Je správné, že proudový chránič vypne při úderu blesku do nedalekého sloupu?

<< < (3/5) > >>

Jan Franěk:
Občas si všimnu někde instalovaných svodičů na vrchních nn sítích v obcích, protože jsem je kdysi také montoval. ALe velká část z nich je poškozená a tedy již nefunkční. NEvím jak dnes probíhá kontrola, ale destrukce, nebo odpadnutí od vedení bývá patrné na první pohled a nikdo to roky neřeší. Bohužel, protože si myslím že to chrání částečně RD, ale i majetek distributora. NA prvočinitele rozebraných elektroměrů, poházených metry od elektroměrové skříně po úderu blesku, jsem viděl už dost.

Václav Třetí:
Laika to nenapadne, my elektrotechnic i jsme na tom trochu jinak. Při svých cestách projíždím obcemi a dívám se po vedení a trafostanicích a registruji změny a závady. Nejsem zaměstnanec energetiky, nikdo mě za to neplatí a ani nepochválí, ale nedá mi to. Občas nějakou závadu nahlásím, někdy dostanu vynadáno, proč se starám, někdy poděkují. Občas to pak i opraví.

Dříve bývaly na vedení poblíž trafa a na koncích bleskojistky. Mívaly na sobě označení radioaktivity, protože byly plněny radioaktivním plynem, aby byly citlivější. Dnes se na starších vedeních vidí jejich poničené, roztržené zbytky a nikdo se o údržbu nestará. Čeká se asi na rekonstrukci vedení.

K samotnému dotazu: Chránič spadl a nemůžeme jednoznačně rozsoudit proč. Napěťová špička jdoucí po vedení mohla aktivovat v nějakém spotřebiči varistor zapojený mezi L a PE nebo v případě TT sítě i mezi N a PE a chránič zareagoval jak měl. Určitě bych to nepovažoval za chybu. Důležité je, že šel nahodit a vše se zdá být v pořádku. Bylo by ovšem dobré provést kontrolu rozvodů a také spotřebičů, které byly v dané chvíli připojené do sítě, byť nebyly v provozu. Zejména u spotřebičů obsahujících elektroniku mohou být ochranné prvky, většinou varistory, které mohou být vadné a časem způsobovat problémy. Varistory najdeme např. ve zdrojích televizorů, monitorů, počítačů, dále v elektronicky řízených sporácích, pračkách a lednicích. Být tam ovšem nemusí, u levnějších přístrojů se s nimi šetří. K úderu blesku to trafostanice - ten bych nahlásil na poruchovou linku vašeho distributora. Pokud nenarazíte na nějakého extra blba, měli by být rádi a je i v jejich zájmu zkontrolovat a odstranit případné škody. I na vn jsou bleskojistky a může být vadný třeba některý izolátor  a pod. Každá trafostanice má své číslo, je na ní viditelně umístěno, to bych si zjistil a při hlášení uvedl. Podle toho stanici přesně identifikují.

Jan Franěk:
Citace: Václav Třetí  13.07.2021, 07:16

Laika to nenapadne, my elektrotechnic i jsme na tom trochu jinak. Při svých cestách projíždím obcemi a dívám se po vedení a trafostanicích a registruji změny a závady. Nejsem zaměstnanec energetiky, nikdo mě za to neplatí a ani nepochválí, ale nedá mi to. Občas nějakou závadu nahlásím, někdy dostanu vynadáno, proč se starám, někdy poděkují. Občas to pak i opraví.

Tak tak. Já to ale po prvním - A co je vám do toho!  úplně vzdal a přestal volat.

Václav Třetí:
Vidím, že máme podobné zkušenosti. Já si ale říkám, že kousnout mě jako vzteklý pes po telefonu nemůžou, tak to zkusím.

Když není zrovna vichřice a spousta poruch, tak se najdou i tací pracovníci, co jsou milí, mají zájem a poděkují. Když jsem nahlásil, kde zrovna spadl strom rozštípaný bleskem do 22kV vedení v místě a kde to bylo schované, narazil jsem zrovna na technika, který to pochopil, dokázal popsané místo najít na mapách a poděkoval mi s poznámkou "To bychom hledali dlouho". 

Co je mi do toho mi jednou řekla jakási pracovnice na lince PRE, tak jsem ji trochu vysvětlil, co by se mohlo stát a že bude mít problémy. Kdákala sice jako slepice, co ji střelili pod peří brokovnicí, ale nakonec to dopadlo dobře, inkriminované místo opravili.

Miroš Jan:
Tak to mám stejné zkušenosti. :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana