běs. Naše vrata se dají zevnitř jednoduše otevřít vyřazením elektrického pohonu.

Ale teď už bych se rád dozvěděl nějaký dobrý tip na funkce které by mohly být opravdu užitečné. Třeba se najde uživatel, který systémovku má a poradí.

Fuk Tomáš:
Citace: Miroslav Minařík  22.08.2021, 17:35

Osobní identifikace pomocí čipu RFid.
Já bych si kvůli tomu tedy čip pod kůži dát nenechal  :) (Čip na svazku klíčů je identifikace svazku klíčů, ne osoby.)

Jiří_Hrubý:
Vyrážečku s koncákem v zámku vchodových dveří, která mimo ledničky, mrazáku a světel na chodbě a nad schodištěm vypla celou chalupu a pomocí solenoidu odstavila vodu z obecního vodovodu, to už tu bylo, ovšem řešil to hloupý stykač a hloupý koncák.
V této souvislosti jeden podotek, když po letech shořel solenoid, byl při výměně zřízen i bypass, jenže pak bylo vypnuto a tehdy otevřený bypass už nikdo nezavřel. Opatření do té doby funkční a chránící hodnoty bylo vyřazeno a po návratu ze zimní dovolené následovalo velmi nepříjemné překvapení. Uzávěry vody/plynu je tedy třeba mít ošetřeny minimálně náhradní cívkou pro solenoid.

Ke zmíněným RFID, když to zavedli jako píchačky pro plebs, bez fixního platu, bylo velmi snadné v jejich očích stoupnout s kopírkou čipů z alíku za 10 dolarů. Předpokládám, že od té doby jsou čipy hůře kopírovatelné.

Jan Yossarian:
Toto fórum mám rád, protože se to tu občas promazává a zbytečnosti zmizí. Nezmínil jsem však jednu důležitou věc. Pokud se ptám na tipy praktických funkcí, pak nemyslím, že si to sbastlím na koleně sám nebo ještě jinak, pokud sbastlím pak tak abych to mohl odevzdat jako dodavatel. Většína bastlířských provedení je pro sebe sama ale nechci být otrokem svého díla. Vytvořím funkci, dodám dokumentaci, návod a pokud zemřu nebude o mě jiný elektrikář říkat, že jsem debil. Teď jsem tomu možná dal korunu ale to je důvod proč se ptám zde a ne někde na síti.

Citace: Jiří_Hrubý  22.08.2021, 21:04

Uzávěry vody/plynu je tedy třeba mít ošetřeny minimálně náhradní cívkou pro solenoid.

Ano, předpokládám, že každý tvůrce nějaké funkce kriticky předvídá možné stavy.

Citace: Jiří_Hrubý  22.08.2021, 21:04

Předpokládám, že od té doby jsou čipy hůře kopírovatelné.[/i]

Tady mě zajímá k čemu to RFID všemu využít aby to nebyla bezpečnostní díra.

Citace: Miroslav Minařík  22.08.2021, 18:53

Nutno dodat, že v mém případě jde o tři budovy a cca 15 uživatelů.

To je vlastně i u nás více lidí, než tu skutečně bydlí. Švagrová chodí za maminkou a spoustu příbuzných se tu nekontrolovate lně potuluje. Hlídat tři byty, dvůr, zahradu, chlívek, slepice, garáž, dílnu, kotelnu, vejmínek. To už si zaslouží systém :-)

Petr Matuška:
Automatizace při výpadku elektrické sítě ...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana