Jak uzemnit bod rozdělení ve 2. patře cihlového bytového domu?

<< < (2/4) > >>

Tom Macků:
Citace: Jiří Schwarz  07.08.2021, 20:32

Jisté nebezpečí plyne z přerušení PEN vodiče, proto se bod rozdělení přizemňuje.

Citace: Peter Lovacký  09.08.2021, 11:42

Pri debate o prizemnení ktoré má „nahradiť“ prerušený PEN by bolo dobré uviesť aj predstavu o takom prizemnení....

Přesně. Právě jsem to psal do jiného vlákna. Po přerušení PEN před chráničem mohu bod rozdělení přizemňovat, jak chci, a chránič ani nepípne. Na PE vodiči a všech s ním spojených neživých částech mám přitom dotykové napětí v poměru děliče [odpor spotřebiče (spotřebičů) / odpor přizemnění]. Dotykem neživé části nanejvýš lehce zlepším přizemnění vlastním tělem :o. Když si nakreslíme poruchovou smyčku, zjistíme, že chránič by vypnul až při druhé poruše, a to při porušení isolace připojeného spotřebiče tř. I. Ta by způsobila bypass části zpětného poruchového proudu mimo chránič.
Jediným smyslem přizemnění je snížení dotykového napětí na PE. Avšak jednoduchým výpočtem vychází pro dovolených 50 V odpor přizemnění v jednotkách Ohm. To lze prakticky dosáhnout přizemněním bodu rozdělení např. na přípojnici hlavního pospojování, která je spojená s PEN distribuční sítě. O individuálním zemniči (případ garáží, zahradních domků apod). nemá smysl uvažovat. 10 metrů pásku ve standardní půdě = 40 Ohm, jedna dvoumetrová tyč dá kolem 90 Ohm. V těchto případech je zřejmě vhodnější přechod na síť TT, kdy jedna tyčka bude stačit. Ani to ale nepovažuju za ideální. Zatímco v TN je chránič při poruše druhou doplňkovou ochranou, v TT musím spoléhat jen na něj. Dotykové napětí při poruše je přitom v TT téměř rovné fázovému. A ani chrániče zvučných značek nejsou bezporuchové.
Jak píše Milan Hudec, problém tazatele (i mnou uvedené případy) by docela elegantně řešily chrániče typu PRCD-S s detekcí přerušeného PEN. Ty se však vyrábějí jen pro pohyblivé instalace.

Jiří Schwarz:
Citace: Tom Macků  15.08.2021, 16:12

... Avšak jednoduchým výpočtem vychází pro dovolených 50 V odpor přizemnění v jednotkách Ohm.
...

Kolego, můžete naznačit jak jste to počítal?
Mě pro proud 30mA a napětí 50V vychází "zemní odpor velkého hřebíku v záhonu"

Milan Hudec:
Citace: Jiří Schwarz  15.08.2021, 18:13

Přerušený PEN, napětí na kostře spotřebiče, s pch to nemá co společného.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Tom Macků  15.08.2021, 16:12

Přesně.

Mohl byste to nakreslit? Abych pochopil smysl.

Václav Třetí:
Citace: Jiří Schwarz  15.08.2021, 18:13

To máte pravdu, ovšem jen v případě, že se jedná o síť TT. Pokud se bude jednat o Síť TN-C-S s přizemněním bodu rozdělení a k poruše PEN dojde na přívodu před tímto přizemněním, pak ten hřebík stačit nebude. Ze záhonu se bude rychle odpařovat vlhkost a na PE, N a tom hřebíku bude fáze. Chránič bude spokojen a nečinný, nebude mít důvod reagovat, proud procházející L se bude vracet přes N a pak teprve do země před chráničem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana