Lze vadasku plně nahradit multimetrem a fázovkou?

(1/7) > >>

Petr Rosner:
Poskytuje vadaska (např. zkoušečka SN-4) nějakou výhodu oproti kombinaci fázovka + multimetr, kromě toho, že to mám v jednom a nemusím měřit dvakrát a u některých typů měření sledů fází?

Jan Franěk:
Fázovka je zlo, které vede k častým "kopancům" a dle mého nepatří laikům do ruky. Indikace napětí je pouze orientační a je důležité si vždy ověřit funkčnost i jinde a naučit se správně vyhodnotit všechny souvislosti s jejím použitím.
Multimetry jsou všeobecně laboraatorními přístroji a nejsou primárně určené k měření v instalacích nn. Přístroje k tomu určené, splňují určitou mechanickou odolnost, krytí a bezpečnostní kategorii CAT IV/600 V, CAT III/690 V.
Nedopručuji nic horšího. Za mne je i zmiňovaná SN-4, trochu za zenitem. Domnívám se že jde o přístroj který nepatří laikům do ruky, už jen proto, že kromě krytí, nesplňuje ani potřebnou mechanickou odolnost a především bezpečnostní kategorie.

Zdenek Skotnica:
Nevýhodou u digit. multimetru může být i jeho velký vnitřní odpor. cca 10Mohm.

Peter Munka:
Vhodny kompromis je elekronicka vadaska, mava tlacitiko na testovanie chranicov, test spojitosti a orientacnu indikaciu napatia. Tiez vstupny odpor je dostatocne maly, aby nereagovala na rozne indukcie.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Zdenek Skotnica  28.06.2021, 09:53

Nevýhodou u digit. multimetru může být i jeho velký vnitřní odpor. cca 10Mohm.

Nejenom, že může, ona to je největší nevýhoda.

Těch dotazů typu "na vypnuté zásuvce jsem naměřil 30V, co s tím mám dělat?" už tu bylo docela dost.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana