Jak uzemnit bod rozdělení ve 2. patře cihlového bytového domu?
Tom Macků:
Dostat se na jednotky Ohm ovšem znamená slušnou uzemňovací soustavu. Anebo spolehlivě bezpečné spojení s tou stávající distribuční. Pod "přizemněním" si ale leckdo může představit jednoduchý zemnič.
Chtěl jsem hlavně upozornit na mýty, které se bez hlubšího rozboru dostaly i do odborné literatury. Vznikly pomícháním principů soustav TN a TT v době, kdy se v normě vyskytovalo "uzemnění mimo zónu hlavního pospojování".
Václav Třetí:
Citace: Rozmahel Vladimír 15.08.2021, 23:16
Poměry budou lepší v případě 4 pólového chrániče.
Nebudou, v případě stejného přerušení PEN v 3F síti odejde navíc přepětím několik jednofázových spotřebičů a nebezpečnost poruchy se nezmění.
Citace: Tom Macků 16.08.2021, 07:42
Dostat se na jednotky Ohm ovšem znamená slušnou uzemňovací soustavu.
S takovými hodnotami zemního odporu to samozřejmě není pouhé přizemnění a nelze počítat s tím, že ho dosáhneme snadno. Tento výpočet jsem uvedl hlavně proto, abychom si uvědomili, že nahradit PEN uzemněním není tak snadné a i při jinak velmi dobré hodnotě uzemnění nám bude pro provoz spotřebiče chybět 20V a toto napětí na povrchu spotřebičů budou již citlivější osoby vnímat jako nepříjemné. Tento jev vedl v době dávnější, kdy nebyly k dispozici proudové chrániče, k urychlenému rušení sítí TT a jejich přepojování na TN(-C), protože nebylo možné jinak zajistit dostatečnou ochranu osob.
Přesto má přizemnění svůj význam, jak jsem již napsal ve vedlejším vlákně, zajišťuje vyrovnání potenciálu místní země s potenciálem PEN distribuční sítě.
Rozmahel Vladimír:
Přerušení PEN v třífázové síti je samozřejmě nebezpečná závada. Záleží na topologii připojených spotřebičů.
Měl jsem na mysli to, že při více zapojených spotřebičích je možnost připojení více "náhodných " zemničů.
Obecně lze říct, že uzemnění má dvojí funkci. Ochrannou a pracovní.
Václav Třetí:
Připojení jednofázových spotřebičů v třífázové síti je obvykle nahodilé, takže pokud záměrně nevytvoříme umělý střed (něco jako střed u motorů zapojených do hvězdy) připojením spotřebičů stejného příkonu, nelze u sítě s poškozeným PEN předpokládat, že budou napětí jednotlivých fází blízká jmenovitému a také, že takto vytvořený střed bude mít proti skutečnému N minimální rozdíl potenciálů. Více náhodných zemničů bude mít s největší pravděpodobnos tí také velký zemní odpor, takže o velkém zlepšení nelze uvažovat, za to bude hrozit úraz u více spotřebičů.
Uzemnění a pospojování má zejména chránit a také vyrovnávat potenciály. Tomu aby plnilo funkci pracovní je třeba se co nejvíce bránit, i když to nelze zajistit úplně.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana