Lze vadasku plně nahradit multimetrem a fázovkou?
Hynek Havliš:
Citace: Václav Třetí 03.07.2021, 15:08
.. Mezi nimi nechybí ani žárovka v malé ochranné kleci (ochrana proti rozbití žárovky a popálení obsluhy) s žárovkou Osram Sig. 240V 75W v otřesuvzdorném provedení - tzv. semaforové.
A k čemu je taková zkoušečka dneska dobrá, resp. co víc nebo lépe s ní změříte např. oproti měření vadaskou? Usoudíte že svitu žárovky nebo jeho změn na nějakou konkrétní poruchu nebo jev v síti? To vím, že někteří lidé uměli (např. rozpoznali OZ v síti).
Rozdíl mezi DMM a vadaskou nebo třeba rozdíl mezi analogovým a digitálním přístrojem chápu a často umím ocenit, ale že bych si měl pořídit zkoušečku se žárovkou mě nikdy nenapadlo.
A pokud ano, zvážil bych osazení žárovkou na 400 V nebo dvěma 230V žárovkami v sérii, kvůli i nechtěnému přiložení hrotů zkoušečky na místa s výskytem sdruženého napětí.
Samozřejmě to souvisí s tím, co dělám a tím, že jsem z jiné generace, takže to neberte jako kritiku, ale jako seriózní dotaz.
Václav Třetí:
Jako kritiku to neberu, dá se říci, že dotaz se mi hodí.
Žárovka jako zkoušečka je samozřejmě to nejjednodušší a také asi nejstarší, co elektrikář může použít. Přesto si myslím, že je chyba, že mladší generace většinou takovou obyčejnou věc jako žárovka podceňuje a považuje za zbytečnou, snadno rozbitnou a málo užitečnou.
Kdysi dávno (někdy v 70. létech) jsem povýšil žárovku s objímkou a dvěma zkušebními vodiči na multifunkční pomůcku. První nápad byl, že jsem použil vidlici s rovným (osovým) vývodem a kouskem lustrové trubičky se závitem M10x1 jsem ji spojil s objímkou E27. Zkušební vodiče jsem zapojil do zásuvky na prodlužovačku. Velice brzy jsem objímku vyměnil za typ s vnějším závitem pro stínidlo a vyrobil ochranný košík z drátu, který žárovku chrání před rozbitím a mě před popálením.
Proč říkám, že je to multifunkční pomůcka. Mimo samotného zkoušení s pomocí zkušebních kablíků s hroty (což používám již mnoho let jen vyjímečně a nikdy jsem to nepoužíval místo vadasky) je to malá a lehká přenosná lampa, stačí zapojit ji do prodlužovačky. Také je použitelná pro svícení v místnosti, zapojením do zásuvky na stěně mám lampu, která nepadá, nic nezapálí a nerozbije se.
Co lze zkoušet a co jsou výhody proti vadasce? Největší výhodou je, že svit je vidět daleko a lze ji nechat svítit delší dobu (např. při hledání jednotlivých okruhů na neoznačených jističích v rozvaděči). Vadasky toto neumí, doba provozu je malá a musí být přestávky. ZN1 (SN1) má stanoveno měření 10 vteřin (délka prodlevy není stanovena) a moderní Kyoritsu KEW 1700 má měření 30s, 240s prodleva. Podpětí nebo přepětí v síti podle svitu žárovky nebudu odhadovat, stejně tak k tomu není použitelná žádná vadaska, ani LEDková, ani s elektromagnete m. Ovšem na svitu žárovky bývá vidět nedokonalý spoj, jiskření.
K použité žárovce: Na začátku 90. let se v nabídce objevily velice užitečné žárovky do semaforů. Jsou otřesuvzdorné, vlákno mají podepřené devíti opěrnými drátky a jsou mírně podžhavené (barva svitu jako žárovka s uhlíkovým vláknem, tedy asi 2200K), tudíž jsou velice spolehlivé. Tu, co mám v přípravku, je používaná asi 10 let. Musím se přiznat, že jsem psal, že tam mám 75W, ale nyní jsem si přípravek vzal k ruce a je tam 60W, přesné označení OSRAM sig. 1541 (v zásobách mám mimo 60, také 75 a 100W a používám je občas i k jiným účelům).
Žárovková zkoušečka měla i své průmyslové provedení. Maďaři vyráběli v době, kdy naše METRA původní Vadasovu zkoušečku dělala jako ZN 500, zkoušečku se dvěma žárovičkami E14 260V 15W v serii umístěné v bakelitové dvojobjímce s plexisklovým krytem a hroty velice podobnými jako u ZN 500.
Jiří Schwarz:
Citace: Václav Třetí 06.07.2021, 08:07
...
Kdysi dávno (někdy v 70. létech) jsem povýšil žárovku s objímkou a dvěma zkušebními vodiči na multifunkční pomůcku.
...
Nevím jestli to nebyla nějaká "drážní vyjímka", ale my jsme měli žárovkové zkoušečky zakázané a došlo to tak daleko, že jsme dokonce na ústředně dostali jakýsi výtvor, kde byly nějaké diody, zenerka, 4 LED, signalizovalo to polaritu, napětí nad 20V (ATU 24V např. USHD 2/10) nebo nad 40V (USTD na 60V)
Václav Třetí:
Nevím, u dráhy jsem nikdy nepracoval. Mám jen špatné zkušenosti ze 70. let, kdy jsem jezdil železnicí denně několik let a cesta dle jízdního řádu trvající 24 nebo 32 min. (jezdil jsem na stejné trati občas o jednu stanici dál) se protáhla klidně i o hodinu!
Jinak jak píši, běžně jsem nepoužíval žárovku místo vadasky. Tu jsem měl, žárovka byla doplněk, takže např. nehrozilo, že bych ji připojil na 400V, protože v rozvaděči jsem ji nepoužil snad nikdy. Že by mi ji někdo zakazoval používat, to také nepamatuji a dnes bych si ji musel zakázat jedině já sám.
Co se týká zkoušeček moderních s LED, tak ty jsou různě chytré a různě kvalitní. Např. mám Kyoritsu KEW 1700 (asi 10let) a že bych z ní byl nějak nadšený, to nemohu napsat. Nebyl to nijak levný kus, ale nedostatek má v kontrole sledu fází. Při měření v síti 230V mi ukazuje pořadí fází a ještě k tomu jak se jí právě zlíbí, většinou L2=L a L1=N zobrazuje pravotočivý směr, ovšem někdy si to otočí. Občas také zlobí kontakty baterie, samotné pružiny nejsou zkorodované od vyteklých článků, ale není spolehlivý kontakt mezi výsuvnou částí pouzdra na baterii a samotnou zkoušečkou.
Jan Franěk:
Domnívám se, že tester ze žárovky byl poplatný své době a zkušenému technikovi mohl velmi pomoci s identifikací okruhů i některých poruch na nich. Nicméně dnes je to spíše raritka a pomůcka vhodnější spíš do muzea. Je možné že někda se to ještě využívá a některý z kolegů to zde lépe popíše. Nicméně dnes je na trhu dostatek vhodných přístrojů pro běžná měření elektrotechnik a. Stejně tak pomůcek k identifikaci obvodů a podobně. Přesto má občas své místo i lampička vsunutá do zásuvky ;) :D , jak mnozí samozřejmě víme.
Vrátil bych se spíše zpět k původnímu tématu. Tazatel dle všeho pochopil a hodlá si koupit, či již zakoupil klasickou moderní "vadasku". Za mne je to pokrok a domnívám se, že nebude litovat, přesto že mám k výběru značky trochu osobní výhrady.
Nákupu jakéhokoliv podobného přístroje, předchází zjišťování vlastností a kvalit těchto přístrojů. Následuje radost a fáze učení postupů měření a nauka o správném vyhodnocení naměřených hodnot. To je neméně důležitou částí práce s jakými koliv měřícími přístroji, jak jistě potvrdí mnozí kolegové.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana