Kdy chytrou instalaci chtít a kdy nechtít?

<< < (3/14) > >>

Jiří_Hrubý:
V případě, kdy automatizace má pomáhat kompenzovat hendikep uživatele, je smysluplná stejně jako asistenční pes.
Na kompenzaci lenosti uživatele je to nesmysl.
Jen velmi málo uživatelů je technicky dostatečně na výši, aby si dokázali poradit s běžnými problémy, které řízení pomocí PLC obnáší.
Znám to z průmyslových aplikací, kde se používají výhradně systémy renovovaných výrobců a i tak se umí šprajcnout a bez základních znalostí s tím BFU nehne.

Už jsem to psal, jak po vypnutí celý ulice zoufalci s "chytrým domem" čuměli za plotem a dožadovali se zapnutí, protože neuměli otevřít předokenní rolety, vrata garáže, vrata ven z pozemku a když se po šesti hodinách zaplo, problém pokračoval, protože baterie se vybila a s vybitou baterií nešel zapnout rozvaděč, protože blb, co to dělal, zapojil zdroj až za hlavní jistič  rozvaděče, který byl blokován vyrážečkou napájenou právě od 24V, prý to mělo umět vyrazit hlavní přes EZS a požární a záplavový čidla a dokonce i SMSkou :)

Když si takovou věc pořídí nadšenec, proč ne, hůř je na tom ten, kdo si to nechá vnutit a pak neví, co si počít a servis 24/7 po dvou letech provozování v případě domu snad ani očekávat nelze.

Václav Třetí:
Citace: Jiří_Hrubý  22.08.2021, 10:17

... po vypnutí celý ulice zoufalci s "chytrým domem" čuměli za plotem a dožadovali se zapnutí, protože neuměli otevřít předokenní rolety, vrata garáže, vrata ven z pozemku ...

Také už jsem se s něčím podobným setkal a řešil to. Já tomu říkám elektrická past na lidské myšičky

Citace: Jiří_Hrubý  22.08.2021, 10:17

V případě, kdy automatizace má pomáhat kompenzovat hendikep uživatele, je smysluplná stejně jako asistenční pes.

To má smysl a je to rozumné použití a ulehčující život nejen postiženému, ale celému jeho okolí. Ovšem je dobré pokud se podaří "zaškolit" někoho z nejbližších, aby dokázal zařízení udržovat v chodu, a  když se něco děje, tak jeho funkci alespoň obejít. Tím myslím třeba kontrolu zálohovacích akumulátorů. Co znám majitele např. zabezpečovaček, které nejsou napojené na centrální pult, tak mají v zařízení akku 10 let a pak se diví, že je někdo vykradl. Stalo se, že stačilo vypnout hl. jistič v plotě, siréna krátce zakňourala a cesta byla volná, ani SMS to nedokázalo poslat a dům řádně vykradený.

Jan Palička:
Je to už pár let, kdy jsem měl hovor, zda bych neservisoval domácí instalaci KNX. Že prý integrátor skončil a teď rodina shání někoho, kdo by systém převzal a provedl nějaké nutné změny, protože nedělá, co má a potřebují nějaké úpravy, takže projíždí seznamy lidí, co žijí v regionu. Zklamal jsem je i já, prý už jsem byl asi dvacátý, kdo je odmítl, takže nevědí co mají dělat.
Systémovku na bázi PLC mám doma a jsem spokojen; jenže si ji programuji sám. Protože jsem se kdysi  programováním dlouho živil, vím, jak klíčová je prvotní analýza a jak lehce sklouznete jako zadavatel k požadavku na nesmyslné funkcionality. Málokterý BFU umí smysluplně vydefinovat co chce, aniž by byl obětí marketingu. To za prvé. A za druhé - málokdo tuší, že prvotní dodávka a instalace je jen část nákladů....ta další je za dlouhodobý servis a údržbu. Pokud tedy vůbec je, viz příběh z úvodu.

David Hruda:
Citace: Václav Třetí  22.08.2021, 11:45

Já tomu říkám elektrická past na lidské myšičky

Svěřil se mi kolega, který se loni nastěhoval do nového domu, že při výpadku napájení (jichž je letošní léto plné) mu došlo, že jsou v domě jako v pasti.
Automaticky stažené předokenní žaluzie na všech oknech a dveřích mimo vchodových na druhé straně domu. V případě požáru někde u těchto dveří bez šance na únik.
Byl z toho docela špatný...

Václav Třetí:
Musí včas zavolat o pomoc. Hasiči je zachrání, na té správné straně domu sekerou nebo krumpáčem vymlátí žaluzie i dveře a cesta bude volná! Po chvíli hrůzy přijde čas na zamyšlení, co je vlastně užitečné. Já bych se do takového domu ani nenastěhoval. Pokud je to jeho dům, tak ať nesmyslné funkce změní a zbytečnosti demontuje. Hned bude mít klidnější spánek.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana