Lze vadasku plně nahradit multimetrem a fázovkou?

<< < (2/7) > >>

Václav Třetí:
Fázovka a digitální multimetr se chovají velice podobně. Důvodem je velký vnitřní odpor a tudíž mizivý potřebný proud k nějaké indikaci. Ta může být správná a nebo také chybná. Multimetr není vhodný (až na drobné vyjímky) k měření v silové elektrotechnic e vůbec.

Dobrá, plně funkční fázovka není zlo (v tom si dovolím nesouhlasit),   pokud náhodou svítí na něčem, co není nebezpečné, je to výrazně lepší, než pokud se někdo dotkne tvrdé fáze na kostře spotřebiče a netuší, že tam je!

Jenže dobrou fázovku má dnes málokdo. Různé čínské plexisklové šroubováčky mají snad všechny nedostatky, které mohou mít. Malá mechanická pevnost, pokud ho někdo používá také jako šroubovák, brzy se mu rozpadne v ruce. Další nedostatek bývá malý a nevhodný ochranný odpor, který nemá mnohdy ani povrchovou úpravu, takže navlhá a pak při použití obsluha cítí zvýšený procházející proud.  Doutnavky mají malou citlivost a slabě svítí. Tím, že nejsou kryté před okolním světlem, nemusí to být vidět. Také jsem se setkal s doutnavkou, která pokud byla uložena ve tmě, tak ztratila schopnost fungovat. Stačila ionizace plynové náplně denním světlem a za nějakou chvíli již byla schopná práce. Používání fázovky má svá úskalí a pravidla, která je třeba dobře znát. Nejdůležitější je ji nejprve zkontrolovat, zda svítí tam, kde napětí doopravdy je.

Fázovka mě provází mnoho let a nemohu si stěžovat, nikdy mně neublížila, občas mně ale ochránila před nepříjemnými "zážitky".

Ovšem z hlediska laického použití je jakákoliv zkoušečka určitým způsobem nebezpečná. To je dáno zejména tím, že se používá úplně jiným způsobem než je běžná laická obsluha spotřebičů. Je samozřejmě jedno, zda se jedná o fázovku nebo starou Vadasku (ZN 500) a další následující typy až po SN-4 nebo nejmodernější typy s CAT IV. Jakoukoliv zkoušečku musí uživatel dobře znát, bezpečně používat a hlavně umět správně vyhodnotit to, co ukazuje.

Nebezpečí se skrývá již při připojování dvoupólové zkoušečky samostanými vodiči s hroty, kdy lze přes vnitřní obvod zkoušečky propojit k fázi téměř cokoliv, co by se jinak do elektrického styku s ní nemohlo dostat. A to nezachrání žádná bezpečnostní kategorie! To je o znalostech, zkušenostech a dobré úvaze a to bývá, co chybí a způsobuje škody a nebezpečí. Nejen laici, ale mnoho mladých začínajících elektrikářů nemyslí, jednají zbrkle a pak se diví, co dokázali Vadaskou zničit a ještě k tomu na opačném konci domu.  

Jiří Schwarz:
To, co je v předchozím příspěvku kolegy Václava napsáno tučně, bych možná doplnit a zobecnil i na měřicí přístroje a pak by se to mělo "zarámovat a učit jako zlaté pravidlo"

Petr Rosner:
Přesvědčili jste mě a pořídím si tedy nějakou vhodnout zkoušečku. UNI-T UT18C je ok, ne?

Jan Franěk:
Za mne OK. Osobně bych si ji sice nevybral, ale v podstatě tomu nemám co vytknout, vzhledem k vašemu využití. Rozhodně mnohem, mnohem lepší a bezpečnější než multimetr a fázovka   (dance) (norm)

Viktor Klemon:
U skúšačiek uni T nefunguje meranie sledu fáz, aj keď predstierajú, že funguje.

Overte si to u nákupu, ak túto funkciu potrebujete.

Inak poslúži, mechanické prevedenie je dobré.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana